Σήμερα η γενική συνέλευση του ΠΑΣΙΝ για τη 2η φάση του Γενικού Σχεδίου Υγείας στην Κύπρο

File Photo: Θα γίνεται λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και νοσηλευτική βοήθεια σε ύποπτα ή πιθανά κρούσματα κορωναϊού COVID-19 κατ’ ́οίκον υπό την καθοδήγηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Χωρίς αποφάσεις, αλλά κυρίως ενημερωτική, θα είναι η σημερινή Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), που συνέρχεται στις 1400 στη Δημοσιογραφική Εστία για συζήτηση του Μνημονίου Συναντίληψης με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), όσον αφορά την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στη δεύτερη φάση του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ).

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ Σάββας Καδής, ο οποίος είπε ότι η Γενική Συνέλευση θα αποφασίσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί περαιτέρω για συναντήσεις των μελών, που θα οδηγήσουν στην τελική λήψη αποφάσεων για το θέμα.

Στη Γενική Συνέλευση θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση της πρότασης από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΙΝ και ακολούθως έχουν προσκληθεί στις 1430 να παραστούν στη συνέλευση, εκπρόσωποι του ΟΑΥ που θα είναι στη διάθεση των μελών των νοσηλευτηρίων για να απαντήσουν ερωτήσεις σχετικά με το προτεινόμενο μνημόνιο.

  • Τελική απόφαση και στάση για το μνημόνιο

Στόχος είναι, είπε ο κ. Καδής, τα μέλη μας να έχουν μια καλύτερη γνώση του περιεχομένου του Μνημονίου, το οποίο είναι γύρω στις οκτώ σελίδες, για να μπορέσουν κι αυτοί με την σειρά τους να κάνουν τις δικές τους διαβουλεύσεις με τις διευθύνσεις και τις οικονομικές ομάδες των νοσηλευτηρίων και να πάρουν την τελική τους απόφαση ως προς τη στάση που θα κρατήσουν σε αυτό το μνημόνιο.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΙΝ στη Γενική Συνέλευση αποτελείται από δεκαπέντε νοσηλευτήρια. Όπως εξήγησε, ήταν πολύ δύσκολο να προσκληθούν και τα σαράντα μέλη για να κάνουν συζήτηση με τον ΟΑΥ. « Ήδη θεωρώ ότι είμαστε αρκετοί. Από μια – δύο ερωτήσεις να έχει το κάθε νοσηλευτήριο μιλούμε για 15 έως τριάντα ερωτήσεις. Δεν θεωρώ ότι θα έχουμε τον χρόνο να ασχοληθούμε με τίποτα περισσότερο. Όταν θα έχουμε ξεκάθαρες ενδείξεις θα ενημερώσουμε και τα υπόλοιπα μέλη μας. Ήταν η χειρότερη χρονική στιγμή που θα μπορούσε να συμβεί όσον αφορά την πρόταση, διότι καταλαβαίνετε άλλοι παίρνουν άδεια, είναι τέλος του χρόνου οι οικονομικές ομάδες έχουν διάφορα θέματα στα νοσηλευτήρια με τους προϋπολογισμούς και είναι γενικά μια πολύ δύσκολη περίοδος», σημείωσε.

  • Μνημόνιο συνεργασίας

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι ο ΠΑΣΙΝ δεν έχει την δικαιοδοσία και δεν επιθυμεί να κάνει οποιαδήποτε πρόταση στα νοσηλευτήρια για να μπουν ή να μείνουν εκτός του ΓεΣΥ. Ο στόχος του ΠΑΣΙΝ, σημείωσε, είναι να βρεθεί ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο θα είναι το ίδιο για όλα τα νοσηλευτήρια ούτως ώστε τα νοσηλευτήρια μετά, από μόνα τους, χωρίς καμία παρεμβολή του ΠΑΣΙΝ, θα αποφασίσουν να μπουν στο ΓεΣΥ, να μπορέσουν μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον να μιλήσουν με τον ΟΑΥ και να καταλήξουν σε συμφωνία».

  • “Όχι” στα πισωγυρίσματα λέει ο Σάββας Καδής

«Δεν θέλω να σκεφτώ σε περίπτωση που δεν βρούμε την κοινή συνισταμένη και δεν βρεθεί μια λύση. Θα γίνει επιστροφή σε ένα κλίμα που είχαμε τους περασμένους μήνες που κανένας δεν επιθυμεί. Για μένα θα είναι το χάος διότι μετά το κάθε νοσηλευτήριο θα πάει από μόνο του, θα προσπαθήσει να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο μπορεί και το χειρότερο από όλα δεν θα μπορεί να υπάρξει καμία εγγύηση εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία», είπε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν πάμε όλοι μαζί και πετύχουμε μια συμφωνία έχουμε καλές πιθανότητες να πείσουμε την Πολιτεία ότι η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να τύχει της ανάλογης υποστήριξης κι αν χρειαστεί και με νομοθετικές ρυθμίσεις διότι είναι σημαντικό αυτό που θα συμφωνήσουμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια να ισχύσει».

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
Λευκωσία / Κύπρος

Ανταλλαγή ανακοινώσεων Κικίλια-Ξανθού μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για ΣΔΙΤ στην Υγεία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: