Ρεκόρ εξαγωγών γερμανικών όπλων για το 2019 με 8 δισ. € στα ταμεία του Βερολίνου

File Photo: Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Οικονομίας, έως τα μέσα Δεκεμβρίου η κυβέρνηση του Βερολίνου ενέκρινε εξαγωγές όπλων αξίας 7,95 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο καταγράφεται ως το μεγαλύτερο ποσό από το 2015.@cynewsagency




Η συνολική αξία των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού που ενέκρινε η γερμανική κυβέρνηση το 2019 έφθασε το ποσό ρεκόρ των 8 δις ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας, που περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου (DPA).

Έως τα μέσα Δεκεμβρίου η κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγές όπλων αξίας 7,95 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό από το 2015, όπως απάντησε το Υπουργείο Οικονομίας σε ερώτηση που κατέθεσαν δύο βουλευτές των Πράσινων και του κόμματος της Αριστεράς.

Το φετινό ποσό έρχεται μετά από τρία διαδοχικά χρόνια συρρίκνωσης στις εξαγωγές, και το 2015 όταν οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού ανήλθαν στο ποσό των 7,86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε σχέση με το 2018, αυξήθηκαν κατά 65%

Συγκριτικά με το 2018, οι εγκεκριμένες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 65%.

Έως τα μέσα του έτους, οι άδειες εξαγωγών είχαν ήδη ξεπεράσει εκείνες ολόκληρου του περασμένου έτους, που ανέρχονταν σε 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Καθυστέρησαν το 2017, αλλά μετά…

Ο Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, ανέφερε πως η αύξηση αυτή σημειώθηκε εξαιτίας της χρονοβόρας διαδικασίας του σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές του 2017, που δημιούργησε ένα συνωστισμό εκκρεμών αποφάσεων.

“Αυτά τα δραματικά στοιχεία δείχνουν ότι ολόκληρο το σύστημα ελέγχου των εξαγωγών απλά δεν λειτουργεί”, δήλωσε από την πλευρά της η Σεβίμ Νταγκντελέν, αρμόδια του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος
Βερολίνο / Γερμανία

Ανησυχία για κοινές εξαγωγές όπλων Γερμανίας-Γαλλίας: Το “συγχωροχάρτι” της Μέρκελ;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: