Σύγκληση τετραμερούς στο Καιρό μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας, Γαλλίας, προανήγγειλε ο Δένδιας

Από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας στη Λάρνακα. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.pio.gov.cy, Σταύρος Ιωαννίδης




Σύγκληση τετραμερούς συνάντησης στο Κάιρο, στις 4 ή 5 Ιανουαρίου, μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας, προανήγγειλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη σημασία της υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι θα είναι μια εναλλακτική οδός που οδηγεί στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και υπογραμμίζοντας ότι σύντομα τη συμφωνία θα υπογράψει και η Ιταλία. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο EastMed δεν συνιστά αντίδραση, «απλώς η Τουρκία, επειδή έχει μια εγγενή ανασφάλεια, οποιαδήποτε κίνηση την ερμηνεύει με τον τρόπο αυτό».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο τη Χάγης, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι χώρα που δεν τάσσεται κατά της επίλυσης μέσω διαιτητικών ή δικαστικών διαδικασιών της διαφοράς της με την Τουρκία. «Όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο, το οποίο να διασφαλίζει αυτή τη δυνατότητα.

Λυπάμαι να πω ότι αυτή τη στιγμή αυτό το πλαίσιο δεν είναι στη θέση του. Εμείς με μεγάλη χαρά θα βλέπαμε την Τουρκία να μπαίνει σε μια λογική συνεννόησης με την Ελλάδα.

Αν η συνεννόηση με την Ελλάδα σημαίνει να μπούμε σε μια διαδικασία δημιουργίας ενός πλαισίου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαιτητική επίλυση των διαφορών μας, αυτό θα το συζητούσαμε. Αυτό που δε συζητάμε με την Τουρκία είναι τους λεονταρισμούς και τις απειλές κατά της χώρας και οτιδήποτε βλάπτει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα […] Όταν η Τουρκία μας απειλεί, μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να ονειρευθώ πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σ αυτό το πλαίσιο», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι υπάρχει ένα μεγάλο αμερικανικό υποβρύχιο, το οποίο κινείται στην ευρύτερη περιοχή νότια της Κρήτης, αλλά συμπλήρωσε: «Αυτό το οποίο εγγυάται την ελληνική ασφάλεια και ανεξαρτησία, είναι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Από εκεί και πέρα, κάθε παρουσία η οποία συντείνει στη δημιουργία σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή είναι απολύτως καλοδεχούμενη απ` την ελληνική πλευρά. Οποιαδήποτε φιλική παρουσία στην περιοχή μόνο καλό μπορεί να κάνει».

ΚΥΠΕ, Αδάμος Ζαχαριάδης
Αθήνα, Ελλάδα

 

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι απαιτείται για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε ο Νίκος Δένδιας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: