Προσφυγικό: Πρόταση για την εκρίζωση των διακινητών θα υποβάλει στις Βρυξέλλες η Ελλάδα

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής, ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
Πρόταση για το πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη στο θέμα της εκρίζωσης των διακινητών προσφύγων και μεταναστών, πρόκειται να καταθέσει στο επόμενο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γ. Κουμουτσάκο. Κατηγόρησε δε για μια ακόμη φορά την Τουρκία για εργαλειοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ιω. Μουζάλα για καταγγελίες σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει πλήρη πρόταση στην ΕΕ τόσο για θέματα κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών όσο για σύστημα κινήτρων σε τρίτες χώρες που θα δίδονται ανάλογα με το βαθμό συνεργασίας τους με την Ένωση.

Με τις προτάσεις μας, τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, θέλουμε να ενισχύσουμε τις διαπραγματευτικές θέσεις της χώρας μας ενόψει της μεγάλης διαπραγμάτευσης του συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου από τη νέα Επιτροπή.

Από την πλευρά του, ο κ. Μουζάλας εξέφρασε την ανησυχία του για ενδεχόμενη δημιουργία κέντρων κράτησης σε ξερονήσια, ενώ ζήτησε εξηγήσεις γα την απόρριψη αιτήσεων αιτούντων άσυλο από τις ελληνικές Αρχές. «Παρότι η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για κέντρα κράτησης σε ξερονήσια, φοβάμαι ότι αυτή είναι η τελική σας σχεδίαση και θα καταλήξετε εκεί, λόγω και των απορρίψεων που “τρώτε” για τα κέντρα που θέλετε να δημιουργήσετε στα άλλα νησιά» είπε ο κ. Μουζάλας.

Ανταπαντώντας, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι αυτός που περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη απάντησή του στη Βουλή προς την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά, «Πέραν αυτού δεν υπάρχει άλλη πολιτική» είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για τις απορρίψεις αιτήσεων, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι με βάση και τον σχετικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (του 2016) επιτρέπεται η απόρριψη αιτήσεων για αντικειμενικούς λόγους, όπως – στην περίπτωση αυτή – ήταν το αίτημα εξέτασης σε εξαιρετικά σπάνιες γλώσσες.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αθήνα, Ελλάδα

Μηδενικές προσφυγικές ροές προς τα νησιά το τελευταίο 24ωρο μετά από εβδομάδες


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: