Παράνομος και αμετανόητος ο Ταγίπ: Μπορούμε κοινές έρευνες με Λιβύη στην αν. Μεσόγειο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. EPA, TURKISH PRESIDENT OFFICE




Η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις ενέργειές της διαμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε διεθνές σκάνδαλο την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε για ακόμα μια φορά ότι η Τουρκία θα αγοράσει κι άλλο πλωτό γεωτρύπανο, ενώ σημείωσε ότι η χώρα του μαζί με την Λιβύη θα πραγματοποιήσουν από κοινού έρευνες για κοιτάσματα, στην ανατολική Μεσόγειο.

  • «Παρά τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο μας απείλησαν, αλλά εμείς δεν τσιμπήσαμε. Με αυτή τη συμφωνία η Τουρκία έκανε χρήση των δικαιωμάτων της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπάρχουν κάποιοι και στο εσωτερικό και το εξωτερικό που έχουν ενοχληθεί από το μνημόνιο. Ανησύχησαν αυτοί που προέβησαν στα μονομερή βήματα, επειδή τους χαλάσαμε τα παιχνίδια τους.

Θα διεξάγουμε κοινές έρευνες με τη Λιβύη

Η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ε/Κ δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα χωρίς τη δική μας έγκριση.

Θα αγοράσουμε άλλο ένα γεωτρύπανο και θα συνεχίσουμε τις έρευνες σε διεθνή ύδατα.

Τα χέρια της Ελλάδας ήταν δεμένα. Κι αυτό την τρέλαινε.

  • Έχω δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα.

Και χτυπούσαν μέχρι σήμερα, και έπαιρναν αλλά από εδώ και πέρα δεν θα γίνεται αυτό, πλέον θα διεκδικήσουμε κι εμείς τα δικαιώματά μας.

Να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι δεν θα επιτρέψουμε μονομερή βήματα.

  • Με αυτό το μνημόνιο η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα στη διεθνή κοινή γνώμη την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα δικαιώματά της, τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

Η έγνοια μας δεν είναι να κερδίσουμε έναν εχθρό, αλλά έναν φίλο. Αν υπάρχουν εχθροί, τους καλούμε να γίνουν φίλοι.

Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με όλες τις παράκτιες χώρες, η έκκληση μας για μία δίκαιη λύση ισχύει.

Θα σταλεί τουρκικός στρατός στη Λιβύη;

Όταν έρθει μία τέτοια πρόσκληση από το λαό ή την κυβέρνηση της Λιβύης, τότε θα ανταποκριθούμε αμέσως. Εμείς υπογράψαμε μία συμφωνία για τη στρατιωτική ασφάλεια και μία για το θέμα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Τα ΗΕ από το 2011 εφαρμόζει εμπάργκο πώλησης όπλων.

  • Αλλά σε περίπτωση έκκλησης της κυβέρνηση της Λιβύης, μία αποστολή στρατευμάτων δεν μπορεί να αποτελεί άρση του εμπάργκο. Αν έρθει μία τέτοια πρόσκληση, τι πρωτοβουλίες θα λάβει η Τουρκία θα το αποφασίσει η ίδια. Δεν θα πάρουμε άδεια από πουθενά.

Τα είπε και σε συνέντευξη

Η Τουρκία και η Λιβύη μπορούν να πραγματοποιήσουν κοινές επιχειρήσεις έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

  • Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση από την Ελλάδα του Λίβυου πρέσβη, λέγοντας πως η «Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτές τις ενέργειες της διεθνώς».

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους παράλληλα ανέφερε πως «με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ δεν μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας».

Συμπλήρωσε πως η Τουρκία θα προμηθευτεί με ένα νέο πλοίο-γεωτρύπανο για να συνεχίσει τις ερευνητικές δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα ή σε διεθνή ύδατα.

Με πληροφορίες από Reuters, Anadolu via ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.gr
Άγκυρα, Τουρκία

 

Ζορίζεται ο Μεβλούτ και άρχισε τις αστειότητες: Μη νόμιμες οι επαφές Ελλάδας – Χάφταρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: