Σε εξέλιξη οι πορείες σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη στη μνήμη Γρηγορόπουλου: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Από πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας πορεία από οργανώσεις της αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 11 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Με κεντρικό σύνθημα «αυτή η σφαίρα δεν έπεσε τυχαία, κάτω τα χέρια από τη νεολαία», οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και πρόκειται να κατευθυνθούν μέχρι τη Βουλή.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, καλούν σήμερα «όλο το λαό να είναι στο δρόμο, απέναντι σε μια πολιτική που τσακίζει την ζωή και τις ελευθερίες μας. Για τον Αλέξη, για τον Παύλο, για τον Καλτεζά, τον Σαχζάτ και όλους τους νεκρούς του δικού μας «στρατοπέδου», δεν κάνουμε μνημόσυνα, βγαίνουμε στο δρόμο στους αγώνες για μια καλύτερη ζωή».

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη

Με κεντρικό σύνθημα «Καμία επιστροφή στην κανονικότητα» και «ο Αλέξης ζει στους αγώνες της νεολαίας», οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στις 18:00 στην Καμάρα και λίγο αργότερα ξεκίνησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα, στα Εξάρχεια, ανήμερα της 6ης του Δεκέμβρη του 2008.

Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα κατά του νεοφιλελευθερισμού. Η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της πόλης έχει διακοπεί ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός. «Η νεοφιλελέυθερη επίθεση που ξεδιπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και σε όλα τα επίπεδα δείχνει αποφασισμένη να σαρώσει ό,τι στέκει εμπόδιο στη λογική του κέρδους και του ελέγχου ανάγοντάς την σε τελικό σκοπό της βιοπολιτικής της κυβέρνησης οργανώνοντας ταυτόχρονα επιμέρους «τελικές λίστες» για ό,το της αντιστέκεται» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση των συλλογικοτήτων και καταλήγει: «Στη νεοφιλεύθερη ασφυξία, η εξεγερμένη αξιοπρέπεια ανοίγει δρόμους. Καμία επιστροφή στην κανονικότητα».

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Περίπου 4.000 αστυνομικοί στο κέντρο της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αστυνομία θα εφαρμόσει για μία ακόμη φορά το σχέδιο που είχε τεθεί σε εφαρμογή και στο Πολυτεχνείο. Δηλαδή, παρατηρητές βρίσκονται σε αρκετά σημεία της πρωτεύουσας, drones της ΕΛ.ΑΣ. πετούν με σκοπό να «πιάσουν» ύποπτες κινήσεις σε ταράτσες στα Εξάρχεια ενώ την ίδια στιγμή πεζές περιπολίες γίνονται σε όλο το κέντρο της Αθήνας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.gr

 

Πού διακόπτεται η κυκλοφορία: Κλειστό το κέντρο της Αθήνας για τον Αλ. Γρηγορόπουλο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required