Πιέσεις στη Ν.Δ. για το προσφυγικό: «Εισβολή παρανόμων» που «εποικίζουν» την Ελλάδα;

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλά στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Το κυβερνών κόμμα δέχεται πολιτική πίεση για να υιοθετήσει μια πολύ πιο δραστική προσέγγιση στη διαχείριση του αυξανόμενου αριθμού προσφύγων, γράφει η Nectaria Stamouli στο Politico.

Η σκληρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη μετανάστευση δεν είναι επαρκής σύμφωνα με συντηρητικά στελέχη του κυβερνητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος παροτρύνει το διάδοχό του να αναχαιτίσει αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «εισβολή παρανόμων» που «εποικίζουν» την Ελλάδα.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου εξοβέλισε το αριστερό κόμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υποσχόμενος εν μέρει ότι θα δώσει ένα τέλος στην κατάχρηση του συστήματος ασύλου, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυστηρότερους κανόνες και συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και στο να μην μιμηθεί πρακτικές ακροδεξιών, ξενοφοβικών κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση.

Ωστόσο, με τις μεταναστευτικές ροές να αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα τους από την περίοδο που υπεγράφη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το 2016, η οποία σχεδιάστηκε για να περιορίσει τις αφίξεις στην Ευρώπη, και με περισσότερους από 67.000 ανθρώπους να έχουν φτάσει φέτος στην Ελλάδα, το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δέχεται πίεση από τον Σαμαρά και άλλους για μια πιο αυστηρή προσέγγιση.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αισθάνεται και την ένταση της κοινής γνώμης: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μεταναστευτικό αποτελεί τη σημαντικότερη ανησυχία των ψηφοφόρων καθώς και ότι οι επιδόσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι ικανοποιητικές. Η ανοχή των απλών πολιτών στα κέντρα των προσφύγων, ειδικά στα νησιά όπου βρίσκονται σήμερα, φαίνεται ότι έχει εξαντληθεί, ενώ κάθε προσπάθεια μεταφοράς τους συναντάει ισχυρή αντίσταση και διαμαρτυρίες από τις οργισμένες τοπικές κοινωνίες.

  • Ανεβάζοντας τους τόνους σε ένα κατά τα άλλα, βαρετό συνέδριο, ο Σαμαράς ανέφερε, στο πλαίσιο μιας επιθετικής ομιλίας, ότι οι «παράνομοι εισβολείς», κυρίως από χώρες όπου δεν υπάρχει πόλεμος ή άλλες συνθήκες που θα δικαιολογούσαν τη χορήγηση ασύλου, προβαίνουν σε έναν «ανεπίσημο παράνομο εποικισμό» της χώρας.

Ωστόσο, αν και η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί με αυτό, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η πλειοψηφία αυτών των αφίξεων προέρχεται από χώρες στις οποίες η κατάσταση τους καθιστά επιλέξιμους για χορήγηση ασύλου, χώρες όπως το Αφγανιστάν και η Συρία.

Ο Σαμαράς, η στήριξη του οποίου βοήθησε το Μητσοτάκη να ανέβει στην εξουσία και ο οποίος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει θέση του Επιτρόπου, απηύθυνε κάλεσμα για μια επιστροφή στις πολιτικές που εφάρμοσε ο ίδιος την περίοδο 2012-2014, συνοψίζοντάς τις στη φράση: «κλειστά κέντρα και πίσω στις χώρες τους».

Τίτλος της ανταπόκρισης: Greek conservatives agitate for drastic response on refugees

Γαλλικό βραβείο για το εξώφυλλο περιοδικού που εξόργισε τον «καταστροφέα – Ερντογάν»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: