Σε εντεινόμενη απομόνωση η Βενεζουέλα του Μαδούρο, τον εγκαταλείπει και η Βολιβία

FIle Photo: Ο Νικολάς Μαδούρο κάλεσε τον Μπολσονάρο να συνεργαστεί και να παραδώσει τους στασιαστές.». EPA/MIRAFLORES PALACE




Το υπουργείο Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Βολιβίας υπό τη συντηρητική πρόεδρο Τζανίνε Άνιες ανακοίνωσε ότι η χώρα εντάχθηκε στη λεγόμενη Ομάδα της Λίμας(LimaGroup)

, μαζί με άλλα δέκα και πλέον κράτη της Λατινικής Αμερικής — συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας, της Αργεντινής, του Μεξικού και του Περού — καθώς και τον Καναδά, για να συμμετάσχει στις προσπάθειες εξεύρεσης «ειρηνικής λύσης» στην κρίση στη Βενεζουέλα, αποστασιοποιούμενη περαιτέρω από την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Η σύγκρουση στη Βενεζουέλα ανάμεσα στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, συνεχίζεται.

Η Ομάδα της Λίμας ιδρύθηκε το 2017, για να αναζητηθεί λύση με τη βοήθεια της περιφέρειας στην βαθιά πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο της οποίας τουλάχιστον 50 κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο.

Πριν υποβάλει την παραίτησή του υπό ασφυκτική πίεση του στρατού — ο ίδιος μιλάει για «πραξικόπημα» — ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες τον Νοέμβριο, η Βολιβία ήταν από τους πιο στενούς συμμάχους της κυβέρνησης του Μαδούρο. Όμως η Ομάδα της Λίμας θεωρεί έκνομη την κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου. Μια από τις πρώτες ενέργειες της μεταβατικής κυβέρνησης της Άνιες ήταν να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό.

Ανακοίνωσε επίσης ότι όλοι οι διπλωμάτες της Βενεζουέλας κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, επικαλούμενη την «ανάμιξή τους» στις εσωτερικές υποθέσεις της Βολιβίας, και την πρόθεσή της να εγκαταλείψει τη συμμαχία ALBA-TCP, που ίδρυσαν η Κούβα και η Βενεζουέλα.

Δεν έχει υπάρξει ως τώρα κάποιο σχόλιο από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ομάδας Λίμας ή τον πρώην πρόεδρο Μοράλες.

Με πληροφορίες από dpa-AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Λα Παζ, Βολιβία

«Η ουλή της Βηθλεέμ», το έργο του Banksy δείχνει τη Γέννηση με μια τρύπα στο Τείχος από οβίδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: