Πολιτικές ασφάλειας και άμυνας για το 2020: Η Ελλάδα θέλει μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα

Η Ελλάδα ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να αγοράσει στόλο αμερικανικών και ισραηλινών οπλισμένων μη επανδρωμένων οχημάτων, για την αποτροπή αντίστοιχων τουρκικών. Φωτογραφία Αεροπορία Ισραήλ




Με την επισήμανση ότι το εν λόγω άρθρο του Euractiv, (Alexandra Brzozowski), αποτελεί σειρά δημοσιευμάτων για ζητήματα και προκλήσεις που θα βρεθούν στο επίκεντρο διαφόρων τομέων πολιτικής, το 2020, παρατίθενται προς εξέταση τα εξής έξι ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης για την επόμενη χρονιά.

  • 1. Το ευρωπαϊκό δίλημμα στον τομέα της άμυνας

Επισημαίνεται ότι, μολονότι η ΕΕ έχει λάβει μέτρα ενοποίησης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και αποτελεσματικότερης αμυντικής συνεργασίας (π.χ. η προσφάτως συσταθείσα DG Defence Industry and Space, η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία -PESCO-, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας -EDF-, καθώς και η προοπτική σύστασης κεντρικών γραφείων της ΕΕ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, υπό την αιγίδα της Ευρ. Επιτροπής), είναι αμφίβολο, εντούτοις, ότι θα ληφθούν αρκετές αποφάσεις στον τομέα της άμυνας, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Μετά την αποτυχία τους να θεσπίσουν ένα κοινό πλαίσιο στον τομέα της άμυνας, οι ευρωβουλευτές και οι ΜΚΟ ασκούν πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς, επί του παρόντος, ο τομέας αυτός εμπίπτει στη δικαιοδοσία του κάθε κράτους-μέλους, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή της Ομάδας Renew, Nathalie Loiseau.

  • 2. Στρατιωτική κινητικότητα ή η Βαλτική επέστρεψε

Το νατοϊκό πρόγραμμα Defender 2020 αποτελεί την πρώτη άσκηση ενίσχυσης των χωρών της Βαλτικής και γι’ αυτό είναι σημαντικό η Ρωσία να λάβει το μήνυμα ότι ΝΑΤΟ και ΗΠΑ είναι αξιόπιστοι παράγοντες αποτροπής και στρατηγικής άμυνας στην περιοχή της Βαλτικής, σύμφωνα με την Justyna Gotkowska, του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών στην Πολωνία.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ και η δοκιμή της στρατιωτικής κινητικότητας της Συμμαχίας σε συνεργασία με την ΕΕ.

  • 3. Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις

Τη νέα χρονιά, το ΝΑΤΟ θα κληθεί να κινηθεί μεταξύ του ρόλου του ως παραδοσιακού θεματοφύλακα της ασφάλειας της Ευρώπης και των νέων προκλήσεων που θέτει η δεύτερη μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της Κίνας, μιας χώρας που επενδύει σε έργα υποδομών και κυβερνοχώρου στην Ευρώπη, επεκτείνοντας παράλληλα την παρουσία της στην Αφρική και στην Αρκτική.

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εστιάσει στη γαλλογερμανική πρόταση για επανεξέταση της στρατηγικής του αποστολής υπό τη μορφή μίας ομάδας «σοφών», η οποία θα εισηγείται αλλαγές στη στρατηγική της Συμμαχίας, ιδιαιτέρως για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ωστόσο, η Βορειοατλαντική Συμμαχία καλείται να αντιμετωπίσει και την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Ελλάδας, λόγω της πρόσφατης τουρκο-λιβυκής συμφωνίας.

  • 4. Ο έλεγχος των εξοπλισμών εξέλειψε, ζήτω ο έλεγχος των εξοπλισμών

Η λήξη της ισχύος της Συνθήκης για τον πυρηνικό αφοπλισμό (IMF), η προηγούμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη και, στη συνέχεια, η δοκιμή συμβατικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς που πραγματοποίησε η Ουάσιγκτον, προκάλεσαν αίσθημα ανασφάλειας στους Ευρωπαίους για τη νέα κατάσταση ασφάλειας.

Σύμφωνα με την Beatrice Fihn, διευθύντρια της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προσχωρήσουν στη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών του ΟΗΕ (TPNW), πράγμα που αναμένεται να συμβεί το 2020.

Επισημαίνεται ότι η Συνθήκη TPNW πρόκειται να τεθεί σε ισχύ πριν τη λήξη του 2019.

  • 5. Νέα διαστημική κούρσα

Οι δορυφόροι μπορεί να καταστραφούν, να παραβιαστούν ή να μετατραπούν σε όπλα, ενώ οι δορυφορικές επικοινωνίες και άλλες δορυφορικές υπηρεσίες (πρόγνωσης καιρού, αεροπορικών μεταφορών ή τραπεζικών συναλλαγών) είναι ευάλωτες σε επιθέσεις, σύμφωνα με τον ΓΓ ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.

Όπως επισημαίνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι για ζητήματα δορυφορικής πολιτικής, τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για την εξέταση θέσπισης ευρωπαϊκών ρυθμιστικών και κανονιστικών μέτρων σχετικών με το δίκαιο του διαστήματος, τη στιγμή μάλιστα που ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και Ινδία έχουν προ πολλού δημιουργήσει ισχυρές στρατιωτικές δομές για την αποτροπή επιθέσεων από το διάστημα.

  • 6. Τεχνητή νοημοσύνη και μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα

Επικαλούμενη ευρωπαίο αξιωματούχο, η ανάλυση καταλήγει επισημαίνοντας ότι από την ερχόμενη χρονιά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξετάσει την εισήγηση νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη ρύθμιση των διαστημικών εξοπλισμών.

Τέλος, σημειώνεται ότι, μολονότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποκτήσουν οπλισμένα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα, η Ελλάδα ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να αγοράσει στόλο αμερικανικών και ισραηλινών οπλισμένων μη επανδρωμένων οχημάτων, για την αποτροπή αντίστοιχων τουρκικών, τα οποία ήδη έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Άγκυρα προετοιμάζεται για την εξόρυξη ορυκτών κοιτασμάτων στην περιοχή.

Τίτλος: Wind of change in Europe’s defence policy

Ρεκόρ εξαγωγών γερμανικών όπλων για το 2019 με 8 δισ. € στα ταμεία του Βερολίνου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: