Σενάρια ασκήσεων στην Κύπρο με βάση τις τουρκικές προκλήσεις: Ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού [video]

File Photo: Ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης σε συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Στρατηγό Mohamed Zaki. ΚΥΠΕ-ΓΤΠ – Γ. Νησιώτης
«Σε συνεργασία με ΥΠΟΙΚ προχωρούμε με σταθερά βήματα στην αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού», ανέφερε σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του κρατικού καναλιού (8/12) ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης.

Ο ΥΠΑΜ ανέφερε ότι δεν κλείνει τ’ αυτιά στις επικρίσεις που ακούγονται κατά καιρούς. “Αντίθετα ακούει και τις επικρίσεις” είπε, “αλλά και τις ιδέες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας”. Ο σχεδιασμός έχει βάθος οκταετίας σύμφωνα με τον ίδιο και “ο προγραμματισμός γίνεται στο πλαίσιο των δικών μας δυνατοτήτων”.

  • Ο Σάββας Αγγελίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις συνεργασίες της Κύπρου με γείτονες και όχι μόνο χώρες. “Αναλόγως των κινδύνων και των απειλών αλλά και των τουρκικών προκλήσεων, τα σενάρια των ασκήσεων αυτών αλλάζουν συνεχώς”, τόνισε ο κ. Αγγελίδης, αναφερόμενος στις κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ.

“Υπάρχει”, τόνισε μιλώντας πάντα στο κρατικό κανάλι, “συνεχής συνεργασία με Ισραήλ σε θέματα κυβερνοάμυνας και κυβερνοασφάλειας”.

Από τις 24 έως τις 28 Νοεμβρίου 2019, διεξήχθησαν με επιτυχία οι ασκήσεις «ΙΑΣΩΝ-2019» και «ΝΙΚΟΚΛΗΣ–ΔΑΥΙΔ 2019» με συμμετοχή της ΕΦ και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου του ΥΠΑΜ, οι ασκήσεις έλαβαν χώρα στο FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΙΑΣΩΝ-2019», πραγματοποιήθηκε κοινή εκπαίδευση του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στον τομέα των τακτικών αεροπορικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα με την άσκηση «IΑΣΩΝ» πραγματοποιήθηκε και η άσκηση «NIKΟΚΛΗΣ–ΔΑΥΙΔ 2019», η οποία περιλάμβανε κοινή εκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών, την προετοιμασία περιπόλου μάχης για επιχείρηση σε άγνωστο και δύσβατο έδαφος, με την ταυτόχρονη εκπαίδευση στη Διοίκηση και Έλεγχο της αποστολής. Ένας μεγάλος αριθμός χερσαίων στρατευμάτων από τις ειδικές δυνάμεις των δύο χωρών συμμετείχαν στην άσκηση.

Ένας τεράστιος αριθμός δυνάμεων από την ΕΦ και τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις κινητοποιήθηκαν για τις ασκήσεις, οι οποίες αποτελούν απόδειξη της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ των αντίστοιχων Υπουργείων Άμυνας και Γενικών Επιτελείων τα τελευταία χρόνια.

Το υψηλό επίπεδο κατάρτισης, συνεργασίας, επιχειρησιακής ετοιμότητας και επαγγελματισμού των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών ήταν εμφανές σε όλες τις ασκήσεις.

Επιπλέον, η κοινή εκπαίδευση με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, οι οποίες είναι μεταξύ των πιο σύγχρονων και εξοπλισμένων στον κόσμο, η υποστήριξη και ο συντονισμός των αεροπορικών επιχειρήσεων από την αεροπορική βάση της Πάφου και οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν, συνέβαλαν σημαντικά στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και των ικανοτήτων της Εθνικής Φρουράς.

Με πληροφορίες από κρατική τηλεόραση Κύπρου

Συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου στην ΕΕ για κυρώσεις σε εταιρείες που βοηθούν την Τουρκία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal