Πρόστιμα 7,5 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το 2018 στην Κύπρο

File Photo: H πρόεδρoς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, κατά την επίδοση της ετήσιας έκθεσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος σημείωσε από την πλευρά του ότι η αυστηρότητα των ελέγχων είναι εκείνη που διασφαλίζει και την αξιοπιστία του κράτους. ΚΥΠΕ




Πρόστιμα ύψους 7,5 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου το 2018, δήλωσε η Πρόεδρός της Δήμητρα Καλογήρου, κατά την επίδοση της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος σημείωσε από την πλευρά του ότι η αυστηρότητα των ελέγχων είναι εκείνη που διασφαλίζει και την αξιοπιστία του κράτους.

  • Εποπτικοί έλεγχοι

Επιδίδοντας την έκθεση για το 2018 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι στην έκθεση καταγράφονται πάρα πολλές ενέργειες που έχουν διεκπεραιωθεί και επίσης κάποια έργα που θα ολοκληρωθούν ή ολοκληρώνονται το 2019 και το 2020.

«Έχουμε διεκπεραιώσει πάρα πολλούς εποπτικούς ελέγχους τόσο στα θέματα anti-money laundering (καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος), που είναι και το πρώτο θέμα που μας απασχολεί σε πάρα πολλούς εποπτευόμενους», σημείωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε διεκπεραιώσει πολλές εποπτικές δραστηριότητες σε ό,τι αφορά όλες τις άλλες εποπτευόμενες εταιρείες σε άλλα θέματα που αφορούν όλα τα νομοθετήματα και ιδιαίτερα των εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών».

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είπε, έχει προχωρήσει σε αρκετές περιπτώσεις σε παρατηρήσεις και έχει επιβάλει πρόστιμα.
Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου στο πλαίσιο των εποπτικών ελέγχων που έχει διενεργήσει, το 2018 έχουν επιβληθεί περίπου €7,5 εκατ. τα οποία πηγαίνουν στο πάγια ταμείο της Δημοκρατίας.

«Έχουμε μια ανάπτυξη της τάξης του 170% τα τελευταία πέντε χρόνια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το 2017 με 2018 η ανάπτυξη ήταν περίπου 5%. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη αυτή συνεχίζεται και το 2019.

  • Διαχείριση κεφαλαίων

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέφερε ότι οι εποπτευόμενοι, οι οποίοι αναπτύσσονται σε τέτοιο βαθμό είναι η νέα μερίδα εποπτευόμενων που έχει αναλάβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που αφορά τη διαχείριση κεφαλαίων, δηλαδή τα funds (ταμεία).

«Εκεί η ανάπτυξη είναι περίπου πέραν του 100% τα τελευταία δύο χρόνια», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί αυτή η ανάπτυξη και τα επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι φορά νέα έργα, η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στην επικέντρωση σε νέες μορφές χρηματοδότησης. Έδωσε το παράδειγμα ενός νέου προϊόντος του crowdfunding, δηλαδή της συγκέντρωσης χρημάτων από μικροεπενδυτές. Οι πλατφόρμες που είναι ήδη αδειοδοτημένες από εμάς, οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, βοηθούν start-ups και εταιρείες που μόλις τώρα αρχίζουν ή εταιρείες που δεν μπορούν να βρουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες, εξήγησε.

Άρα, πρόσθεσε, «είναι ένα άλλο εργαλείο για χρηματοδότηση της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Εξέφρασε την πρόθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όπως ανακοινωθεί το νέο αυτό εργαλείο επίσημα λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

  • Ικανοποίηση Αναστασιάδη για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του κράτους

Παραλαμβάνοντας την έκθεση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγχάρηκε την κ. Καλογήρου για το έργο που επιτελεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

«Η αυστηρότητα των ελέγχων είναι εκείνη που διασφαλίζει βεβαίως και την αξιοπιστία του κράτους και δεν είναι τυχαία η παρατηρούμενη ανάπτυξη σε νέους τομείς δραστηριοτήτων που ως αποτέλεσμα των δράσεων σας έχετε επιτύχει», σημείωσε.

«Θέλω να πιστεύω ότι με τον ίδιο ζήλο και αποφασιστικότητα θα εργαστείτε για να καθιερώσουμε την Κύπρο ως την έδρα σημαντικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών», είπε.

Ιδιαίτερα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η επέκταση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μέσα από την αξιοπιστία που έχει κερδίσει, πιστεύω ότι συμβάλει σημαντικά εις αυτό που επιδιώκουμε: Διάφορες εναλλακτικές πηγές και δράσεις στην οικονομία μας έτσι ώστε να επιτύχουμε τη σταθερά βιώσιμη ανάπτυξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

ΚΥΠΕ
Λευκωσία / Κύπρος

Πρόστιμα συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ στη Folli Follie από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: