Πυκνό χιόνι σε Πήλιο, Εύβοια, Φθιώτιδα, Πελοπόννησο: Το “στρώνει” και στην Αττική [videos, χάρτες]

File Photo: Κάτοικοι περπατάνε στα χιόνια. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL




“Επελαύνει” από το βράδυ του Σαββάτου με έντονες χιονοπτώσεις, τσουχτερό κρύο και θυελλώδεις ανέμους η κακοκαιρία “Ζηνοβία”, σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η «Ζηνοβία», που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα μας τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστερσοκοπείου Αθηνών.

Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στις περιοχές του Πηλίου σε υψόμετρο άνω των 300 μέτρων, «ντύνοντας» στα λευκά μεγάλο μέρος της ορεινής Μαγνησίας.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη 15 μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν ρίχνοντας αλάτι στο οδικό δίκτυο, ώστε οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί .

Επίσης είναι έτοιμα και άλλα πέντε μηχανήματα για να βγουν στο οδικό δίκτυο, καθώς αναμένεται επιδείνωση του καιρού.

Σημειώνεται πως οι δρόμοι παραμένουν μέχρι στιγμής ανοιχτοί, όμως είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για τους οδηγούς των αυτοκινήτων.

 

Η «Ζηνοβία» θα επηρεάσει κυρίως τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας με βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα. Σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη θα υπάρξουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και κατά τόπους στα ημιορεινά.

Το ΕΑΑ-meteo επισημαίνει ότι:

– Οι χιονοπτώσεις στις Σποράδες θα επεκταθούν ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

– Ισχυρές θα είναι οι χιονοπτώσεις στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα, στη Βόρεια Εύβοια και στη Μαγνησία, καθώς και σε τμήματα του νομού Αττικής, ιδιαίτερα από το βράδυ της Κυριακής.

– Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στη Θράκη.

– Από το βράδυ της Κυριακής και κυρίως κατά τη διάρκεια της Δευτέρας χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν κατά τόπους στην Κεντρική Στερεά, στην υπόλοιπη Θεσσαλία, στη Χαλκιδική και πιθανώς στη Δυτική Μακεδονία.

Παράλληλα, τοπικά πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο Αιγαίο.

Η «Ζηνοβία» στην Στερεά Ελλάδα
Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για να αντιμετωπίσουν το κύμα κακοκαιρίας που αρχίζει σιγά-σιγά να εκδηλώνεται στην περιοχή.

Η «Ζηνοβία» έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στη νότιο και την κεντρική Εύβοια σε υψόμετρο πάνω από 400 μέτρα ενώ παράλληλα ξεκίνησαν να εκδηλώνονται τα καιρικά φαινόμενα και στη Φθιώτιδα.

Στη νότιο Εύβοια μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο οι 53 φοιτητές της Γεωπονικής Αθηνών που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι κοντά στο Μετόχι όπου το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν παρέκλινε της πορείας του λόγω της χιονόπτωσης και ακινητοποιήθηκε.

Ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική στην Κύμη όπως επίσης και μηχανήματα της πολιτικής προστασίας και της αστυνομίας τα οποία ολοκλήρωσαν τη διαδικασία μεταφοράς των 53 επιβατών και όπως τονίζουν υπεύθυνοι της πολιτικής προστασίας δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί επίσης στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς στη βόρειο Εύβοια καθώς στους Στρόπωνες χιονίζει.

Σε ό,τι αφορά την Φθιώτιδα από το ύψος των Καμμένων Βούρλων και νότια προς την περιοχή της Λοκρίδας από τις 8.30 το βράδυ άρχισαν να εκδηλώνονται τα πρώτα φαινόμενα χιονοπτώσεων χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν προβλήματα.

 

Διακοπή της κυκλοφορίας στα ορεινά της Αττικής προκαλεί η χιονόπτωση

Όπως έγινε γνωστό τα ξημερώματα της Κυριακής από την Τροχαία, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην λεωφόρο Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω στο ρεύμα προς καζίνο, στην περιφερειακή Πεντέλης- Νέας Μάκρης από το ύψος της Ανατολής έως το στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και από το ύψος του γηπέδου Διονύσου έως τον ‘Αγιο Πέτρο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

 

 

Τρίκαλα: Με ελαφρά χιονόπτωση στα ορεινά, χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρό παγετό έφτασε η ”Ζηνοβία” στην Π.Ε. Τρικάλων

Με ελαφρά χιονόπτωση σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα περίπου έφθασε η «Ζηνοβία» στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, που προς το παρόν δεν δημιουργεί προβλήματα, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης.

Δέκα μηχανήματα, σύμφωνα με τον ίδιο, ρίχνουν συνεχώς αλάτι στο οδικό δίκτυο, καθώς επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο διεξάγεται κανονικά, χωρίς προβλήματα στις μετακινήσεις.

Ο κ. Μιχαλάκης συμβουλεύει τους οδηγούς να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις και να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα.

Στο μεταξύ, από το πρωί του Σαββάτου χιονίζει σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, κυρίως της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας.

Πώς θα κινηθεί η “Ζηνοβία”

Η κακοκαιρία Ζηνοβία αναμένεται επικρατήσει στη χώρα μας τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα 30/12. Θα επηρεάσει κυρίως τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα με βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα, καθώς επίσης αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά και κατά τόπους στα ημιορεινά.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η εκτιμώμενη χιονοκάλυψη τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 30/12.

Επισημαίνεται ότι:

-Οι χιονοπτώσεις στις Σποράδες θα επεκταθούν ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.
-Ισχυρές θα είναι οι χιονοπτώσεις στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα, στη Βόρεια Εύβοια και στη Μαγνησία καθώς και σε τμήματα του νομού Αττικής, -ιδιαίτερα από το βράδυ της Κυριακής.
-Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στη Θράκη.
-Από το βράδυ της Κυριακής και κυρίως κατά τη διάρκεια της Δευτέρας χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν κατά τόπους στην Κεντρική Στερεά, στην υπόλοιπη Θεσσαλία, στη Χαλκιδική και πιθανώς στη Δυτική Μακεδονία.
-Παράλληλα, τοπικά πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο Αιγαίο, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη για την Κυριακή 29/12.

Αυτές οι περιοχές της Αττικής “ντύνονται στα λευκά” τις επόμενες ώρες
Όπως μετέδωσε από την Πάρνηθα, όπου βρισκόταν, ο μετεωρολόγος του Open TV, Κλέαρχος Μαρουσάκης, θα δούμε χιόνι στα βόρεια προάστια της Αττικής, καθώς ο υδράργυρος σε υψόμετρο 1.000 μ. είναι στους -4 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, τα τελευταία στοιχεία δίνουν χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές σε συνδυασμό και με ενισχυμένο βοριά στις παρακάτω ορεινές περιοχές του νομού αλλά μέχρι  και σε κάποια βόρεια προάστια:

ΔΙΟΝΥΣΟ, ΝΕΑ ΠΕΝΤΕΛΗ, ΒΑΡΝΑΒΑ, ΒΙΛΙΑ, ΡΟΔΟΠΟΛΗ, ΕΡΥΘΡΕΣ, ΚΡΥΟΝΕΡΙ, ΑΝΟΙΞΗ, ΑΦΙΔΝΕΣ, ΔΡΟΣΙΑ, ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ, ΣΤΑΜΑΤΑ, ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΑΝΘΟΥΣΑ, ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ, ΕΚΑΛΗ, ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ και πιθανώς ΚΗΦΙΣΙΑ-ΜΕΛΙΣΣΙΑ

“Από τις προμεσημβρινές όμως ώρες και κυρίως προς το μεσημέρι της Κυριακής οι χιονοπτώσεις εξασθενούμενες θα πρέπει να μετατραπούν σταδιακά σε βροχή ή χιονόνερο στις περισσότερες προαναφερθείσες περιοχές και να περιοριστούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα…εκτός ίσως από το Διόνυσο, τη Νέα Πέντέλη το Βαρνάβα και τα Βίλια!”, γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου.

Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής για την κακοκαιρία
Σε πλήρη ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία. Από χθες το απόγευμα τέθηκε σε επιφυλακή όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας με 18 εκχιονιστικά μηχανήματα για την περίπτωση ανάγκης διάνοιξης δρόμων που είναι στην αρμοδιότητα της και 15 μηχανήματα άμεσης επέμβασης, με έμφαση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Παράλληλα ήδη έχουν διατεθεί ικανές ποσότητες αλατιού σε Δήμους κατόπιν σχετικού αιτήματος τους, ενώ υπάρχει επάρκεια αλατιού για την κάλυψη των αναγκών της Αττικής.

Επίσης όλοι οι Δήμοι της Αττικής διαθέτουν θερμαινόμενους χώρους για τη φιλοξενία και προστασία των πολιτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. (Σχετική λίστα είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής) .

«Προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια και η εξυπηρέτηση των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια Αττικής με γνώμονα την προστασία του πολίτη, θα βρίσκεται σε επιφυλακή, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, για όσο διάστημα διαρκέσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Από κοινού και σε απόλυτη συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική, τους Δήμους και όλους τους αρμόδιους φορείς, θα συμβάλλουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στη θωράκιση του λεκανοπεδίου και στην καλύτερη προστασία των πολιτών», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Ο μετεωρολογικός χάρτης της χώρας στις 8 το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με το meteo.gr

Σε χαμηλά επίπεδα η χιονοκάλυψη στην Ελλάδα πριν τη Ζηνοβία

Σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα βρίσκεται το ποσοστό χιονοκάλυψης στην Ελλάδα, το οποίο στις 27/12/2019, λίγο πριν την έλευση της κακοκαιρίας Ζηνοβία ήταν μόλις 3%, ενώ την τελευταία 15ετία ο μέσος όρος του ποσοστού χιονοκάλυψης για την ίδια ημερομηνία ανέρχεται στο 8%. Τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος του χρόνου χάρη στη Ζηνοβία, η χιονοκάλυψη στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Στο γράφημα που ακολουθεί παρουσιάζεται με κόκκινη γραμμή το ποσοστό χιονοκάλυψης για τη σαιζόν 2019-2020 και με μαύρη γραμμή οι “κλιματικές τιμές” για την περίοδο 2004-2019. Επίσης επισημαίνονται τα στοιχεία που αναφέραμε παραπάνω. Παράλληλα, γίνεται εμφανές ότι υπάρχει τάση σημαντικής αύξησης του ποσοστού χιονοκάλυψης κατά τις τελευταίες ημέρες του Δεκέμβρη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/METEO

Αυτές οι περιοχές της Αττικής “ντύνονται στα λευκά” τις επόμενες ώρες [videos, χάρτες]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: