Πρόβλημα: Υπό πίεση οι Έλληνες παραγωγοί λόγω της αφθονίας σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Φωτογραφία via teneaoliveoil.gr




Αναφορά στην έκθεση της ηλεκτρονικής εφημερίδας Euractiv (Sarantis Michalopoulos) για την αγροτική ανάπτυξη ‘Ύπαιθρος Χώρα’, με θέμα την πίεση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες παραγωγοί λόγω της αφθονίας που υπάρχει πια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Σημειώνεται, ότι οι ευφυείς καλλιέργειες έχουν καταφέρει να μειώσουν σημαντικά το κόστος παραγωγής, ιδίως στον τομέα του ελαιολάδου στην Ελλάδα, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα του προϊόντος. Εντούτοις, ο τομέας του ελαιολάδου στην εν λόγω χώρα βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας της χαμηλής τιμής στην αγορά, με τους ελαιοπαραγωγούς να αναφέρουν ότι η τιμή είναι δυσανάλογα χαμηλή σε σχέση με την ποιότητα του προϊόντος.

Η γεωργική ένωση της Ισπανίας Union de Uniones (UDU), πρόσφατα προέβη σε διαμαρτυρία σχετικά με την τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, η οποία είναι κατά πολύ υψηλότερη στην Ιταλία (469,8 ευρώ ανά 100 κιλά), σε σχέση με την Ισπανία (221, 1 ευρώ ανά 100 κιλά) ή ακόμα και στην Ελλάδα (260,1 ευρώ ανά 100 κιλά).

Τον Σεπτέμβριο, ο Τύπος της Ισπανίας ανέφερε ότι η γεωργική ένωση της Ισπανίας θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει ενδεχόμενες αναταραχές στην αγορά του ελαιολάδου, υπονοώντας ότι η Ιταλία απολαμβάνει ευνοϊκότερης μεταχείρισης σε σύγκριση με άλλους παραγωγούς όπως η Ισπανία και η Ελλάδα.

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των χαμηλών τιμών, ένας συνεταιρισμός στην Πελοπόννησο χρησιμοποιεί πλέον ευφυείς καλλιέργειες με σκοπό την μείωση του κόστους.

Ο κ. Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, σύμβουλος επιχειρήσεων του Ομίλου Παραγωγών Ελαιολάδου, δήλωσε ότι μόνο οι ευφυείς καλλιέργειες μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος παραγωγής και να βοηθήσουν τους παραγωγούς να καλύψουν τις ανάγκες τους, ακόμα και σε περιπτώσεις χαμηλής τιμής αγοράς, όπως ισχύει σήμερα.

Τίτλος: Precision farming ‘saved’ extra virgin olive oil, Greek producers say

Έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο Ηράκλειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: