18 υποψήφιοι πρόεδροι περιμένουν την απόφασή του: Σε ποιον θα πει τα κάλαντα ο Μητσοτάκης;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Γράφει ο Παντελής Ζαγοριανίτης, HELLAS JOURNAL

Εάν θέλαμε να το αντιμετωπίσουμε με σκωπτική διάθεση θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε ήδη τόσο πολλούς «υποψήφιους» προέδρους της Δημοκρατίας που σε λίγο θα φτιάξουν δικό τους τηλεφωνικό κατάλογο.

Όμως, επί της ουσίας, οι 18 υποψήφιοι και υποψήφιες των οποίων επί εβδομάδες τώρα τα ονόματα εναλλάσσονται σε δημοσιεύματα δεν είναι πραγματικά υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον Προκόπη Παυλόπουλο στη Ηρώδου Αττικού. Είναι εν δυνάμει ένοικοι του Προεδρικού Μεγάρου κατά την κρίση όσων κάνουν δηλώσεις ή όσων γράφουν σενάρια.

Φυσικά, αρκετοί από αυτούς έχουν τα τυπικά προσόντα για να εξελιχθούν σε καλούς προέδρους. Αλλά πρέπει πρώτα απ’ όλα να γίνει μια επισήμανση και να τεθεί ένας προβληματισμός στη δημόσια συζήτηση.

Η επισήμανση είναι ότι μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, πριν λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να επιβάλλει ως πρόεδρο της Δημοκρατίας όποιον θέλει, ακόμη και τον κηπουρό του, για να θυμηθούμε παλαιότερες εποχές. Προφανώς αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αλλά η υπερβολή έχει την έννοια τού να γνωρίζουμε τα δεδομένα.

Ο προβληματισμός έχει να κάνει με τη διαπίστωση ότι η παράθεση ονομάτων δεν συνιστούν job description. Και η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας απαιτεί πρώτα την απόλυτη περιγραφή καθηκόντων και μετά την επιλογή των προσώπων που θα έκαναν για τη θέση αυτή.

Όσο δεν γίνεται κανενός είδους συζήτηση, γιατί προφανώς δεν την θέλει κανένας, για το θέμα αυτό τόσο ο καθένας θα μπορεί να λέει όποιο όνομα υποψηφίου θέλει και τελικά ο πρωθυπουργός να επιλέξει όποιον θέλει, με βάση όποια κριτήρια τον βολεύουν τη συγκεκριμένη στιγμή.

Οι 18 υποψήφιοι και υποψήφιες

Ας δούμε όμως τα ονόματα των 18 υποψηφίων που έως τώρα έχουν ακουστεί, «προταθεί» και γραφτεί:

  • Πρώτος στη λίστα, ο απερχόμενος πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος με βάση το Σύνταγμα έχει δικαίωμα επανεκλογής.
  • Ακολουθούν έξι πρώην πρωθυπουργοί: Ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Παναγιώτης Πικραμένος.
  • Μια ειδική κατηγορία είναι άλλοι… κορυφαίοι πολιτικοί εν ενεργεία ή σε αγρανάπαυση όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Σταύρος Δήμας, η Λούκα Κατσέλη.
  • Δύο πρώην επίτροποι: η Μαρία Δαμανάκη και η Άννα Διαμαντοπούλου.
  • Και τέσσερις μη πολιτικές προσωπικότητες: Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, η πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ευθυμίου και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος.

Επιστρέφουμε στις σκέψεις και τα σενάρια.

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα αποφασίσει για το όνομα που θα προτείνει στη Βουλή, κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, σε κάποιο βουνό της Ελλάδας. Αυτό είναι το μόνο πραγματικό δεδομένο.

Αυτό δεν αποκλείει κανένα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί, ούτε καν την επανεκλογή του σημερινού προέδρου. Φυσικά, πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι το 2015 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο μοναδικός βουλευτής της ΝΔ που αρνήθηκε, και μάλιστα αιτιολογημένα, να ψηφίσει υπέρ του Προκόπη Παυλόπουλου που αποτελούσε πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.

Οι υποσχέσεις του Μητσοτάκη

Έχει δώσει υποσχέσεις ο Μητσοτάκης σε πρόσωπο ή πρόσωπα; Αυτό κανείς δεν το γνωρίζει με βεβαιότητα καθώς καμία πλευρά δεν μιλάει γι’ αυτό. Λέγονται πολλά και γράφονται περισσότερα. Κάθε φορά όμως συμβαίνει αυτό.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα κυκλοφορούν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει υπονοήσει ή υποσχεθεί την προεδρία της Δημοκρατίας διαδοχικά στον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Παναγιώτη Πικραμμένο.

Παράλληλα, πριν από αρκετές εβδομάδες άρχισε να παίζει δυνατά το σενάριο, πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  • Οι υποψήφιες πολλές. Αλλά το ζητούμενο, όπως προσημειώσαμε παραμένει το ίδιο: Τι πρόεδρο της Δημοκρατίας θέλουμε. Μετά θα αποφασίσουμε αν είναι άντρας ή γυναίκα. Η θέση δεν προσφέρεται για ποσοστώσεις. Αν μεταξύ των ικανών υποψηφίων υπάρχουν γυναίκες ας επιλεγεί γυναίκα. Είναι τόσο απλό.

Στις ημέρες που θα ακολουθήσουν θα γραφτούν πολλά περισσότερα, ενδεχομένως και νέα ονόματα για τις υποψηφιότητες.

Όλοι όμως θα περιμένουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα όνομα. Και μόλις το πει, θα αρχίσει νέος γύρος συζητήσεων και σεναρίων. Για δυσαρεστημένους, για ικανούς και για συνέπειες.

Έως τότε, καλά Χριστούγεννα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το λαό: Ακόμη και οι 300 να το θέλουν, απλώς δεν γίνεται…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: