Στα χέρια του ελληνικού ΥΠΕΞ η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο [έγγραφα]

Ο Χάρτης που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης και καταγράφει τα θαλάσσια “σύνορα” των δύο χωρών. ΚΥΠΕ – Αννα Ανδρέου




Στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης, το κείμενο και οι χάρτες του Μνημονίου Κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Εξωτερικών μελετούν τη συμφωνία, όμως η άποψη της Αθήνας είναι ότι το περιεχόμενό της παραβιάζει βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και η συμφωνία είναι νομικά άκυρη και προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας στην περιοχή. Την ίδια θέση, άλλωστε, διατύπωσε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον Τούρκο Πρόεδρο κατά τη χθεσινής του συνάντηση. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πως η συμφωνία δεν έγινε γνωστή από την πλευρά της Λιβύης.

Η Τουρκία την ίδια ώρα επισπεύδει τις κινήσεις της, φέρνοντας, σήμερα κιόλας, στο Κοινοβούλιο το θέμα της επικύρωσης της συμφωνίας με την Λιβύη, όπως ανακοίνωσε, πριν από λίγο ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι.

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο υπογράφηκε με βάση την αρχή της ‘ίσης κατανομής’, υποστήριξε ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγάταϊ Ερτσίγες, υποστηρίζοντας ότι με βάση αυτή την αρχή τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και πως για την οριοθέτηση λαμβάνεται υπόψη η ειδική θέση των νησιών, το μήκος των ακτών τους και η περιοχή που βρίσκονται.

Το CNN Turk αποκάλυψε το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβυής
Από πέντε άρθρα αποτελείται η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αποκαλύπτει το τουρκικό κανάλι CNN Turk παρουσιάζοντας το έγγραφο της συμφωνίας. Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι, η συμφωνία η οποία στάλθηκε στη βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, αναμένεται να εγκριθεί απόψε από την τουρκική εθνοσυνέλευση αφού προηγουμένως περάσει από την κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών της τουρκικής βουλής.

Το CNN Turk αποκάλυψε ότι στη συμφωνία η οποία αποκαλείται “Μνημόνιο Συμφωνίας” επισυνάπτονται δύο χάρτες για την υφαλοκρηπίδα και τις συντεταγμένες που συμφώνησαν οι δύο χώρες . Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο άρθρο 2 της συμφωνίας γίνεται αναφορά στη σημασία που έχουν αυτοί οι χάρτες και επισημαίνεται ότι αποτελούν ‘αναπόσπαστο μέρος’ της συμφωνίας. Σύμφωνα με το άρθρο 3, αφού περάσει η συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση θα ανακοινωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 της συμφωνίας, σε περίπτωση που παρατηρηθεί ασυμφωνία τότε θα επιλυθεί δια της συνεργασίας και της διπλωματικής οδού. Στη συμφωνία αναφέρεται επίσης ότι στην περίπτωση που το ένα εκ των δύο κρατών ξεκινήσει συνομιλίες με άλλο κράτος για τη θαλάσσια δικαιοδοσία τότε θα δώσει ενημέρωση στην άλλη πλευρά (η Τουρκία στην Λιβύη ή η Λιβύη στην Τουρκία) πριν την τελική συμφωνία.

Δείτε τα έγγραφα της συμφωνίας που έχουν διαρρεύσει:

Hellas Journal, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Στα μουλωχτά προς έγκριση από την τουρκική Βουλή σήμερα το εμπρηστικό μνημόνιο με τη Λιβύη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: