Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της Χεζμπολάχ του κινήματος Αμάλ στη Βηρυτό [video]

Οι δρόμοι στο κέντρο της Βηρυτού έμοιαζαν με πεδίο μάχης, καλυμμένοι με πέτρες και μεταλλικά αντικείμενα. EPA/WAEL HAMZEH
Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν αργά χθες Δευτέρα το βράδυ μεταξύ της αστυνομίας και υποστηρικτών της Χεζμπολάχ και του κινήματος Αμάλ στο κέντρο της Βηρυτού, μετά την ανάρτηση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης επικριτικού βίντεο για τη σιιτική κοινότητα και ηγεσία.

Το βίντεο δείχνει έναν άνδρα να προσβάλει τη σιιτική κοινότητα στον Λίβανο, σιίτες ιμάμηδες και ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ και του κινήματος Αμάλ.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο άνδρας αυτός είναι ο Σάμερ Σιντάουι, ένας σουνίτης από την Τρίπολη ο οποίος δηλώνει ότι ζει εκτός Λιβάνου.
Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους οργισμένοι από το βίντεο αυτό και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να τους απωθήσει.

Οι δρόμοι στο κέντρο της Βηρυτού έμοιαζαν με πεδίο μάχης, καλυμμένοι με πέτρες και μεταλλικά αντικείμενα.
Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και το κίνημα Αμάλ κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να αποχωρήσουν από τον δρόμο «αμέσως», ενώ σιίτες και σουνίτες ιερωμένοι χαρακτήρισαν το βίντεο απόπειρα να διχαστούν οι δύο κοινότητες και ζήτησαν από τους πολίτες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Συγκλονίζεται ο Λίβανος από τον Οκτώβριο

Ο Λίβανος συγκλονίζεται από τις 17 Οκτωβρίου από ένα ευρύ κίνημα διαμαρτυρίας στο οποίο συμμετέχουν άνθρωποι από διάφορα δόγματα, κατηγορώντας την πολιτική ελίτ για διαφθορά και κακοδιαχείριση. Εξαιτίας της πίεσης των διαδηλωτών ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σάαντ αλ Χαρίρι εξωθήθηκε σε παραίτηση στις 29 Οκτωβρίου.
Λίγες ώρες πριν ξεσπάσουν αυτές οι διαδηλώσεις χθες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές είχαν βγει στους δρόμους καταγγέλλοντας την απόφαση του Λιβανέζου προέδρου Μισέλ Αούν να αναβάλει τις διαβουλεύσεις στο κοινοβούλιο για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού, έπειτα από αίτημα του Χαρίρι που είναι και ο μοναδικός υποψήφιος για τον θώκο.

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν την Πέμπτη

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές απέρριψαν την υποψηφιότητα Χαρίρι ζητώντας τον διορισμό ενός «ανεξάρτητου υποψηφίου» και τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Πηγή από το περιβάλλον του Χαρίρι δήλωσε ότι «οι επόμενες 72 ώρες θα είναι κρίσιμες», με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό να επιμένει και ο ίδιος στον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Η πηγή επεσήμανε ότι αν ο Χαρίρι δεν πετύχει να γίνει δεκτό το αίτημά του, πιθανότατα θα καλέσει το κοινοβούλιο «να αναζητήσει άλλον άνθρωπο να ηγηθεί της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες από Reuters και dpa μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ.
Βηρυτός, Λίβανος

Οι διαβουλεύσεις για το νέο πρωθυπουργό στο Λίβανο την Πέμπτη, επεισόδια στους δρόμους [videos]

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: