Παναγιωτόπουλος: Πώς να μιλάμε για Μέτρα Οικ. Εμπιστοσύνης όταν η Τουρκία προκαλεί

File photo: Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ




Eυθέως κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, για ανακολουθία λόγω και πράξεων. Ο Ελληνας υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, λίγες ώρες μετά την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αποκάλυψε ότι στη συνάντηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στην ελληνική διπλωματική αποστολή:

«Μην χτυπάτε πολύ τα χέρια στο τραπέζι». Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε:

«Η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εμπρηστικών και προκλητικών δηλώσεων… Μετά τη συνάντηση είπε “να μην χτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι” και μετά έρχεται αυτή η δήλωση… Στο ίδιο έργο θεατές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Δεν είχαμε ψευδαίσθηση ότι θα τα βρούμε σε όλα και θα φύγουμε ικανοποιημένοι, αλλά είπαμε αυτά που έπρεπε να πούμε», αποσαφήνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ήταν χαρακτηριστική η φράση του πως «όταν σου βγάζουν το πιστόλι, θα βγάλεις και εσύ το πιστόλι στο τραπέζι, θα το λαδώσεις και θα συζητήσεις».

Το ΥΠΕΘΑ δεν είναι περιστερώνας

«Δεν μπορεί να μιλάμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και από την άλλη να κάνουν πανσπερμία προκλητικών δηλώσεων και εμπρηστικής ρητορικής. Είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και τρία πίσω, ειδικά με την τουρκολιβυκή συμφωνία που αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», σχολίασε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και εκτίμησε ότι η εν λόγω συμφωνία δεν θα κυρωθεί από τη Βουλή της Λιβύης.

«Σε μια κυβέρνηση πάντα υπάρχουν και τα γεράκια που υιοθετούν και πιο επιθετική γλώσσα. Το ΥΠΕΘΑ δεν είναι περιστερώνας, ούτε πρέπει να δώσει την εντύπωση ότι είναι περιστερώνας. Εκεί θα συναντήσετε και τα “γεράκια”, υπάρχουν πολλές γλώσσες, η κυβέρνηση υιοθέτει τις τελικές αποφάσεις και η στρατιωτική ηγεσία ακολουθεί τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια», συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Στόχος να ελεγχθεί καλύτερα ο Εβρος»
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώνει άλλο βάρος στο μεταναστευτικό, και πρόσθεσε πως στόχος είναι να ελεγχθεί καλύτερα ο Έβρος, με περιπολίες στρατιωτών και αστυνομικών, αγορά προηγμένου εξοπλισμού στα 220 χλμ. της χερσαίας συνοριογραμμής, περισσότερους φράχτες, μέσα περιπολίας, ελικόπτερα, πλωτά μέσα και κλειστούς χώρους για τους μετανάστες. Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι «τώρα είναι η ώρα να αναβαθμίσουμε τα οπλικά μας συστήματα».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Όταν καθίσατε στο τραπέζι, τι αίσθηση είχατε; Ποιος άρχισε να μιλά πρώτος; Πώς ήταν το κλίμα;

 

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν μία καλή συνομιλία. Καλή εννοώ σε καλό κλίμα, αξιοπρεπές κλίμα, ευπρεπέστατο. O κάθε ηγέτης αυτά είπε που είχε να πει, απάντησε σε αυτά που είχε να πει ο άλλος, κάποιες στιγμές έγινε και ένας ζωντανός διάλογος, όπως πρέπει να είναι. Δεν είναι αυτές οι συνομιλίες ούτε επίδειξη μαγκιάς ούτε επίδειξη τσαμπουκά. Είναι εκφορά συγκροτημένου λόγου στη βάση των εθνικών δικαίων της κάθε πλευράς. Και η Τουρκία ήθελε να αναπτύξει τα δικά της επιχειρήματα, αλλά κι εμείς τα δικά μας.

 

Ο Πρωθυπουργός μας κοίταξε στα μάτια, στα ίσια και παλικαρίσια -για να «διασκεδάσω» και κάθε εντύπωση ή διασπορά ειδήσεων περί ενδοτικότητας, υποχωρητικότητας κλπ.- τον Τούρκο ηγέτη. Είπε ο καθένας τα δικά του. Σε κάποια συμφωνήσαμε, σε αρκετά διαφωνήσαμε, αλλά από εκεί και πέρα το κλίμα καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών ήταν ένα κλίμα καλής κουβέντας. Δεν είχαμε καμία ψευδαίσθηση ότι θα τα βρούμε σε όλα και θα φύγουμε ικανοποιημένοι, φαντάζομαι το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά, αλλά έπρεπε να πούμε αυτά που έπρεπε να πούμε.

 

Επανέλαβε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ότι παρά το γεγονός πως η Ελλάδα, από την προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο ήταν «εντάξει» στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει τότε, εντούτοις η Τουρκία δεν ήταν «εντάξει» στις δικές της, διότι πρώτον, δεν έλεγξε τις ροές των μεταναστών μέσω των κυκλωμάτων των διακινητών από την πλευρά της Τουρκίας και δεύτερον, έφερε και τη «συμφωνία» για χάραξη των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κάποια στιγμή του λέει ο Πρωθυπουργός: «είκοσι φορές καλούμε την Ακτοφυλακή σου κι απαντάει μια φορά».

 

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πώς αντέδρασε ο Ερντογάν;

 

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Ερντογάν το προσπέρασε κι έριξε την ευθύνη στην Ευρώπη, η οποία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, δηλαδή να δώσει λεφτά (τον «παρά» όπως είπε – γνωστή λέξη ο «παράς», τα «χρήματα») στην Τουρκία. Είπαμε ότι μπορούμε να επισημάνουμε κι εμείς το θέμα αυτό στην Ευρώπη, δηλαδή να προσφέρουμε αυτές τις υπηρεσίες προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα.

 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε ότι επίκειται επίσκεψη του κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος είναι πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, με αρμοδιότητες για το Μεταναστευτικό – και στην Άγκυρα – προκειμένου να βοηθήσει κι εκείνος προς την εξεύρεση λύσης όσον αφορά τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη, αναφορικώς με τα χρηματοδοτικά ζητήματα. Ωστόσο, η Τουρκία πρέπει να βάλει «πλάτη», διότι δεν μπορεί να σηκώνει άλλο βάρος η Ελλάδα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Υπήρξε και μία κόντρα με αυτή τη «συμφωνία». Ένα κενό «πουκάμισο», όπως είπε ο κ. Δένδιας χθες με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Εκεί ο Ερντογάν πώς αντέδρασε όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός του είπε για τη Λιβύη «δεν είναι τίποτα αυτό που έκανες»;

 

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπήκαμε σε μία νομική επιχειρηματολογία ως προς την εγκυρότητα αυτής της «συμφωνίας», η οποία όντως πάσχει. Είναι απλά μία δήλωση προθέσεων των δύο πλευρών, από τη μία πλευρά της λιβυκής Κυβέρνησης -όπως εκπροσωπείται σήμερα από τον κ. Σαράζ, κι από την άλλη της Τουρκίας προκειμένου να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των δύο χωρών.

 

Από εκεί και πέρα όμως, είδατε, κυρώθηκε χθες και δεν είχαμε καμία αμφιβολία για αυτό, γρήγορα-γρήγορα, αυτή η συμφωνία από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, αλλά δεν νομίζω να κυρωθεί τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα από τη λιβυκή Βουλή που δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση που συμφώνησε από πλευράς Λιβύης.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ, τι αλλάζει στη φύλαξη των συνόρων, διότι ο Πρωθυπουργός ήταν απόλυτα σαφής, αλλάζουν πολλά κι αυτά που αλλάζουν, γιατί επιτρέψετε μου ως Σαμιώτης έχω δει τη Frontex να πίνει καφεδάκι στην πλατεία της Σάμου. Σας το λέω ευθέως, αραχτοί και λάιτ, γυαλάκια ηλίου, καπελάκι κι αραχτοί. Τι αλλάζει στη φύλαξη των συνόρων, τι θα κάνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ως Υπουργός Άμυνας μαζί με τους συναδέλφους του γατί είναι «πακέτο»;

 

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όντως είναι «πακέτο», είναι ομαδική δουλειά. Ασφαλώς εμπλέκεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Υφυπουργός κ. Στεφανής έχει κι αυτός αναλάβει ένα μεγάλο βάρος στο διοικητικό συντονισμό αυτής της προσπάθειάς. Ασφαλώς εμπλέκεται και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που είναι αρμόδιο κατά το νόμο για την εσωτερική ασφάλεια.

 

Το Σεπτέμβριο είχα πει ότι θα «σφραγίσουμε» τον Έβρο, και πολλοί με ειρωνευτήκαν για αυτό. Δεν πρόκειται για ένα σφράγισμα στον οδοντίατρο, ένα απόγευμα και τελείωσες, χρειάζεται ένα σχέδιο, το οποίο θα εκπονηθεί, θα συζητηθεί, θα επιβεβαιωθεί και τελικά θα υλοποιηθεί. Για αυτό χρειάζεται χρόνος.

 

Ο στόχος είναι κατ’ αρχήν, να ελεγχθεί ο Έβρος. Γιατί κακά τα ψέματα, τα χερσαία σύνορα μπορούν να ελεγχθούν πιο καλά από τα θαλάσσια που είναι εντελώς μία άλλη υπόθεση. Επομένως εκπονούμε ένα σχέδιο, θεωρώ ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθεί, ήδη είναι σε γνώση του Πρωθυπουργού για να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στον Έβρο. Τι χρειάζεται για αυτό; Χρειάζεται περισσότερη παρουσία και αστυνομικών οργάνων, αλλά και Στρατού στα σύνορα, χρειάζονται περισσότερα και καλύτερα μέσα επιτήρησης. Ήδη έχουν υποβληθεί οι προτάσεις για αγορά με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τεχνικών μέσων, πιο καλές κάμερες, πιο προηγμένα τεχνολογικά μέσα επιτήρησης, προκειμένου να αναπτυχθούν αυτά στα 220 χιλιόμετρα της χερσαίας συνοριογραμμής με τον Έβρο.

 

Χρειάζονται κι άλλα αποτρεπτικά μέσα στον Έβρο, όπως περισσότεροι φράχτες (κι αυτό είναι στο τραπέζι αφού απομένουν οι τελικές αποφάσεις), μέσα περιπολίας, ελικόπτερα, πλωτά μέσα. Θα ανακοινωθούν εντός των ημερών. Ασφαλώς και θα αυστηροποιηθεί το σύστημα προστασίας και φύλαξης των συνόρων και φυσικά χρειάζονται και χώροι, κλειστοί χώροι, όπου θα μεταφέρονται όσοι θα συλλαμβάνονται να έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας. Και δεν μιλώ για τους πρόσφυγες, η διάκριση μεταξύ προσφύγων και παράτυπων μεταναστών είναι πλέον ορατή. Η πλειοψηφία όσων που εισέρχονται πλέον στη χώρα μας δεν είναι πρόσφυγες από εμπόλεμη κατάσταση σε μία άλλη χώρα. Έρχονται για άλλους λόγους, όντας μέρος μιας μεγάλης μεταναστευτικής ροής από την Ανατολή προς τη Δύση.

 

Εκεί πρέπει να τους ελέγξουμε και να ξεχωρίσουμε τη μία κατηγορία από την άλλη. Έκανε αυτό που είχε δεσμευθεί ο κ. Μητσοτάκης το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, δηλαδή να περάσει το νόμο που να επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου στους αιτούντες άσυλο, κυρίως πρόσφυγές, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει τώρα να διακρίνουμε τη μία κατηγορία από την άλλη.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Χθες το βράδυ κ. Υπουργέ είχαμε μία απίστευτη δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, απάντηση στην ομιλία του Πρωθυπουργού. Δεν μαζεύονται. Θέλω ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Πατρίδος μας να στείλει και εκείνος το δικό του μήνυμα. Ήταν απόλυτα σαφής ο Πρωθυπουργός στα όσα είπε στην ομιλία του και βέβαια από εκεί και πέρα αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα ως σημαιοφόρος της ειρήνης και υποστηρικτής του Διεθνούς Δικαίου θα αντιμετωπίσει έτσι τον Ερντογάν, με απομόνωση.

 

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά στο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, εντάσσεται σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο προκλητικών και εμπρηστικών δηλώσεων. Φεύγοντας από τη συνάντηση ο κ. Ερντογάν είπε «εντάξει και να μη χτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι», εννοώντας ότι καλό θα ήταν αν είναι να πάμε σε ένα δρόμο συνεννόησης να πέσουν οι τόνοι. Από εκεί και πέρα έρχεται αυτή η δήλωση που πάλι κάνει λόγο για πολεμικές νίκες, συντριβή των Ελλήνων κλπ.

 

Αν είναι «στο ίδιο έργο θεατές», έχω πει επανειλημμένως ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από τη μία ενώ από την άλλη έχουμε αυτή την πανσπερμία προκλητικών και εμπρηστικών δηλώσεων, αυτής της επιθετικής ρητορικής, από πλευράς Τουρκίας.

 

Τότε είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά από τη μία και δύο βήματα πίσω -τρία βήματα πίσω θα έλεγα τώρα- μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη που αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Προσποιούμαστε και νομίζω ότι κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Αυτό επανέλαβα και στη συνάντηση που είχα με τον κ. Ακάρ, τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες. Κούνησε το κεφάλι επιδοκιμαστικά, αλλά δυστυχώς συνεχίζεται η ίδια ρητορική κι όχι μόνο τα λόγια αλλά και οι πράξεις, οι υπερπτήσεις, οι παραβιάσεις εναερίου χώρου κλπ.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Όταν είπε ο Ερντογάν «να μη χτυπάμε τα χέρια στο τραπέζι», ο Πρωθυπουργός του απάντησε σε αυτό ή το άφησε να περάσει, διπλωματικά; Τι ακριβώς συνέβη; Θυμάστε εκείνη τη στιγμή;

 

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Του είπε απλά ότι αυτό αφορά και τους δύο μας κι όχι τη μία πλευρά. Εμείς δεν έχουμε χτυπήσει τα χέρια στο τραπέζι κάνοντας εμπρηστικές και επιθετικές δηλώσεις κατά της Τουρκίας ότι θα πάμε σε πόλεμο, θα κάνουμε – θα δείξουμε. Δεν ξέρω αν η ίδια εφημερίδα, αναπαράγει στην Τουρκία για λόγους εσωτερικής προπαγάνδας, που θα πρέπει να καταλάβουμε, ότι οι Έλληνες ετοιμάζονται για πόλεμο, θέλουν τον πόλεμο, κλπ.

 

Σε μια Κυβέρνηση, σε μια διοίκηση, πάντα υπάρχουν και τα «γεράκια». Τα «γεράκια» λοιπόν, υιοθετούν μια πιο επιθετική γλώσσα σε τέτοιες περιπτώσεις. Παντού υπάρχουν τα «γεράκια».

 

Το ελληνικό Πεντάγωνο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεν είναι «περιστερώνας», ούτε πρέπει να δώσει την εντύπωση ότι είναι «περιστερώνας». Εκεί, λοιπόν, θα συναντήσετε και τα «γεράκια», αλλά είναι μια έγκυρη άποψη κι αυτή. Υπάρχουν πολλές γλώσσες.

 

Η Κυβέρνηση υιοθετεί με τον πολιτικό της λόγο τις τελικές αποφάσεις κι ασφαλώς η Στρατιωτική Ηγεσία ακολουθεί τις πολιτικές αποφάσεις της Πολιτικής Ηγεσίας, δηλαδή της Κυβέρνησης. Όμως, πρέπει να υπάρχει και αυτή η γλώσσα. Αυτή η γλώσσα τι λέει; Πως θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια.

 

Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα ιστορικά αποδεδειγμένο γεγονός. Δεν πρέπει να κάνουμε ότι δεν υπήρχε και να προβάλουμε ότι δεν υπήρξε ποτέ. Εξάλλου, οι μνήμες είναι νωπές, ακόμα ζωντανές, σε στοιχεία του Ποντιακού Ελληνισμού με τα οποία ζω κι εγώ, στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έχουμε πολλά να πούμε με τον Υπουργό. Έχετε υπέροχους Αρχηγούς και έχετε και έναν Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος παίζει «μπάλα» τελικά.

 

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια ομάδα, η οποία λειτουργεί με αίσθημα καθήκοντος, με Πατριωτισμό, με αμοιβαίο σεβασμό ο ένας προς τον άλλον. Διαφορές απόψεων πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν, αλλά σημασία έχει το τελικό αποτέλεσμα και η κοινή προσπάθεια κι αυτό υπάρχει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Όπως αντιλαμβάνεστε κ. Υπουργέ είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα. Σας ευχαριστεί ο κόσμος που είπατε για τους Αρχηγούς και τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, δηλαδή γι’ αυτή την ομάδα που διαχειρίζεται όλη αυτή την εξέλιξη. Γιατί έγραψαν οι «Times» ότι ενισχύονται κλπ. κι εκείνο και το άλλο; Είναι η συνήθης, καθημερινή τακτική των Ενόπλων Δυνάμεων απ’ ό,τι έμαθα από τους Αρχηγούς.

 

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η διάταξη των δυνάμεων είναι αυτή που ήταν σύμφωνα με το σχεδιασμό. Δεν πρέπει να περάσει στον κόσμο κάποια παρα-ειδησεογραφία ότι αυτό τον καιρό μεταφέρουμε στρατό εδώ και εκεί για διάφορους λόγους. Ό,τι ίσχυε εξακολουθεί να ισχύει και φυσικά αν λαμβανόταν μία τέτοια απόφαση θα έπρεπε να τη γνωρίζω και θα τη γνώριζα. Θα λαμβανόταν μαζί με τη Στρατιωτική Ηγεσία. Η Στρατιωτική Ηγεσία εισηγείται και η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας παίρνει την τελική απόφαση.

 

Εν κρυπτώ δεν γίνεται τίποτα και δεν πρέπει να γίνεται τίποτα. Και στα δύσκολα ή τα εξεζητημένα ή τα πολύ σοβαρά φυσικά λαμβάνει γνώση και αποφασίζει ο Πρωθυπουργός. Έτσι παίρνουμε τις αποφάσεις και όχι εν κρυπτώ, κρυφά ο ένας από τον άλλον. Επομένως, αυτό το δημοσίευμα το εντάσσω σε μία ακόμη συστηματική προπαγάνδα εναντίον των ελληνικών θέσεων.

 

Τι να μεταφέρουμε στρατό στην Κρήτη; Στην Κρήτη υπάρχει στρατός. Υπάρχουν οι διατεταγμένες, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός και οι Μονάδες που είναι εκεί πέρα κι όλα τα οπλικά συστήματα. Δεν χρειάζεται παραπάνω, ούτε αυτό πρέπει να εκληφθεί ως κάποια αντίδραση με βάση τις νέες εξελίξεις, με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Αλίμονο κι είναι κρίμα να διασπείρονται τέτοιες ψευδείς ειδήσεις.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είστε απόλυτα σαφής κι ευχαριστώ θερμά για τη δήλωση αυτή. Αύξηση αμυντικών δαπανών ζητούν οι Στρατηγοί.

 

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κι όχι μόνο οι Στρατηγοί…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Όλοι εν πάση περιπτώσει. Κι αν δεν γίνει τώρα λένε μερικοί, πότε θα γίνει; Επίσης, η αναβάθμιση των F-16 κ. Παναγιωτόπουλε.

 

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επί αρκετά χρόνια ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δηλαδή οι δαπάνες για την Άμυνα, είναι δραματικά μειωμένος, σε σχέση με τις ανάγκες. Όσο περνά ο καιρός και εξαιτίας των γεωπολιτικών συγκυριών, αλλά και αυτών των συμπεριφορών βέβαια της Τουρκίας και διότι ο οπλισμός παλιώνει, τα συστήματα γερνούν, ασφαλώς και χρειάζονται παρεμβάσεις. Υποστήριξα την άποψη στη Βουλή, την οποία πιστεύω απόλυτα, ότι τώρα είναι η ώρα να αναβαθμιστούν τα οπλικά συστήματα στο σύνολό τους για τις Ένοπλες Δυνάμεις, για τους λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε.

 

Αυτή η αντίληψη έχει περάσει και στην κοινή γνώμη. Βλέπει την Τουρκία να εξοπλίζεται, βλέπει την Ελλάδα να μην μπορεί να παρακολουθήσει και λόγω οικονομικής δυσκολίας και καταλαβαίνει ότι τώρα πρέπει να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, δεδομένου ότι σιγά – σιγά και δεν έχουμε διαφύγει εντελώς του κινδύνου, βγαίνουμε από την κρίση. Βγαίνουμε από την κρίση, ακολουθώντας βήματα υπευθυνότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δεν είναι εύκολη υπόθεση.

 

Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μία μεγάλη κουβέντα- ο Πρωθυπουργός γνωρίζει τις ανάγκες και τις εξοπλιστικές – και με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δούμε τι θα κάνουμε για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Γιατί και η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία και η κοινωνική ειρήνη τελούν υπό μία βασική προϋπόθεση, να υπάρχει ασφάλεια. Και την ασφάλεια στη χώρα, την ασφάλεια της προάσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, την υπεράσπιση των συνόρων μας μέχρι σπιθαμής την εξασφαλίζουν οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αυτά τα παλικάρια που είναι για 1.200 ευρώ και πετάνε και παίζουν τη ζωή τους «κορώνα – γράμματα», κ. Υπουργέ, κάτι δεν πρέπει να γίνει;

 

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ανάγκη για αύξηση δαπανών στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχει να κάνει μόνο με τα οπλικά συστήματα και με τις πλατφόρμες, πιο προηγμένα τεχνολογικά αεροπλάνα καινούργια πλοία κλπ., έχει να κάνει και με τις δυνατότητες του έμψυχου δυναμικού. Το έμψυχο δυναμικό, το προσωπικό, τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν βάλει «πλάτη» όλα αυτά τα χρόνια κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες. Αυτό το αναγνωρίζουμε, το εκτιμούμε απεριόριστα και ως Πολιτική ηγεσία. Πρέπει όμως σιγά-σιγά να αρθούν κάποιες αδικίες.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Το πτητικό επίδομα για παράδειγμα…

 

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το πτητικό επίδομα, δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Είναι στους στόχους μας μεταξύ άλλων για το προσωπικό να επαναφέρουμε το πτητικό επίδομα στα παιδιά, τους νεαρούς Σμηναγούς, Επισμηναγούς, που κάθε μέρα απογειώνουν την πολεμική τους μηχανή που λέγεται F-16 για να αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά και να υπερασπιστούν την ακεραιότητα του εναέριου χώρου μας.

 

Αυτά τα ξέρουμε, τα έχουμε υπολογίσει, ξεκινήσαμε από κάποιες βασικές παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με αναβάθμιση οπλικών συστημάτων, τα F-16, τα οποία φέρνουμε και στη Βουλή αυτή την εβδομάδα είναι μία πρώτη κύρια, μεγάλη και κομβική θέλω να πιστεύω παρέμβαση, αλλά έχουμε στο νου μας και τις ανάγκες του προσωπικού σε όλους τους Κλάδους, όχι μόνο στην Πολεμική Αεροπορία.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Γράφει στην «Καθημερινή» ο Αλέξης Παπαχελάς: «Στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία για τουρκική παρέμβαση μέσω της αποστολής ερευνητικού πλοίου σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης, νότια της Ρόδου ή του Καστελόριζου, κάτι που θα αμφισβητούσε ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην υφαλοκρηπίδα. Κι αυτό το πλοίο θα έχει σημαία Γαλλίας» . Εμείς πάμε σε ασκήσεις ανατολικά της Ιεράπετρας, νοτίως της Ρόδου και κάνουμε κουμάντο στο χώρο μας; Το λέω έτσι πολύ απλά. κ. Παναγιωτόπουλε.

 

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ένας από τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα υπερασπίζεται τα εθνικά της δίκαια είναι η ενίσχυση και η εμβάθυνση των συμμαχιών που υπάρχουν σε στρατηγικό επίπεδο τόσο στους κόλπους του ΝΑΤΟ όσο και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

 

Ένας από τους βασικούς διαχρονικά συμμάχους της Ελλάδας και θα έλεγα η μόνη χώρα που μίλησε απερίφραστα διά του ηγέτη της, του Προέδρου Μακρόν, υπέρ της Ελλάδας στην πρόσφατη συνδιάσκεψη του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, είναι η Γαλλία.

 

Με τη Γαλλία, λοιπόν, υπάρχει μία ιστορική και στρατηγικά δομημένη συμμαχία. Η Γαλλία είναι μία μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, έχει στρατιωτική παρουσία, έχει ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο, έχει ειδικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχει στο μεγάλο παιχνίδι της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, υδρογονανθράκων και στην Ανατολική Μεσόγειο με εταιρείες συμφερόντων της.

 

Όταν συνάντησα τη Γαλλίδα Υπουργό Άμυνας στο Παρίσι, στις αρχές Οκτωβρίου, και μιλήσαμε για τα Mirage και τις φρεγάτες, μεταξύ άλλων, τη ρώτησα αν και πώς σκοπεύει η Γαλλία να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Και μου είπε τότε απερίφραστα -και τότε διέρρευσε ως είδηση- ότι σκοπεύει να στείλει πλοία στην περιοχή. Την επόμενη μέρα έστειλε μία φρεγάτα κι ένα υποβρύχιο στο οικόπεδο στο οποίο εταιρείες γαλλικών συμφερόντων έχουν συμφέροντα στην ΑΟΖ της Κύπρου.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αν στείλουν ερευνητικό οι Τούρκοι με σημαία Γαλλίας, θα την ξανασυναντήσετε την κυρία να της πείτε ότι εδώ υπάρχει ένα «θεματάκι»;

 

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να της υπενθυμίσω κάτι. Νομίζω ότι η Γαλλία έχει καταλάβει και κάνει τις κινήσεις της. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο έχει να κάνει με το ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων και η Τουρκία διεκδικεί κι αυτή το δικό της μερίδιο με τα δικά της επιχειρήματα. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο, οι διεθνείς συμβάσεις, οι διεθνείς συνθήκες και η απαίτηση κάθε χώρας -μέλους της διεθνούς κοινότητας είναι να σέβεται τους νόμους της διεθνούς κοινότητας που είναι το Διεθνές Δίκαιο.

 

Τελικά, όμως, θα το πω αυτό, επειδή η Τουρκία φαίνεται ότι έχει μάθει να λειτουργεί με το δίκαιο του ισχυρού, πρέπει και οι συνομιλητές Τουρκίας να ισχυροποιούνται, μεταξύ των οποίων και εμείς, η Ελλάδα. Αυτή είναι η προσπάθεια για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι η προσπάθεια να ισχυροποιηθεί η χώρα μας. Όταν πας να μιλήσεις με τον άλλον στο τραπέζι και σου βγάζει το «πιστόλι», θα βγάλεις και εσύ το δικό σου «πιστόλι», θα φροντίσει να είναι «λαδωμένο» και «γεμάτο» και θα κάτσουμε να μιλήσουμε σαν κύριοι.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ο Ερντογάν έλεγε συνεχώς «παρά, παρά, παρά» συνέχεια; Ο κ. Μητσοτάκης τι του έλεγε;

 

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο «παράς» είναι τουρκική λέξη. Τη χρησιμοποίησε ο Ερντογάν χαρακτηριστικά, όταν ζήτησε κι έβαλε το θέμα της συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή να χρηματοδοτήσει τους τρόπους αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών.

 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι «βεβαίως αυτό είναι ένα θέμα και μπορούμε να το θέσουμε κι εμείς στην Ευρώπη, διότι και εμείς θέλουμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών». Από εκεί και πέρα, όπως καταλαβαίνετε, αυτό που βγαίνει ως τελικό συμπέρασμα είναι ότι είναι όλα θέμα «παρά». Και η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα σε καιρούς οικονομικής δυσκολίας είναι θέμα διαθέσεως των απαραίτητων κονδυλίων.

 

Νομίζω όμως, ότι αν πρέπει να τα διαθέσουμε αυτά, θα πρέπει να κάνουμε έναν έξυπνο σχεδιασμό με βάση τις μεγάλες ανάγκες και τους πάντα περιορισμένους πόρους κι από εκεί και πέρα να πάρουμε αποφάσεις. Κι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις από τώρα για το μέλλον, είναι τώρα.

 

Δεν θα είναι αύριο, είναι τώρα, διότι μιλάμε για πλοία προηγμένης τεχνολογίας, εξαιρετικά ολοκληρωμένα οπλικά συστήματα που θα παραλάβουμε, αν συμφωνήσουμε σε όλα, δεν έχει τελειώσει αυτό, το 2025, αλλά εγώ θέλω οι δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού μας να είναι αυτές που πρέπει να είναι και το 2020 και το 2021 και όχι εν πάση περιπτώσει μέχρι το 2025.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σας ευχαριστώ για τη σημερινή συνομιλία και πάνω από όλα σημαιοφόρος της ειρήνης η Πατρίδα μας κι όπως είπατε, όταν ο άλλος βάζει το «πιστόλι» είμαι κι εγώ μάγκας και του λέω «έχω κι εγώ τα δικά μου».

 

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα δεν επιθυμούσε ποτέ εντάσεις. Δεν πειράζει τους άλλους, αλλά δεν της αρέσει κι οι άλλοι να την πειράζουν. Αν την πειράζουν, έχουμε θέμα κι οφείλουμε να μετρήσουμε και να σχεδιάσουμε την αντίδρασή μας.

HJ

Γεννηματάς για τουρκικό ΥΠΕΞ: Υβρίζει όποιος δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να απειλεί

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: