Σημαντική και ουσιαστική η επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο δήλωσε ο Χριστοδουλίδης

File photo: Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και Κύπρου Μάικ Πομπέο και Νίκος Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Σημαντική και ουσιαστική χαρακτηρίζει η Λευκωσία την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Κύπρο.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε πως πρόκειται για μια σημαντική και ουσιαστική επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ, θα ανταλλαχτούν απόψεις για τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας στην ανατολική Μεσόγειο, και θα συζητηθούν η κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό και οι προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

“Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες ενισχύεται περαιτέρω η διμερής συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας – ΗΠΑ σε όλους τους τομείς στη βάση μιας θετικής προσέγγισης”, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε πως «θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις σε μια περίοδο ιδιαίτερων προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο» και πως κατά τις συνομιλίες με τον κ. Πομπέο θα συζητηθεί και το θέμα των περιφερειακών συνεργασιών που Κύπρος και Ελλάδα έχουν αναπτύξει με χώρες της περιοχής.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, θα ανταλλαχτούν και απόψεις «για το πώς η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει στον τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, κάτι που ανάμεσα σε άλλα θα επιτρέψει και την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για το Κυπριακό από εκεί που έμεναν στο Κραν Μοντανά».

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα την επίσκεψη του κ. Πομπέο σε Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Κύπρο, από τις 3 έως και τις 7 Ιανουαρίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο κ. Πομπέο θα συναντηθεί στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη για να επιβεβαιώσει την ισχυρή σχέση ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα συναντηθεί επίσης με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα επαναβεβαιώσει τη συνεχιζόμενη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις κυπριακής ηγεσίας και υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου ως μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

ΚΥΠΕ, Μαρία Κονιώτου
Λευκωσία, Κύπρος

 

Ανακοινώθηκε και επίσημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η επίσκεψη Πομπέο στη Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: