Στο κυνήγι της Κεντροαριστεράς είναι μακρύς ο δρόμος: Το μετέωρο βήμα του Αλέξη Τσίπρα

File Photo:H κυβέρνηση ευτελίζει τον θεσμό του Προέδρου τςη Δημοκρατίας σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Photo via Twitter, @atsipras




Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Μπορεί ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει βρει τον αντιπολιτευτικό βηματισμό του, αλλά το 31,5% που απέσπασε στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου ήταν όχι μόνο ευχάριστη έκπληξη μετά το 23,5%, αλλά και ένα πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο για την περίοδο που άνοιξε μετά την αλλαγή φρουράς στο Μαξίμου.

Αυτό το 31,5%, λοιπόν, χρησιμοποιεί ο Τσίπρας για να διεμβολίσει τις αντιστάσεις του “μικρού ΣΥΡΙΖΑ” και να οδηγήσει το κόμμα του σ’ ένα συνέδριο που εκ των πραγμάτων θα είναι συνέδριο μετεξέλιξης προς την Κεντροαριστερά.

  • Η συζήτηση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς τη λεγόμενη Κεντροαριστερά έχει ανοίξει εδώ και χρόνια, αλλά στα χρόνια της εξουσίας το μόνο που είδαμε ήταν μετεγγραφές πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήταν ένα συντεταγμένο άνοιγμα του κόμματος προς τις δυνάμεις που το εκτόξευσαν από το 3-4% στο 36,5% το 2015. Ο “μικρός ΣΥΡΙΖΑ”, άλλωστε, αντιστάθηκε με όλους τους τρόπους και απέτρεψε τη μαζική είσοδο στις κομματικές οργανώσεις “ορφανών” του ΠΑΣΟΚ.
  • Η Κουμουνδούρου ήθελε τους πρώην “πράσινους” ψηφοφόρους, αλλά όχι και τα οργανωμένα στελέχη που υποτίθεται θα αλλοίωναν την ιδεολογική-πολιτική καθαρότητα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ο Τσίπρας μπορεί να μιλούσε για την ανάγκη του ανοίγματος των κομματικών οργανώσεων, αλλά στην πραγματικότητα απέφυγε να “σπάσει αυγά” για να το επιβάλλει όσο ήταν πρωθυπουργός. Προφανώς δεν ήθελε σε μία δύσκολη περίοδο να διαταράξει τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Τα πράγματα άλλαξαν μετά την “περιφανή ήττα” του περασμένου Ιουλίου.

  • Ενώ το 23,5% των ευρωεκλογών έριξε τον Τσίπρα στο καναβάτσο, το 31,5% των εθνικών εκλογών τον εδραίωσε στην κομματική ηγεσία. Με αυτό το πολιτικό όπλο δρομολόγησε τις προσυνεδριακές διαδικασίες, οι οποίες έχουν δεδηλωμένο στόχο τη διεύρυνση και εκ των πραγμάτων ιδεολογική-πολιτική μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Κάπως έτσι η “Προοδευτική Συμμαχία” μετατρέπεται από εκλογικό όχημα σε πολιτικό σχήμα με πραγματική υπόσταση.

Διχασμένος ο “μικρός ΣΥΡΙΖΑ”
Η διεύρυνση διχάζει τον “μικρό ΣΥΡΙΖΑ”, ο οποίος έχει νοοτροπία “μικροφυλής”.

  • Η “ομάδα των 53” και όσοι άλλοι συμπλέουν μαζί της στη γραμμή της περιχαράκωσης, αντιμετωπίζουν τους πρώην πασόκους σαν παρείσακτους και περίπου σαν ανεπιθύμητους. Ο συσχετισμός δυνάμεων, όμως, δεν τους επιτρέπει να αντισταθούν αποτελεσματικά στη διαδικασία ανοίγματος των κομματικών οργανώσεων. Γι’ αυτό και αναλώνονται σε εσωκομματικές μάχες οπισθοφυλακών, προσπαθώντας να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το άνοιγμα.

Ο Τσίπρας έχει συνειδητοποιήσει πως δεν έχει άλλη επιλογή, αφού θέλει να μετατρέψει το κόμμα του σε εδραιωμένο κόμμα εξουσίας. Επικεφαλής, λοιπόν, της “προεδρικής πτέρυγας” του “μικρού ΣΥΡΙΖΑ” και ενισχυμένος με τους πασοκογενείς που έχουν ήδη ριζώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη περίοδο, έχει για τα καλά δρομολογήσει τη διεύρυνση.

  • Και μάλιστα την έχει δρομολογήσει κατά τρόπο που οδηγεί σε μετεξέλιξη, εάν όχι μετάλλαξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κατεύθυνση μίας ιδιότυπης εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, η οποία να καλύπτει το πολιτικό φάσμα από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι και τις παρυφές της Κεντροδεξιάς.
  • Στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο μετεξελιγμένος ΣΥΡΙΖΑ να εδραιωθεί ως ο άλλος πόλος του πολιτικού συστήματος, δηλαδή η παράταξη που μαζί με τη ΝΔ θα συγκροτούν το νέο διπολισμό.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Γιατί χαίρεται και χαμογελά ο …Ντόκος; Είναι η Τουρκία αναθεωρητική και επεκτατική δύναμη;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: