Πάνω από 320 εκρήξεις σε ΑΤΜ στη Γερμανία το 2019: Μικρή μείωση σε σχέση με πέρσι

File Photo: Η πρόκληση έκρηξης στα ΑΤΜ με στόχο τη ληστεία, μάστιγα και στη Γερμανία. ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Στη Γερμανία πραγματοποιήθηκαν το 2019 περισσότερες από 320 επιθέσεις με εκρηκτικά σε Aυτόματες Tαμειακές Mηχανές (ATM), ένας αριθμός ελαφρά μικρότερος από πέρυσι, ο οποίος όμως επιβεβαιώνει ότι η χώρα είναι ευάλωτη σ’ αυτή την εγκληματική δραστηριότητα.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δίωξης του Εγκλήματος (BKA) είχε καταγράψει στη χώρα 326 ΑΤΜ κατεστραμμένα από έκρηξη, σύμφωνα με μια καταμέτρηση που «παραμένει προσωρινή», όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του BKA.

Ο αριθμός αυτός δείχνει προς το παρόν μια μείωση κατά 12% σε σχέση με το 2018 (369 περιπτώσεις), έτος κατά το οποίο είχε σημειωθεί αριθμός ρεκόρ τέτοιων επιθέσεων. Οι επιθέσεις στα ΑΤΜ το 2018 ήταν εννέα φορές περισσότερες απ’ ό,τι το 2011, την πρώτη χρονιά που είχαν καταμετρηθεί.

Το ομοσποναδιακό γραφείο δεν ανέφερε σε πόσες περιπτώσεις οι κακοποιοί κατάφεραν να πάρουν χαρτονομίσματα από τις μηχανές αυτές.

Οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία αντιπροσώπευαν το 40% των περιπτώσεων το 2018, με μέση λεία 130.000 ευρώ, πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 17.100 ευρώ, σύμφωνα με τα δεδομένα της ένωσης EAST (European Association for Secure Transactions).

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συνεχίζει να προσελκύει τους δράστες αυτών των σύγχρονων ληστειών, οι οποίοι δεν έχουν πλέον στόχο τα τραπεζικά καταστήματα, αλλά τις μηχανές αυτές που είναι εφοδιασμένες με μετρητά και τις περισσότερες φορές πλήττονται μέσα στη νύχτα.

Η μέθοδος των ληστών έγκειται τις περισσότερες φορές στην εισαγωγή μέσα στη μηχανή ενός μίγματος αερίου και σπανιότερα κάποιου στερεού εκρηκτικού. Οι ληστές την ανατινάζουν στη συνέχεια από μακριά.

Αντιμέτωπες μ’ ένα φαινόμενο που δυσκολεύονται να ελέγξουν, οι γερμανικές τράπεζες «συνεργάζονται με την αστυνομία», είχαν δηλώσει τον περασμένο Ιούλιο στο Γαλλικό Πρακτορείο οι Commerzbank και Deutsche Bank.

Το 2018, είχαν συλληφθεί στη Γερμανία 128 ύποπτοι ως δράστες επιθέσεων σε ΑΤΜ, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονταν από την Ολλανδία, σύμφωνα με το BKA.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φρανκφούρτη, Γερμανία

“Επιμένουμε και το 2020” λένε οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ: Ο,τι καλύτερο εύχεται ο Κινέζος πρόεδρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: