Περιφερειακός πυλώνας της σταθερότητας η Ελλάδα: Με σεβασμό στους λαούς της περιοχής

Ο υπoυργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον πρόεδρο των Σκοπίων, Stevo Pendarovski και τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ. Μαζί του ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης και άλλοι συνεργάτες του. Photo via Twitter, @NikosDendias




Του ΚΩΣΤΑ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗ (*)

«Η Ελλάδα εξέρχεται από μια δεκαετή περιπέτεια που της στοίχισε τεράστια απώλεια στο ΑΕΠ της, μετά από διαδοχικές οικονομικές λύσεις που της επιβλήθηκαν, πολλές εκ των οποίων με λάθος συνταγή.

Αναμφίβολα τις τελευταίες δεκαετίες ο πλανήτης μας εκσυγχρονίστηκε και δυτικοποιήθηκε κάτω από μια τριπλή σφραγίδα: της οικονομίας, της τεχνολογίας και των επικοινωνιών. Ζητούμενο πολιτικό, ιδεολογικό και ρεαλιστικό ωστόσο αποτελούσε διαχρονικά ο σεβασμός του ατόμου. Και πιο ευρύτερα ο σεβασμός των λαών όταν μιλάμε από θέσεις ευθύνης στη διακυβέρνηση του τόπου. Σήμερα λοιπόν, που οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, προσπάθησαν για τον καλό των Ελλήνων, να βγάλουν τη χώρα από την καταστροφή, οφείλουμε να συγχρονιστούμε με ρεαλιστικούς όρους σε μια παγκόσμια πραγματικότητα.

  • Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo αναγνώρισε ότι “η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”. Πράγματι, αυτός είναι ο πιο ακριβής ορισμός της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας από το 1974 μέχρι και σήμερα και είναι αυτό που υποστηρίζει σθεναρά και η νεοεκλεγείσα κυβέρνησή μας: Να αποτελέσει η Ελλάδα τον πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η ευρύτερη ανατολική Μεσόγειος είναι μια ευμετάβλητη περιοχή. Τον περασμένο αιώνα μάλιστα, η περιοχή των Βαλκανίων αποτέλεσε την πυριτιδαποθήκη πολέμων, ένοπλων συγκρούσεων και γεωπολιτικών κρίσεων. Ενάντια στις προκλήσεις αυτές η Ελλάδα έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή για την προώθηση της πολιτικής σταθερότητας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Συγκεκριμένα: Στα Βαλκάνια, η Ελλάδα εκτιμά την περιφερειακή συνεργασία και την ένταξη των επιμέρους χωρών στην ΕΕ ως αποτελεσματικό εργαλείο για τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής. Επιδιώκουμε ενισχυμένο συντονισμό και συνεργασία για την ανάπτυξη της διασυνδεσιμότητας, των μεταφορών και των σχετικών υποδομών ως μέσο για την προσέγγιση μεταξύ των χωρών και λαών τους.

Έτσι κάτω από την στέγη του Υπουργείου Εξωτερικών η νέα κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει όλα τα αρμόδια όργανα για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, για την προώθηση των εξαγωγών και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, υπό την αιγίδα της Οικονομική Διπλωματίας. Δεδομένης της εντολής που λάβαμε από τον πρωθυπουργός, εργαζόμαστε επιμελώς για την υλοποίηση ιδιαίτερα σημαντικών έργων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων

Και αναφέρομαι πιο συγκεκριμένα:

  • Στην ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας οδού με την Αδριατική οδό. Τμήματα των έργων έχουν ήδη κατασκευαστεί στην Ελλάδα και την Κροατία. Μόλις ολοκληρωθεί το έργο αυτό, η Τεργέστη στην Ιταλία θα συνδεθεί με την Καλαμάτα στην Ελλάδα.
  • Ο πανευρωπαϊκός διάδρομος Χ από το Σάλτσμπουργκ προς τη Θεσσαλονίκη.
  • Η σιδηροδρομική σύνδεση από τον Πειραιά προς το Βελιγράδι και στη συνέχεια προς Βουδαπέστη.
  • Η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ηγουμενίτσας – Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης και η λειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με το Μπουργκάς και τη Βάρνα μέχρι το λιμάνι Ρούσε στο Δούναβη.

Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τα έργα αυτά που έχουν την δυναμική να μετασχηματίσουν τα Βαλκάνια. Στην πραγματικότητα, οι ακτές της Αδριατικής και του Ιονίου θα συνδεθούν με τα λιμάνια του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας. Κάτι τέτοιο θα προσφέρει τεράστιο όφελος στις μεταφορές, το εμπόριο και την σύνδεση των λαών στην περιοχή. Παρά την τελευταία δεκαετή σοβαρή πολιτική και οικονομική κρίση, χάρη στην ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού, η πατρίδα μας έχει μετατραπεί από πηγή αβεβαιότητας σε πηγή σταθερότητας και λύσεων.

Υπάρχει ένας αέρας αλλαγής, ανάπτυξης και ευημερίας που ήδη πνέει σε ολόκληρη τη χώρα. Θα καταστήσουμε μέσω οικονομικών μεταρρυθμίσεων δυνατή την ισχυρή πολιτική βούληση της νέας κυβέρνησης να μετατρέψει την χώρα μας σε κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων για την ευρύτερη περιοχή.

Αλλά πάνω απ’ όλα, θα είμαστε πάντα ο περιφερειακός πυλώνας της σταθερότητας με σεβασμό στο άτομο και τους λαούς της περιοχής.»

(*) Άρθρο του Υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα της Κυριακής»

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Νέες στρατηγικές και οπτικές γύρω από ένα τραπέζι: Οι προϋποθέσεις της εξωστρέφειας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: