Στα 7 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα: 117 εκ. υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα το Νοέμβριο

Εικονογράφηση via pixabay.com / Nattanan Kanchanaprat




Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκφράζουν την αισιοδοξία τους σχετικά με τα ιδιαίτερα θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που αποτυπώνονται στον ρυθμό αύξησης των εσόδων. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκυλακάκης το Νοέμβριο υπήρξε υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 117 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο του προυπολογισμού.

Επίσης το πλεόνασμα ξεπέρασε για ακόμη έναν μήνα τις προβλέψεις του προυπολογισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το πρωτογενές πλεόνασμα στο ενδεκάμηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2019 ανήλθε στο ποσό των 6,945 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4,715 δισ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προυπολογισμού ανήλθε σε 48,429 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 380 εκατ. ευρώ ή 0,8% έναντι του αναθεωρημένου στόχου για το 2019.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προυπολογισμού, στο ενδεκάμηνο, ανήλθαν στα 52,7 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 346 εκατ. ευρώ ή 0,7% έναντι του στόχου.

Το Νοέμβριο το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προυπολογισμού ανήλθε στα 5,062 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 285 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τον ίδιο μήνα το σύνολο των δαπανών του προυπολογισμού ανήλθε σε 4,045 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 385 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο κυρίως λόγο της υποεκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 71 εκατ. ευρώ και της καθυστέρησης των αποδόσεων του Νοεμβρίου προς τους ΟΤΑ οι οποίες πληρώθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου ύψους 187 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφερόμενοι στα στοιχεία του προϋπολογισμού για το ενδεκάμηνο κάνουν λόγο για μια θετική δυναμική που διαμορφώνεται στην οικονομία και αποτυπώνεται στις ακόλουθες εξελίξεις:

– Στην μεγάλη υπέρβαση των εσόδων που εισπράττονται από τον ΦΠΑ συγκριτικά με τον στόχο του προϋπολογισμού.

– Στην αύξηση κατά 5% της εισπραξιμότητας που καταγράφεται στον ΕΝΦΙΑ η οποία αντιστοιχεί σε υπέρβαση των εσόδων κατά 150 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον στόχο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που δείχνει ότι μείωση των φόρων, όπως αυτή στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση φέτος οδηγεί σε αύξηση της εισπραξιμότητας και των εσόδων για τα ταμεία του Δημοσίου.

– Στην αύξηση της εισπραξιμότητας που καταγράφεται και στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς το δημόσιο.

Τέλος, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θεωρούν ότι ιδιαίτερα θετική επίπτωση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που μπορεί να υπερβαίνει την μισή ποσοστιαία μονάδα αύξησης του ΑΕΠ σε ετήσια βάση θα έχει η χρήση των ANFAs και SMPs για επενδύσεις. Η σχετική συζήτηση με τους ευρωπαικούς θεσμούς για την αναπτυξιακή χρήση των κεφαλαίων αυτών θα ξεκινήσει στις αρχές του νέου έτους και όπως εκτιμάται μπορούν να οδηγήσουν σε επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση στην ελληνική οικονομία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Έκθεση του ΔΝΤ: Αύξηση της παραοικονομίας στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: