Στα ύψη η στερλίνα μετά την ανακοίνωση ότι ο Τζόνσον κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία

Άλμα της στερλίνας μετά την ανακοίνωση του έξιτ πολ που δείχνει πως ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. EPA, JEFF OVERS, BBC, HANDOUT




Η στερλίνα πραγματοποίησε άλμα μετά τις πρώτες εκτιμήσεις για τις βρετανικές βουλευτικές εκλογές που δίνουν ευρεία πλειοψηφία στον Μπόρις Τζόνσον, αυξάνοντας την ισοτιμία της έναντι του ευρώ στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο 2016, λίγο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Η στερλίνα άγγιξε επίσης την υψηλότερη ισοτιμία της από τον Μάιο 2018 έναντι του δολαρίου.

Γύρω στις 23:25 (τοπική ώρα, 01:25 ώρα Ελλάδας) το βρετανικό νόμισμα σημείωνε άνοδο 2,33% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του να βρίσκεται στο 1,3467 δολάριο, και 1,86% έναντι του ευρώ, στις 83,02 πένες για ένα ευρώ.

Η αγορά αντιδρά «σ’ αυτό που φαίνεται πως είναι μια πολύ μεγάλη νίκη για τους Συντηρητικούς, η οποία δίνει στον Μπόρις Τζόνσον την εντολή να φέρει σε πέρας το Brexit», σχολίασε ο Σον Όζμπορν, υπεύθυνος στηρατηγικής της αγοράς συναλλάγματος στη Scotiabank.

Η στερλίνα διαδραματίζει μετά το δημοψήφισμα, πριν από τριάμισι χρόνια, τον ρόλο βαρόμετρου των αγορών για το Brexit και η άνοδός της σήμερα σηματοδοτεί την ανακούφισή τους λόγω της προοπτικής να απομακρυνθούν οι αβεβαιότητες που επιβαρύνουν τη βρετανική οικονομία.

Το αποτέλεσμα αυτό «φέρνει μια κάποια σαφήνεια» και «απομακρύνει τον κίνδυνο ενός κοινοβουλίου χωρίς πλειοψηφία ή ενός άλλου δημοψηφίσματος», εξήγησε ο Όζμπορν. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει πράγματι δεσμευθεί να ενεργήσει ώστε να υιοθετηθεί σύντομα η συμφωνία για το Brexit την οποία διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες και να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

«Μας περιμένουν μερικοι μήνες (ίσως ακόμη και χρόνια) δύσκολων διαπραγματεύσεων» με την έναρξη, μετά το Brexit, της διαπραγμάτευσης της μελλοντικής συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ, «όμως τουλάχιστον τώρα η βρετανική κυβέρνηση γνωρίζει πως έχει τη βούληση του λαού και του κοινοβουλίου», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Κρις Μποσάν, αναλυτής στην IG.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ελπίζει να δει τις επενδύσεις «να επιστρέφουν στη χώρα».

Ο Ντέιβιντ Μάντεν της CMC Market επισημαίνει πως οι Συντηρητικοί με επικεφαλής τον Μπόρις Τζόνσον θεωρούνται «φιλικοί προς τις επιχειρήσεις» σε σχέση με το πρόγραμμα των Εργατικών, που είναι το πιο αριστερό του κόμματος εδώ και δεκαετίες.

Πληροφορίες από το AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, United States

Απόλυτη πλειοψηφία: Ο πρωταθλητής του Brexit Μπόρις Τζόνσον νίκησε με νοκ-άουτ τον Κόρμπιν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: