Στο δείπνο ηγετών ΕΕ η συζήτηση για Τουρκία: Έτοιμο κείμενο σε συνεννόηση με Μητσοτάκη

File photo: Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, για τη ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο, “έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές για το θέμα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει προετοιμαστεί μια δήλωση η οποία πιστεύουμε ότι θα γίνει δεκτή από όλους”.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η Σύνοδος θα αρχίσει στις 15:00 με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Στη συνέχεια ξεκινά η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, θα ακολουθήσει δημοσιογραφική διάσκεψη και στις 19:00 θα αρχίσει το δείπνο με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

“Μπορεί να αρχίσει αργότερα η συζήτηση για ΠΔΠ αν δούμε ότι υπάρχουν σοβαρές προοπτικές συμφωνίας στην κλιματική αλλαγή”, επεσήμανε.

Το πρωί της Παρασκευής θα γίνει η συνάντηση με τη Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος θα ενημερώσει για τις εργασίες εμβάθυνσης ΟΝΕ. “Στόχος είναι να διατηρηθεί ο ρυθμός και να γίνει μια στρατηγική συζήτηση για το μέλλον της ΟΝΕ”, επεσήμανε.

Η Σύνοδος θα κλείσει με τη συζήτηση επί του Άρθρου 50 παρουσία του Επικεφαλής Διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισιέλ Μπαρνιέ και τα συμπεράσματα για το θέμα. “Ο Τζόνσον έχει ενημερώσει ότι δεν έρχεται στη σύνοδο. Άλλωστε δεν προβλέπεται κάποια συζήτηση σε βάθος τώρα για το συγκεκριμένο θέμα. Το μήνυμα είναι γνωστό, το ξαναλέω είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση αμέσως μετά την έξοδο”, επεσήμανε.

Αναλυτικά, και σε ό,τι αφορά το κλίμα, “αυτό που σχεδιάζεται είναι οι ’27’ να εγκρίνουν τον στόχο για κλιματική ουδετερότητα το 2050. Το θέμα συνδέεται και με το ΠΔΠ. Θα ήταν ένα καλό να στείλουμε ένα μήνυμα αυτήν την περίοδο υπέρ της κλιματικής ουδετερότητας. Υπάρχει μεγάλη πίεση διεθνώς, βρισκόμαστε στην εβδομάδα του κλίματος παγκοσμίως. Έχουμε ετοιμάσει έναν οδικό χάρτη, θα δούμε εάν συμφωνούν όλες οι χώρες, αλλά πάντως έχει γίνει η προετοιμασία από τον Μισέλ. Ο συζήτηση θα έχει μεγάλη διάρκεια μόνο εάν ο Μισέλ διαπιστώσει ότι υπάρχουν προοπτικές συμφωνίας”, διευκρίνισε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Σε σχέση με το ΠΔΠ, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι “θα γίνει μια ανοικτή συζήτηση στο δείπνο, υπάρχει πρόταση της Προεδρίας με αριθμούς, έχουν εντοπιστεί τα προβλήματα, μπαίνουμε στην τελική ευθεία αλλά υπάρχουν διαφωνίες. Ο Πρόεδρος Σ.Μισέλ σχεδιάζει να βάλει μια ημερομηνία στόχο για την απόφαση και μια μέθοδο με διμερείς προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι συζητήσεις. Στόχος του είναι να επιταχύνει τη διαδικασία για συμφωνία το συντομότερο εντός του 2020”.

Ακολούθως σε σχέση με τη Ρωσία ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα ενημερώσουν για τη συνάντηση τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Παρίσι και θα ακολουθήσει η συζήτηση για την Τουρκία.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Αθανασίου/ΜΚ

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Μην παρερμηνεύετε την ηπιότητά μας, έχουμε & τα μέσα & τη βούληση

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: