Σε δημοπρασία το μανιφέστο του Κουμπερτέν για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων

File photo: Το χειρόγραφο μανιφέστο της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από τον Κουμπερτέν, σε έκθεση στην Καλιφόρνια, μέχρι την δημοπρασία του. Photo via Twitter@AFP




Καθώς οι αθλητές σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται για την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το ερχόμενο καλοκαίρι, ένα 127 ετών χειρόγραφο που…σκιαγραφεί την ίδρυση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, θα αναζητήσει κάποιο γερό πορτοφόλι κατά την διαδικασία της πώλησής του.

Το αρχικό μανιφέστο των Ολυμπιακών Αγώνων αναμένεται να προσελκύσει έως και 1 εκατομμύριο δολάρια, όταν θα δημοπρατηθεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα ανακοίνωση του οίκου Sotheby’s.

Το έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από τον ιδρυτή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (1984), Πιερ ντε Κουμπερτέν το 1892, αναφέρεται στο σκεπτικό για την αναβίωση των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων και υποστηρίζει την αθλητική επιδίωξη, εκτός των παραμέτρων της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Εκφωνήθηκε σε ομιλία του για την πέμπτη επέτειο της Γαλλικής Ένωσης Αθλητισμού που πραγματοποιήθηκε στη Σορβόννη.

Εκεί ο Κουμπερτέν περιέγραψε το όραμα του για την αναβίωση των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, σημειώνοντας πως η άνοδος του αθλητισμού συνδέεται με άλλες νέες ιδέες, τεχνολογίες και συστήματα που προωθούν την ανθρώπινη πρόοδο και την καινοτομία, όπως το τηλεγράφημα, οι σιδηρόδρομοι και οι εξελίξεις στην επιστημονική έρευνα.

Στο μανιφέστο, ο Κουμπετέν περιγράφει την κατάσταση του αθλητισμού σε χώρες όπως τη Γερμανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και αλλού σε όλο τον κόσμο, για να δείξει ότι η αθλητική προσπάθεια δεν ήταν πια μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

«Δεν υπάρχει διεθνής οργανισμός που να έχει παραμείνει σχετικά αμετάβλητος για 125 χρόνια και είναι αυτός που πραγματικά προωθεί την ειρήνη», δήλωσε στο Reuters ο Ρίτσαρντ Όστιν, επικεφαλής του τμήματος βιβλίων και χειρογράφων της Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

  • «Ένα από τα βασικά θεμέλια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ότι τα έθνη μπορούν να ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλον χωρίς να πολεμήσουν».

Τέσσερα χρόνια μετά τη σύνταξη του μανιφέστου, οι σύγχρονοι Αγώνες ξεκίνησαν στην Αθήνα, το 1896.

Το Sotheby’s, το οποίο εκθέτει το έγγραφο στην Νέα Υόρκη από σήμερα πριν από τη δημοπρασία, προγραμματισμένη για τις 18 Δεκεμβρίου, έχει πουλήσει παρόμοια αθλητικά αντικείμενα στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων ίδρυσης του μπάσκετ του Τζέιμς Σμιθ για περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια το 2010.

Κάθε μία από τις εύθραυστες 14 σελίδες χαρτιού του μανιφέστου, γραμμένου στα γαλλικά, περιέχοντας τις γραπτές επεξεργασίες του Κουμπερτέν και διαγραμμένες φράσεις, εμφανίζουν το ιστορικό σκηνικό κατά το οποίο σχεδιάστηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

«Υπάρχει πραγματικά μια αίσθηση της αμεσότητας αυτού του σχεδίου,» είπε ο Όστιν. «Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έρχονται πραγματικά από αυτόν τον έναν άνθρωπο.»

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Ο Κλοπ έως το 2024 στο Λιμάνι: Ανανέωσε με τη Λίβερπουλ που βλέπει τίτλο μετά από 29 χρόνια

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: