“Σαρώνει” η “Διδώ”: Πτώσεις βράχων και δέντρων, παράσυρση ΙΧ από χείμαρρο στην Ημαθία [videos, photos]

File Photo: Aπό το μεσημέρι και μετά, τοπικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά και στο εσωτερικό. . ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Σε εξέλιξη βρίσκεται τις βραδινές ώρες της Τρίτης το κύμα κακοκαιρίας “ΔΙΔΩ” δίνοντας σημαντικές βροχοπτώσεις, κατά τόπους καταιγίδες και χιονοπτώσεις, ενώ ήδη δημιούργησε προβλήματα μικρής έκτασης μέχρι στιγμής σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη.

ΙΧ παρασύρθηκε από ορμητικό χείμαρρο στην περιοχή της Ημαθίας, σε διάβαση μεταξύ Βέροιας και Μακροχωρίου. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής αναζητώντας τον οδηγό, ο οποίος βρέθηκε λίγη ώρα αργότερα σώος και αβλαβής, καθώς είχε προλάβει να βγει από το όχημα.

Τρίκαλα: Καταπτώσεις βράχων, “φούσκωσαν” ποτάμια
Μέχρι και 15 πόντους έχει φτάσει το ύψος του χιονιού στα ορεινά των Τρικάλων και σε υψόμετρο πάνω από 900 μέτρα, ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει καταπτώσεις βράχων σε αρκετά σημεία του ορεινού όγκου της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, σύμφωνα με δηλώσεις στο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη.

Ο κ. Μιχαλάκης ανέφερε επίσης ότι έχει ανέβει σε επικίνδυνο σημείο η στάθμη υδάτων ορισμένων ποταμών – εκτός του Πηνειού- θέτοντας σε επιφυλακή τον μηχανισμό της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων. Η κυκλοφορία στους δρόμους, τόσο του επαρχιακού όσο και του εθνικού δικτύου διεξάγεται χωρίς προβλήματα, ενώ στην προσπάθεια συνδράμουν 12 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων.

“Βρέχει” στο εσωτερικό του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας
Σημαντικά προβλήματα στο κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου της Λάρισας, στο κέντρο της πόλης, προκάλεσε η έντονη βροχή που πέφτει ασταμάτητα από τα ξημερώματα της Τετάρτης.

“Βρέχει” στο δικαστικό μέγαρο της Λάρισας. onlarissa.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr, λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που συγκεντρώθηκε στην ταράτσα του Μεγάρου, αλλά και του γεγονότος ότι βούλωσε ένα λούκι, το νερό “πέρασε” μέσα στα γραφεία και άρχισε κυριολεκτικά να… “βρέχει” μέσα στο κτήριο.

Όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, με τις σκούπες επιχειρούν υπάλληλοι να απομακρύνουν τα νερά.

https://youtu.be/LItPkDJPo8c

Πτώσεις δέντρων στη Θεσσαλονίκη
Κλήσεις για πτώσεις κλαδιών ή δέντρων δέχεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη. Πυροσβέστες χρειάστηκαν να επέμβουν και να απομακρύνουν δέντρο το οποίο έπεσε στην οδό Εγνατία στο ύψος παλιού 424, στο Πανόραμα, αλλά και στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών.

Δεν σημειώθηκε τραυματισμός ή υλικές ζημιές.

Χαλκιδική: Κλειστοί επαρχιακοί δρόμοι
Βροχερός είναι ο καιρός στις περισσότερες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου οι μεγαλύτερες ποσότητες νερού έπεσαν στην Πιερία και τη Χαλκιδική, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν ρέματα και ήδη μηχανήματα της Περιφέρειας βρίσκονται επί τόπου για τον καθαρισμό τους. Κλειστά είναι κάποια σημεία επαρχιακών δρόμων της Χαλκιδικής, όπως στους Δήμους Αριστοτέλη (ήδη από προηγούμενα κύματα κακοκαιρίας), Σιθωνίας, Πολυγύρου κ.ά., λόγω συσσώρευσης μεγάλου όγκου νερού.

Διακοπή ρεύματος και πτώσεις δέντρων έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στην Χαλκιδική και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κασσάνδρας. Στην περιοχή του οδικού δικτύου Αγίας Παρασκευής – Παλιουρίου χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς καθώς έχουν πέσει δέντρα.

Χιονοπτώσεις καταγράφηκαν στα ορεινά της Ημαθίας και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες προς το χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου και στην παλιά εθνική οδό Βέροιας-Κοζάνης, μέσω Καστανιάς.

Ιωάννινα: Χιόνι στα ορεινά χωριά στην Πίνδο

Τα πρώτα χιόνια του φετινού χειμώνα έπεσαν την νύχτα και το πρωί στην οροσειρά της Πίνδου. Ορεινές περιοχές και χωριά της Κόνιτσας, του Μετσόβου και του Ζαγορίου, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, ξημέρωσαν στα λευκά.

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έβγαλε στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο 14 μηχανήματα αποχιονισμού, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην κυκλοφορία αυτοκινήτων.

Πώς θα κινηθεί η “Διδώ”

Βροχές και τοπικές καταιγίδες εκδηλώνονται σε διάφορα μέρη της χώρας από τις πρωινές ώρες σήμερα λόγω της κακοκαιρίας Διδώ, με τα σημαντικότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στα ανατολικά ηπειρωτικά και στα Δωδεκάνησα.

Από το απόγευμα, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ένα νέο κύμα τοπικά ισχυρών βροχών και καταιγίδων θα επηρεάσουν τα νότια τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του νομού Αττικής και της πόλης της Αθήνας.

Τα φαινόμενα στα Δωδεκάνησα αναμένεται να σταματήσουν τις απογευματινές ώρες. Αντίθετα στην Πιερία, στην Ημαθία, στα παράκτια κυρίως τμήματα της Ανατολικής Θεσσαλίας και ενδεχομένως στις Σποράδες θα συνεχιστούν έως τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι αθροιστικές ποσότητες υετού (βροχές / καταιγίδες / χιονοπτώσεις) της “Διδούς”, έως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 11/12.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ, αλλά έως βράδυ θα εξασθενήσουν σε ισχυρούς, 6 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι 5 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς και θα ενισχυθούν τοπικά σε ισχυρούς, 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, και βαθμιαία ανατολικοί βορειοανατολικοί με ίδιες εντάσεις, ενώ στα νότια τμήματα του Ιονίου αναμένονται άνεμοι μεταβαλλόμενων διευθύνσεων με εντάσεις 8 έως 9 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με τοπικούς όμβρους, και πιθανόν νωρίς το πρωί σποραδικές καταιγίδες, ενώ από τις απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που ενδέχεται να είναι τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 12 έως 16 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους και ενδεχομένως στα παράκτια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ, και στα ανοικτά του Θερμαϊκού θυελλώδεις 8 μποφόρ, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν σε ισχυρούς. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 7 έως 10 βαθμούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΕΤΕΟ

Η “Διδώ” δεν …χωρατεύει: Θα κτυπήσει σήμερα με χιόνι στην Ήπειρο και ισχυρές καταιγίδες παντού [χάρτες, photos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: