Στη γωνία του ενεργειακού «ρινγκ» βάζει την Τουρκία ο East Med: Μεταφέρει στο Αιγαίο τον εκνευρισμό της

File Photo via EPA, ENI




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Την ώρα που η Τουρκία επιχείρησε να βάλει την Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο μέσω της συμφωνίας με τη Λιβύη, η ενεργητική διπλωματία, τ’ αντανακλαστικά των τριμερών σχημάτων της ανατολικής Μεσογείου και οι απαντήσεις που έλαβε σε κάθε πρόκληση που επιχείρησε από τις Ένοπλες Δυνάμεις, φαίνεται πως βάζουν τάξη και στην θέση που πρέπει, τον πιο νευρικό γείτονα της περιοχής ο οποίος εποφθαλμιά τμήματα τα οποία ανήκουν στην Ελληνική κυριαρχία.

Οι τελευταίες εξελίξεις που γίνονται γνωστές με την υπογραφή της συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό «East Med» στην Αθήνα, στην αυγή του 2020 και πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ όπου θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, αναδεικνύει την πρόθεση της τριμερούς συμμαχίας με την Κύπρο και το Ισραήλ, να βάλουν στην απομόνωση ακόμη περισσότερο την Τουρκία.

  • Ο Νετανιάχου σήκωσε το τηλέφωνο για να μιλήσει με Μητσοτάκη

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου έγινε με πρωτοβουλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, μαρτυρά ότι η τριμερής αυτή ένωση λειτούργησε με τα καλύτερα αντανακλαστικά και πως το Ισραήλ έχει την πρόθεση να βάλει φρένο στα όσα πράττει στην ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα.

Ο αγωγός θ’ αποτελέσει και την καλύτερη έμπρακτη απάντηση στην Τουρκό-Λιβυκή συμφωνία και τις ανεδαφικές παράλογες αξιώσεις της Άγκυρας.

Βέβαια μετά τις εξελίξεις αυτές και την ανακοίνωση της ημερομηνίας υπογραφής της συμφωνίας, η αντίδραση από πλευράς της Τουρκίας δεν θα είναι μόνο σε επίπεδο ανακοίνωσης.

Στο Επιτελείο αναμένουν έναν νέο κύκλο προκλήσεων είτε στον αέρα είτε στην θάλασσα.

  • Σε κατάσταση «ΟΝ» η ενεργειακή ασπίδα…

Ενεργειακή «ασπίδα» χαρακτηρίζουν και Επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων τη συμφωνία αυτή. Ήδη μεγάλο χρονικό διάστημα, παράλληλα με τα αμυντικά σχέδια της χώρας κατά των προκλητικών κινήσεων που κάνει η Τουρκία, τα Επιτελεία επεξεργάζονται κι άλλα, τα οποία έχουν να κάνουν με την ενεργειακή ασφάλεια.

  • Και τώρα, από τις 2 Ιανουαρίου του 2020, η πολυεθνική συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας, μέσω της επερχόμενης συμφωνίας που αφορά τον αγωγό «East Med», έρχεται να κουμπώσει απέναντι στις βλέψεις των γειτόνων.

Οι κοινές ασκήσεις

Απόδειξη της απόφασης για την υπεράσπιση των συμφερόντων των κρατών της ενεργειακής συμμαχίας είναι και οι κοινές ασκήσεις που έχουν γίνει και προγραμματίζονται να διεξαχθούν το επόμενο διάστημα ανάμεσα στις χώρες.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ πολλές φορές μακριά από ανακοινώσεις Τύπου και τον φωτογραφικό φακό έχουν εξετάσει πολυποίκιλα σενάρια στο θαλάσσιο περιβάλλον, τα οποία δεν έχουν να κάνουν μόνο με μια πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, αλλά και τις ασύμμετρες απειλές που θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια κακόβουλη πράξη ακόμη και κατά των συνεργείων που κατασκευάζουν τον αγωγό.

  • Σημαντικός ρόλος για τα P-3 B Orion – Τα μηνύματα του Τελ- Αβίβ

Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή τη συμφωνία και την πορεία της, θα έχουν τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη του Ισραήλ, τα Ελληνικά P-3 B Orion στο πλαίσιο της επιτήρησης ενώ μελλοντικά και τα Ελληνικά UAV θα δίνουν εικόνα από την ανατολική Μεσόγειο, αρκεί φυσικά να προχωρήσουν τα σχέδια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τόσο για το Ισραηλινό Μη Επανδρωμένο, όσο και για το Αμερικανικό.

Ειδικά σ’ ότι έχει να κάνει με το Ισραήλ δεν είναι λίγες οι φορές που θέλησε να βάλει την δική του υπογραφή στις προειδοποιήσεις προς την Τουρκία, ακόμη και με τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τη συμφωνία με τη Λιβύη.

  • Όταν η Άγκυρα με σχεδόν θριαμβευτικό τρόπο ανακοίνωνε την υπογραφή της συμφωνίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, Ισραηλινά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου σάρωναν κυριολεκτικά την ανατολική Μεσόγειο κοντά στην Λιβύη έως και το FIR της Μάλτας.

Και επιστρέφοντας προς την βάση τους, πέταξαν στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ελληνικής επικράτειας, πάνω από τα νησιά που έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο του Ερντογάν, το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Αυτό για τους Έλληνες Επιτελείς που συνομιλούν διαρκώς με τους Ισραηλινούς συναδέλφους τους αποτέλεσε ένα ισχυρό συμμαχικό μήνυμα για την χώρα μας το οποίο δεν είχε μόνο την Αθήνα ως αποδέκτη, αλλά κυρίως την Άγκυρα.

Ισραηλινά F-16 στο FIR Λευκωσίας

Επιπλέον τα μαχητικά F-16 από το Ισραήλ ολοένα και περισσότερο κάνουν εμφανίσεις στο FIR Λευκωσίας είτε για να πάρουν μέρος σε ασκήσεις με τους Κυπρίους, είτε και για να στείλουν μηνύματα προς την Τουρκία, όπως για παράδειγμα όταν παρενοχλήθηκε ερευνητικό που εργάζεται για το Ισραήλ.

  • Παράλληλα οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει από πλευράς Τουρκίας να προκαλέσει ακόμη περισσότερο στο Αιγαίο ή την ανατολική Μεσόγειο έχει βρει το τείχος των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν άφησαν αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση.

Ιδίως οι τελευταίες υπερπτήσεις που έγιναν στις Οινούσσες και την Παναγιά απαντήθηκαν με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο. Τα Ελληνικά φτερά βρέθηκαν μόλις λίγα μέτρα πίσω από τα Τουρκικά και φυσικά τα είχαν εγκλωβισμένα για πολλά λεπτά της ώρας.

Οι Ε.Δ. επαγρυπνούν: Η Τουρκία θα θελήσει να προχωρήσει στο Καστελόριζο και νότια της Κρήτης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: