Προχωρά σε ευθεία σύγκρουση με τις ΗΠΑ η Τουρκία: Θέλει συμφωνία με Μόσχα για πυραύλους

File Photo. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ερντογάν. Τουρκική Προεδρία
Η Τουρκία ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα που μπορεί να προκαλέσει νέο γύρο αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ.

Και αυτό ενώ δεν έχουν καταλαγιάσει οι αντιδράσεις για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 και ενώ η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων από το Λευκό Οίκο επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη για την Τουρκία,

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg:

Η Τουρκία είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία, για την κοινή παραγωγή πυραύλων και την απόκτηση τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη δικών της αμυντικών συστημάτων, αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο, σχολιάζοντας ότι αυτό μπορεί να ενισχύσει τις επικρίσεις εντός του ΝΑΤΟ ότι η Αγκυρα απομακρύνεται από τη Συμμαχία.

«Θα υπογράψουμε αφού συμφωνήσουμε τις τελικές λεπτομέρειες που αφορούν την κοινή παραγωγή ή παραγωγή κάποιων κομματιών στην Τουρκία και την απόκτηση τεχνογνωσίας», δήλωσε ο Ισμαΐλ Ντεμίρ, επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

Οι συζητήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της αγοράς της Τουρκίας δεύτερης «παρτίδας» του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε «αρκετά ώριμο» στάδιο, είπε ο Ντεμίρ. «Η υπογραφή της συμφωνίας είναι κοντά», συμπλήρωσε.

Τα κύρια σημεία των δηλώσεων σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Bloomberg, Selcan Hacaoglu Firat Kozok, είναι τα εξής:

Η Τουρκία είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για την αγορά αμερικανικών πυραύλων Patriot εάν οι Η.Π.Α. παραιτηθούν της προϋπόθεσης η Άγκυρα να μην προχωρήσει με το θέμα των S-400.

· Ο Demir απέρριψε τις ανησυχίες ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να εμποδίσουν την προμήθεια ανταλλακτικών για τα αμερικανικά οπλικά συστήματα που κατέχει η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων ενός πεπαλαιωμένου στόλου F-16 καθώς και του ελικοπτέρου CH-47F Chinook και του ελικόπτερου UH-60 Black Hawk. ”

· «Υπάρχει ένα παιχνίδι που παίζεται εδώ σύμφωνα με κανόνες και συμφωνίες. Εάν η μία πλευρά παραβιάζει τους κανόνες, τότε και η άλλη πλευρά δεν είναι υποχρεωμένη να παίξει σύμφωνα με αυτούς.»

· «Οι εργασίες για να τεθεί το σύστημα [S-400] έτοιμο για ενεργοποίηση μέχρι τον Απρίλιο βρίσκονται σε εξέλιξη».

· “Η Ρωσία έχει υποβάλει πρόταση να πουλήσει ορισμένο αριθμό των αεροσκαφών Su-35 σε μια συγκεκριμένη τιμή”.

Τίτλος του κειμένου: Turkey Nears Russia Missile-Production Deal After NATO Warnings

Οι πληροφορίες των UAV: «Μαχαίρι» για τις παράνομες οδούς της Άγκυρας, όπως τα όπλα στη Λιβύη

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal