Πρώην διαδηλωτής και ταραχοποιός ο νέος πρωθυπουργός του Κοσόβου: Έκανε και φυλακή!

Ο νέος πρωθυπουργός του Κοσόβου, Albin Kurti. EPA, GEORGI LICOVSKI




Περιγράφοντας εκτενώς τις πολιτικές εξαγγελίες του υποψήφιου για το πρωθυπουργικό αξίωμα στο Κόσοβο, Albin Kurti, το άρθρο του Politico (κείμενο: Una Hajdari) επισημαίνει ότι ένας πρώην διαδηλωτής, ταραχοποιός, που είχε βρεθεί και στις φυλακές της Σερβίας, είναι έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός του Κοσόβου, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

  • Σημειώνει ότι έχει ως ιδεολογική βάση τα αριστερά, αντι-αποικιοκρατικά κινήματα του αναπτυσσόμενου κόσμου, και όντας ηγέτης μιας οργάνωσης πολύ διαφορετικής από τα πολιτικά κόμματα που κυβερνούσαν μέχρι τώρα το Κόσοβο και τα Βαλκάνια.

Παρατίθενται, μεταξύ άλλων, δηλώσεις του Kurti περί νέας κουλτούρας καλής διακυβέρνησης, η οποία αποτελεί τη λέξη-κλειδί «στην επαναστατική μας νίκη», και περί έναρξης μιας νέας εποχής, με μια κυβέρνηση που γνωρίζει ότι τα χρήματα που διαχειρίζεται δεν ανήκουν σε αυτή, αλλά στο λαό.

Σημειώνεται ότι το διακύβευμα για τον Kurti είναι το μέλλον του Κοσόβου, αλλά και η παγωμένη σύγκρουση με τη Σερβία, καθώς και ότι η πολιτική του επικράτηση ως νέου πολιτικού θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη εξαιτίας των ισχυρών δικτύων των πολιτικών ελίτ που κυβερνούσαν μέχρι σήμερα το Κόσοβο.

  • Υποσχόμενος βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών και πάταξη της διαφθοράς και των κομματικών συμμαχιών, ο Kurti επιδιώκει τη λαϊκή στήριξη, προωθώντας πρόγραμμα πλήρους διαφάνειας, επισημαίνει το άρθρο, συμπληρώνοντας ότι ο υποψήφιος πρωθυπουργός απορρίπτει τη στάση δουλοπρέπειας των μέχρι τώρα κοσοβάρων διεφθαρμένων πολιτικών, οι οποίοι θεωρεί ότι εξαγόραζαν την ατιμωρησία τους ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των διεθνών αξιωματούχων.
  • Απασχόληση και κράτος δικαίου, όπως επισημαίνεται, αποτελούν τις κύριες πολιτικές εξαγγελίες του Kurti, για όλο το λαό του Κοσόβου, συμπεριλαμβανομένων και των Σέρβων που διαβιούν στο βόρειο τμήμα του.

Τέλος, επισημαίνεται εκτίμηση του Σέρβου δημοσιογράφου και πολιτικού αναλυτή, Milivoje Mihajlović, ότι ο Kurti δεν έχει φθαρεί πολιτικά ούτε έχει λερώσει τα χέρια του με αίμα, ενώ παρατίθενται δηλώσεις του Shpetim Gashi, μέλους της ΜΚΟ Council for Inclusive Governance, ότι, σε περίπτωση που η πολιτική του Kurti πετύχει στο Κόσοβο, τότε θα έχει αντίκτυπο και στην ευρύτερη περιοχή, επιταχύνοντας τη δημοκρατική της μετάβαση.

Τίτλος του κειμένου: In the Balkans, a disruptor poised for power

Σουηδός σχεδίαζε επίθεση σε σχολείο, στην 20ετή επέτειο του μακελειού στο Κολουμπάιν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: