«Πράσινο φως» στην εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα έδωσε το Eurogroup

FILE PHOTO: Γενική άποψη συνεδρίασης του Eurogroup. Πηγή: European Union




Το απόγευμα της Τετάρτης, το Eurogroup έδωσε το «πράσινο φως» για την Ελλάδα για να ξεκινήσει η διαδικασία για την εκταμίευση των 767 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων για την αποπληρωμή του χρέους.

Επιπλέον, στο επίσημο ανακοινωθέν της συνάντησης θα υπάρξει ειδική αναφορά για έναρξη των συζητήσεων για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Αν και δεν θα προσδιορίζει το χρονικό τέλος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί Οικονομικών θέλησαν να δώσουν εντολή στους θεσμούς για τεχνική επεξεργασία των όρων και των προϋποθέσεων για χρήση των κερδών αυτών για επενδυτικούς σκοπούς.

«Το Eurogroup δίνει εντολή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τεχνική επεξεργασία της πιθανής χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, προκειμένου είτε να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ή για επενδύσεις με βάση τη συμφωνία του 2018». Η όποια πρόταση θα γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, δηλαδή δε θα επηρεάσει πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, η διατύπωση μπορεί να σημαίνει ότι η χρήση των κερδών για επενδυτικούς σκοπούς ισχύει και από αυτήν τη δόση που αναμένεται να εκταμιευτεί τον Ιανουάριο, μετά την έγκριση και από τα εθνικά κοινοβούλια. Ωστόσο και αυτό είναι υπό διαπραγμάτευση, όπως επίσης και πώς θα γίνεται η διάθεση των χρημάτων, όπως για παράδειγμα αν όλα ή μέρος τους θα χρησιμοποιούνται για επενδύσεις.

«Στο σημερινό Eurogroup αναγνωρίστηκε από όλους συμμετέχοντες η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, η πρόοδος, η κάλυψη των κενών και των δεσμεύσεων που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και η θετική δυναμική της και αποφασίστηκε του 2ου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνολικού ύψους 767 εκ. ευρώ», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Πηγή: ethnos.gr

 

Θετική η έκθεση της Επιτροπής για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: