“Αν δε θέλετε συγκυβέρνηση, πείτε το”, λέει το κόμμα της Μέρκελ στη νέα ηγεσία του SPD

File Photo: Η νέα ηγεσία του SPD δεν θα ζητήσει τη λύση του συνασπισμού στο συνέδριο του κόμματος που ξεκινά σήμερα. EPA/OMER MESSINGER




Η συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία δεν είναι θέμα προς διαπραγμάτευση και οι νέοι επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν στην κυβέρνηση, δήλωσε η Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπάουερ επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού μοιάζει να βρίσκεται σε κίνδυνο μετά την εκλογή του Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόργιανς και της Σάσκια Έσκεν στην προεδρία του SPD, καθώς ζητούν αλλαγή πολιτικής, στην οποία ανθίστανται τα συντηρητικά ανώτερα στελέχη του κόμματος.

Η Κραμπ- Κάρενμπάουερ επεσήμανε ότι η εκλογή της νέας ηγεσίας του SPD δεν αποτελεί επαρκή λόγο για να αλλάξει η συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

  • «Οπότε η νέα ηγεσία του SPD θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει σε αυτόν τον συνασπισμό ή όχι», τόνισε μιλώντας στο ZDF.

«Έχουμε έναν συνασπισμό και αυτός ο συνασπισμός βασίζεται σε μια συμφωνία. Αυτή είναι η βάση από την οποία εργαζόμαστε. Και αυτό ισχύει για όλη την κοινοβουλευτική περίοδο», εξήγησε.

  • Δύο αριστεροί επικριτές του συνασπισμού του SPD με τους Συντηρητικούς της Μέρκελ –0 Βάλτερ-Μπόργιανς και η Έσκεν—κέρδισαν το Σάββατο στην ψηφοφορία για τη νέα ηγεσία του κόμματος.

Η προσοχή θα στραφεί γρήγορα στο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών που ξεκινά στις 6 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια του οποίου θα εγκριθεί η νέα ηγεσία και θα ψηφιστεί πρόταση για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η Μαλού Ντράιερ, η οποία είναι μεταβατική πρόεδρος του SPD, προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να ηρεμήσουμε λίγο», επεσήμανε. «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το κόμμα απέκτησε νέα ηγεσία η οποία θα παρουσιάσει τις προτεραιότητές της για το πώς θα προχωρήσουμε με τον μεγάλο συνασπισμό, όμως αυτό θα το συζητήσουμε σε μερικές ημέρες στο συνέδριο του κόμματος».

Με πληροφορίες από Reuters, dpa via ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τέλος η κυβέρνηση συνεργασίας της Μέρκελ; H νέα αριστερή ηγεσία SPD προ της εξόδου…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: