Σήμερα ο ύστατος αποχαιρετισμός του Θάνου Μικρούτσικου: Μεγάλη απώλεια, μεγάλο κενό…

File Photo: Ο Θάνος Μικρούτσικος τραγουδά στη συναυλία “Σταυρός του Νότου / Γραμμές των οριζόντων”, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 11 Μαΐου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ




Η πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και ώρα 14:30 στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Η σoρός θα εκτίθεται από τις 10:30 πμ στην αίθουσα τελετών για τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Αντί για στεφάνια, η οικογένεια παρακαλεί να διατεθούν τα χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγοπούλα της Μόριας. GR 07017 1355 0006 3551 3856 0788 -Τράπεζα Πειραιώς.

Η είδηση του θανάτου του Θάνου Μικρούτσικου «πάγωσε» το πανελλήνιο. Ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης έφυγε το βράδυ του Σαββάτου (28/12) από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Αγωνιστής έως το τέλος ο Θάνος Μικρούτσικος, ένας «ποταμός μελωδίας» όπως τον χαρακτήριζε ο Μάνος Χατζιδάκις, έζησε με πάθος αφήνοντας ένα πλούσιο έργο και ανεξίτηλο το ίχνος του στον ελληνικό πολιτισμό.

Άνθρωπος ανήσυχος, με πληθωρικό ταλέντο, αμεσότητα, χιούμορ και γενναιοδωρία, συγκλόνισε τους πάντες για τη δύναμη ψυχής και την γενναιότητα με την οποία έδωσε την άνιση μάχη με τον καρκίνο.

«Ένας είναι ο στόχος. Πέφτοντας από το σχοινί, το στοίχημα είναι να σηκωθούμε όρθιοι και να περπατήσουμε ξανά» είχε δηλώσει ο γνωστός μουσικοσυνθέτης στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη στη Μαρία Παπαδή.

Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, από το νοσοκομείο που βρισκόταν έδωσε μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, εκφράζοντας την συμπαράστασή του στον Δημήτρη Ινδαρέ και κάνοντας έκκληση σε όλους για τα Χριστούγεννα, λέγοντας «αντί για δώρα δώστε αίμα».

  • ΠτΔ: Ο θάνατος του Θάνου Μικρούτσικου αποτελεί μεγάλη απώλεια για την Τέχνη και τον Πολιτισμό μας γενικότερα

«Ο θάνατος του Θάνου Μικρούτσικου αποτελεί, αναμφισβήτητα, μεγάλη απώλεια για την Τέχνη και τον Πολιτισμό μας γενικότερα. Και η απώλεια αυτή είναι τόσο περισσότερο επώδυνη, όσο έρχεται σε μιαν εποχή, κατά την οποία τέτοια κενά είναι πολλαπλώς δυσαναπλήρωτα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του» αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη δήλωση του για τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου.

Καλλιτέχνες και συνοδοιπόροι με συγκίνηση τον αποχαιρετούν

Ο θάνατος του Θάνου Μικρούτσικου σκόρπισε θλίψη στον πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας. Αρκετοί από τους καλλιτέχνες που βρέθηκαν χθες επί σκηνής αποχαιρέτησαν τον αγαπημένο μουσικοσυνθέτη με αυτό που αγάπησε περισσότερο… τη μουσική.

Φανερά συγκινημένος ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, έχοντας την Βιολέτα Ίκαρη στο πλευρό του, ανέφερε «σήμερα (σ.σ. χθες βράδυ) είναι μια περίεργη μέρα, έφυγε από κοντά μας άλλος ένας φίλος…». Ενώ κάλεσε το κοινό να ερμηνεύσει μαζί του δύο τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου. Οι «Μικρές νοθείες» από το δίσκο «Θάλασσα στη σκάλα» και το «William Geroge Allum» σε ποίηση Καββαδία από τις «Γραμμές των Οριζόντων» είναι ούτως ή άλλως τραγούδια του Μικρούτσικου που δεν λείπουν ποτέ από το πρόγραμμα του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

«Χάσαμε ένα μεγάλο ταλέντο και ένα αγωνιστή της ζωής. Ο Θάνος τα έδωσε όλα στη μουσική. Ξεχείλιζε από ζωή και πνεύμα. Τα έδωσε όλα για να κρατηθεί όρθιος, κόντρα στην περιπέτεια του» τόνισε η Χάρις Αλεξίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ενώ ο Γιώργος Νταλάρας είπε: «Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν παρών. Μέχρι την τελευταία στιγμή. Όχι μόνο με το έργο του, αλλά και με το αφήγημα της ζωής του. Σε έναν τέτοιο μαχητή της ζωής, δεν ταιριάζουν επικήδειοι».

Το δικό του μήνυμα άφησε όμως και ένας από τους πιο κοντινούς του ανθρώπους, ο οποίος του στάθηκε δίπλα του μέχρι και την τελευταία στιγμή, ο αδερφός του Ανδρέας. «Μια στιγμή η ζωή μας και συ την έκανες αιωνιότητα», έγραψε ο γνωστός παρουσιαστής στο Facebook, έχοντας αναρτήσει μια φωτογραφία του αδερφού του.

«Εγώ αυτό που έχω να πω είναι… ότι καλύτερα που είπαμε αντίο, παρά να μην είχαμε συναντηθεί ποτέ» ανέφερε ο Χρήστος Θηβαίος, εκφράζοντας την απέραντη αγάπη και ευγνωμοσύνη του στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη

  • Μητσοτάκης: Με τη μοναδική μουσική του, αλλά και την πολιτική και κοινωνική του παρουσία, ο Θάνος Μικρούτσικος σφράγισε την εποχή μας

«Με τη μοναδική μουσική του, αλλά και την πολιτική και κοινωνική του παρουσία, ο Θάνος Μικρούτσικος σφράγισε την εποχή μας. Τον αποχαιρετούμε καθώς ξεκίνησε να συναντήσει το Σταυρό του Νότου. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του» αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter για το θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου.

  • Τσίπρας: Θα τον θυμόμαστε από την μουσική του και από το στίγμα που άφησε η ζωή του κοντά στους ταπεινούς και καταφρονεμένους

«Ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε για το Σταυρό του Νότου. Η Ελλάδα αποχαιρετά τον συνθέτη, τον καλλιτέχνη, τον ευαίσθητο άνθρωπο, τον παντοτινό εραστή της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Θα τον θυμόμαστε πάντα, μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια του, αλλά και από το στίγμα που άφησε η ζωή του κοντά στους ταπεινούς και καταφρονεμένους», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter για το θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου.

  • ΣΥΡΙΖΑ: Δημιουργός με βαθιά πολιτικοποίηση ο Θ. Μικρούτσικος, στοιχείο που διαμόρφωσε το πολυσύνθετο έργο του

«Αποχαιρετούμε με απέραντη θλίψη και απεριόριστο σεβασμό τον Θάνο Μικρούτσικο. Καλλιτέχνης υψίστου διαμετρήματος, ο Θάνος Μικρούτσικος υπήρξε ένας δημιουργός με βαθιά πολιτικοποίηση, στοιχείο που διαμόρφωσε το πολυσύνθετο έργο του. Καθόρισε για πολλές δεκαετίες τη μουσική σκηνή της χώρας μας και αγαπήθηκε από τον λαό μας.

Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του» , αναφέρεται στο συλλυπητήριο μήνυμα του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου.

  • Μενδώνη: Η απώλεια του Θ. Μικρούτσικου συγκινεί βαθιά όλη την Ελλάδα

«Ο Θάνος Μικρούτσικος, εκτός από σπουδαίος συνθέτης, ήταν μία μεγάλη προσωπικότητα. Ένας από τους ανθρώπους, που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο ελληνικό Πολιτισμό στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα και μέχρι σήμερα. Η μουσική του άγγιξε όλους τους Έλληνες και τίμησε τη χώρα μας στο εξωτερικό. Από το λαϊκό τραγούδι και τη μελοποιημένη ποίηση, μέχρι το θέατρο, την όπερα και τη συμφωνική μουσική, το ταλέντο του Θάνου Μικρούτσικου ήταν πολύ μεγάλο για να περιοριστεί σε ένα είδος. Γι΄ αυτό και η απώλειά του συγκινεί όλους μας. Συγκινεί βαθιά όλη την Ελλάδα. Ήταν ένας άνθρωπος με πολιτικό λόγο, τον οποίο εξέφραζε χωρίς δισταγμό. Ένας διανοούμενος, ένας εργάτης του Πολιτισμού, τον οποίο υπηρέτησε με αφοσίωση ως υπουργός Πολιτισμού, εισάγοντας νέους θεσμούς. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισε την ασθένειά του με δύναμη, θάρρος και αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια. Ο ίδιος δεν θα είναι πια κοντά μας. Όμως η μουσική του παρακαταθήκη, θα εξακολουθεί να μας συντροφεύει για πολλές δεκαετίες ακόμη και να αποτελεί κομμάτι όλων μας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους πολυάριθμους φίλους του», αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη στο συλλυπητήριο μήνυμά της για την απώλεια του Θάνου Μικρούτσικου.

  • Γεννηματά: Ο Θάνος Μικρούτσικος αφιερώθηκε και προσέφερε όχι μόνο στο τραγούδι, αλλά συνολικά στον ελληνικό πολιτισμό και στον δημόσιο βίο

«Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία» … στη μάχη με το αδύνατο, μέχρι το τέλος. Ήταν ο ίδιος , ο στίχος του Καββαδία. Τραγουδήθηκε , αγαπήθηκε και πάλεψε. Μάχιμος και δημιουργικός συνθέτης της γενιάς του. Αφιερώθηκε και προσέφερε όχι μόνο στο τραγούδι, αλλά συνολικά στον ελληνικό πολιτισμό και στον δημόσιο βίο.

Καλό ταξίδι Θάνο. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του» , δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, για το θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου.

  • ΚΚΕ για θάνατο Μικρούτσικου: Άχρονο, άτοπο, ανεξάντλητο, αθάνατο το έργο σου όπως αθάνατος Θάνο είσαι κι εσύ

Με άφατη θλίψη και βαθιά συγκίνηση αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο άνθρωπο, τον ακριβό μας Θάνο Μικρούτσικο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για το θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου.

« Φαίνεται αβάστακτο, να μάθουμε να ζούμε, χωρίς εκείνον στη σκηνή. Γιατί ο Θάνος Μικρούτσικος δεν υπήρξε μόνο ανεπανάληπτος δημιουργός και συγκλονιστικός ερμηνευτής του έργου του. Πάνω απ’ όλα ήταν ένα ιδιοφυές πνεύμα, σπινθηροβόλο, κοφτερό και ανήσυχο, ένας βαθιά και πλατειά καλλιεργημένος διανοητής. “ Οι δημιουργοί δεν γεννιούνται, δημιουργούνται” καθώς ο ίδιος έλεγε.

Εχθρός της συνήθειας, της επανάπαυσης και της παραίτησης, αυτός ο γενναίος μαχητής της ζωής, μας καλούσε και με το παράδειγμά του να διεκδικούμε το ακατόρθωτο, να μη φοβόμαστε τον χορό “ στο φτερό του καρχαρία”, αν θέλουμε να νικήσουμε κάθε καταναγκασμό, κοινωνικό ή φυσικό, ακόμη και τον θάνατο.

«Καλό ταξίδι σύντροφε Θάνο» είναι ο τίτλος αποχαιρετιστήριου βίντεο για τον Θάνο Μικρούτσικο, που δημοσιοποίησαν την Κυριακή το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

Δημοσία δαπάνη η κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου, αύριο το τελευταίο αντίο στο Α’ Νεκροταφείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: