Ποιος τελικά θα ευνοηθεί από τη διαδικασία παραπομπής του Τραμπ σε ένα διαιρεμένο έθνος;

FILE PHOTO: Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόσι είναι η μεγαλύτερη εχθρός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. ΕPA, JIM LO SCALZO




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η διαδικασία αμφισβήτησης και παραπομπής του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται ότι ενισχύει περαιτέρω τον εθνικό διχασμό στις ΗΠΑ.

Η αντιπαράθεση σε ηγετικό επίπεδο μεταφέρεται στον κόσμο, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στους σταθερούς ψηφοφόρους των δυο κομμάτων.

  • «Για να υπηρετήσετε σε αυτό το Γραφείο πρέπει να έχετε αισθανθεί μια πολύ προσωπική αίσθηση συγγένειας με κάθε Αμερικανό» είχε αναφέρει κατά την ομιλία παραίτησής του ο Ρίτσαρντ Νίξον, στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, στις 8 Αυγούστου 1974.

Ο 37ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε εμπλακεί στα γεγονότα γύρω από το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ που έλαβε χώρα κατά την αμφιλεγόμενη εκστρατεία επανεκλογής του το 1972. Μετά τις αποκαλύψεις από την «Ουάσινγκτον Ποστ», αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παραίτησή του, η οποία παραμένει η μοναδική στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Νίξον παραιτήθηκε πριν ξεκινήσει διαδικασία για την παραπομπή – καθαίρεσή του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο τρίτος πρόεδρος που οδηγείται σε δίκη στη Γερουσία. Οι δυο προηγούμενοι που παραπέμφθηκαν ήταν ο 17ος πρόεδρος Άντριου Τζόνσον (1868) και ο 42ος πρόεδρος Μπιλ Κλίντον (1998).

  • Και οι τρεις τους κατηγορήθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που τους παρέπεμψε σε δίκη στη Γερουσία, όπου οι δυο πρώτοι αθωώθηκαν και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον σημερινό 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Πέραν από το αποτέλεσμα και τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς, η διαδικασία της παραπομπής του προέδρου Τραμπ πυροδότησε νέες εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας και ο αμερικανικός λαός είναι βαθιά διχασμένος.

Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «αντισυνταγματική παρωδία» και η ηγεσία των Δημοκρατικών υποστήριξε ότι στόχος είναι να «προστατευθεί το Σύνταγμα, η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, που απειλούνται από έναν πρόεδρο που πιστεύει ότι είναι υπεράνω των νόμων σαν μονάρχης».

Μοναδικό ίσως σημείο στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν τα δυο κόμματα, αλλά αλληλοκατηγορούνται για το ποιοι έχουν την ευθύνη, είναι ότι καλλιεργείται επικίνδυνο κλίμα φανατισμού και διχασμού εν όψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών του 2020.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επαναλαμβάνουν την πίστη τους στον πρόεδρο Τραμπ, τον θεωρούν «αθώο» και υποστηρίζουν ότι η διαδικασία παραπομπής είναι «απάτη». Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Αμερικανό ηγέτη για παραβίαση του όρκου του και ότι «θυσίασε» την εθνική ασφάλεια για την επανεκλογή του.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του CNN, το 32% των Αμερικανών πιστεύει ότι η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων θα βοηθήσει τελικά την προσπάθεια επανεκλογής του Τραμπ, ενώ το 25% υποστηρίζει ότι θα τον επηρεάσει αρνητικά και το 37% πιστεύει ότι δεν θα κάνει καμία διαφορά.

  • Όπως σημειώνεται, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προηγείται του προέδρου Τραμπ 49% έναντι 44% σε μια ενδεχόμενη αναμέτρηση στις γενικές εκλογές του ερχομένου Νοεμβρίου, ενώ σε πιθανές αναμετρήσεις του σημερινού ένοικου του Λευκού Οίκου με άλλους βασικούς υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος υπάρχει πιο μικρή διαφορά στα ποσοστά.

Όλα λοιπόν δείχνουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα καθαιρεθεί, θα επαναδιεκδικήσει την Προεδρία για άλλη μια τετραετία και, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν αναμένεται το «ουκρανικό σκάνδαλο» να είναι το δικό του «Γουότεργκεϊτ».

Βέβαια, ειδικά στην πολιτική, όλα είναι πιθανά και τίποτα δεν αποκλείεται…

Το βασικό ερώτημα όμως που προκύπτει είναι: Τελικά ποιος θα ευνοηθεί από τη διαδικασία παραπομπής και ποιες θα είναι οι βαθύτερες επιπτώσεις σε ένα διαιρεμένο έθνος;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών μας.

«Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν»: Γενοκτονία των Αρμενίων, ένα οδοιπορικό θανάτου και ελπίδας 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: