Ψάρια από την Τουρκία “βαφτίζονται” τουρκοκυπριακά στα κατεχόμενα και διακινούνται στην αγορά

File Photo: Καταγγελίες ότι πλασάρουν ψάρια από την Τουρκία. EPA, MELANIE DUCHENE




Αιχμές για διακίνηση ψαριών από την Τουρκία τα οποία βαφτίζονται τουρκοκυπριακά στα κατεχόμενα και, στη συνέχεια, μεταφέρονται και πωλούνται στις ελεύθερες περιοχές, βάσει του νόμου περί διακίνησης προϊόντων στην Πράσινη Γραμμή, αφήνει ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Ψαράδων Λάρνακας, γράφει ο Φιλελεύθερος.

  • Σε δηλώσεις του στο «Φ» ο κ. Λοΐζος Ιωάννου ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα ολοένα και αυξάνονται οι Τ/κ που ισχυρίζονται ότι είναι επαγγελματίες ψαράδες ή και ψαροπώληδες, οι οποίοι πλανοδιοπωλούν διάφορα ψάρια στη μισή περίπου τιμή από όσα πουλούν οι Ε/κ ψαράδες. Ψάρια όπως μπαρπούνια, στρίλιες, κουρκούνες και άλλα είδη που προτιμούνται από τους καταναλωτές.
  • Για τα ψάρια αυτά, πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, οι Τ/κ εξασφαλίζουν πιστοποιητικά από το Τ/κ Επιμελητήριο ότι αλιεύθηκαν στα κατεχόμενα. Ωστόσο, πρόσθεσε, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των Τ/κ ψαράδων στα κατεχόμενα, αλλά και τις ποσότητες που έχουν τη δυνατότητα να αλιεύουν, γίνεται αντιληπτό πως δεν είναι δυνατό να έχουν την ευχέρεια να φέρνουν τόσο μεγάλες ποσότητες ψαριών στις ελεύθερες περιοχές. Τη στιγμή μάλιστα που πρέπει να ικανοποιούν τη ζήτηση και στα κατεχόμενα.

Γίνεται αντιληπτό, συνέχισε ο κ. Ιωάννου, ότι από τη στιγμή που δεν είναι εφικτό να ελέγχεται η γνησιότητα των εγγράφων που εκδίδει το Τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο, δεν μπορεί να τεκμηριωθεί πως προέρχονται από τα παράλια της κατεχόμενης Κύπρου. Τόνισε ακόμη ότι κοντά στα προβλήματα με τα λαγόψαρα, τις ζημιές από τα δελφίνια, αλλά και τις φτωχές ψαριές, προστέθηκε τώρα για τους Ε/κ ψαράδες και το πρόβλημα της μειωμένης ζήτησης των ψαριών τους, αφού ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα των καταναλωτών στους συνοικισμούς και τα χωριά της ευρύτερης επαρχίας Λάρνακας επιλέγουν να αγοράζουν φθηνότερα ψάρια από τους Τ/κ.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που παρατηρείται στην είσοδο του Ψαρολίμανου, όπου ελλιμενίζουν τα σκάφη τους 35 περίπου επαγγελματίες ψαράδες, αλλά και άλλοι. Όπως ανέφερε, με τις πρώτες φετινές θαλασσοταραχές, άμμος και φύκια έχουν συσσωρευθεί στην μπούκα του λιμανιού, με αποτέλεσμα κατά την είσοδο και έξοδο των βαρκών να αγγίζουν στον βυθό και να κινδυνεύουν με ζημιά στην προπέλα ή το κουφάρι τους.

Οι κατά καιρούς καθαρισμοί από το Τμήμα Αλιείας δεν επιλύουν το πρόβλημα και χρειάζεται να υλοποιηθεί το σχέδιο που υπάρχει εδώ και χρόνια και προβλέπει την επέκταση του Μόλου ώστε να επιλυθεί διά παντός το πρόβλημα, είπε ακόμη ο κ. Ιωάννου.
Καταλήγοντας ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Ψαράδων της Λάρνακας επανέλαβε ότι, δυστυχώς, η κρατική πολιτική έναντι του κλάδου των επαγγελματιών αλιείας παραμένει ανεπαρκής και το μόνο που προοδεύει τα τελευταία χρόνια είναι η έκταση των προβλημάτων τους.

Φιλελεύθερος-Πάμπος Βάσιλας

Έντονη κακοκαιρία στην Κύπρο: Κατολισθήσεις βράχων-Διακοπή σε ποδοσφαιρικούς αγώνες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: