Πήραν απάντηση στον ουρανό του Αιγαίου: 51 παραβιάσεις και 12 υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά

Οπλισμένο F-16 Block 52 Advance, τα πιο σύγχρονα που διαθέτει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, πετά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο σε αποστολή αναχαίτισης Τουρκικών αεροσκαφών. Πηγή: Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

“Καυτό” αεροπορικό πεδίο θύμιζε τις προηγούμενες ώρες ο ουρανός του Αιγαίου.51 παραβιάσεις, σ’ ένα ίσως πρωτοφανές κρεσέντο επιθετικής συμπεριφοράς από τους πιλότους της Τουρκίας, οι οποίοι έλαβαν την εντολή και φάνηκε ότι θ’ ανεβάσουν το επίπεδο των προκλήσεων.

Είναι από τις ελάχιστες ίσως φορές που ΓΕΕΘΑ και Πολεμική Αεροπορία καταγράφουν 12 υπερπτήσεις σε Ελληνικά νησιά. Από ζεύγος αεροσκαφών.

Στο επίπεδο των αερομαχιών τα δεδομένα δείχνουν πως μάλλον και το χθεσινό “μάθημα” που πήραν οι γείτονες, με τις 16 εμπλοκές, έγινε απολύτως κατανοητό, άρα δεν έπρεπε και να επαναληφθεί.

Το γεγονός πάντως ότι και στην περιοχή του κεντρικού ανατολικού Αιγαίου έβλεπαν στα ραντάρ τους οι Τούρκοι πως υπήρχε και ελληνικό ελικόπτερο, τους έκανε πιο επιθετικούς.

Οι κλασικές κινήσεις αμφισβήτησης έγιναν ξανά. Μπορεί οι τελευταίες υπερπτήσεις στις Οινούσσες να έγιναν όταν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Α ΓΕΣ βρισκόταν προσγειωμένο, δεν παύουν να είναι προκλήσεις προς το Ελληνικό έδαφος, μια αμφισβήτηση εθνικής εδαφικής κυριαρχίας.

Ο παρακάτω αναλυτικός πίνακας του ΓΕΕΘΑ δείχνει ξεκάθαρα την εικόνα της αύξησης της έντασης που επιχειρεί να προωθήσει η Άγκυρα…

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 18η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 8 (7×2 F-16 και 1x 3 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 2 CN-235 και 1 Ε/Π

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 20

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 16

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 15

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 51 (όλες από τα μαχητικά)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 3

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

1. Δώδεκα εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 σε ν. Παναγιά, Οινούσσες και Ρω.

2. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

150 μέτρα πάνω από τις Οινούσσες οι Τούρκοι: Απάντησε με τουλάχιστον 15 οπλισμένα μαχητικά η Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: