Ολυμπιακό ρεκόρ: Το αρχικό μανιφέστο του Κουμπερτέν πωλήθηκε 7,9 εκατομμύρια ευρώ

File Photo: Το έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από τον ιδρυτή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (1984), Πιερ ντε Κουμπερτέν το 1892, αναφέρεται στο σκεπτικό για την αναβίωση των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων και ήταν ο πρόδρομός τους για την διεξαγωγή τέσσερα χρόνια αργότερα στην Αθήνα. EPA, FABRICE COFFRINI, POOL




Το αρχικό μανιφέστο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ένα έγγραφο 127 χρόνων, έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ σχετικά με το πιο ακριβό κομμάτι αθλητικών αναμνηστικών που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, κερδίζοντας 8,8 εκατομμύρια δολάρια (!) ή διαφορετικά 7,9 εκατομμύρια ευρώ.

  • Οι ειδικοί ανέμεναν ότι θα πουληθεί έως και 1 εκατομμύριο δολάρια, αλλά στην σχετική διαδικασία η τιμή του εκτοξεύτηκε μετά από έναν πόλεμο υποβολής προσφορών, που είχε διάρκεια μεγαλύτερη των 12 λεπτών μεταξύ τριών διεθνών αγοραστών, σύμφωνα με τη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

Το έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από τον ιδρυτή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (1984), Πιερ ντε Κουμπερτέν το 1892, αναφέρεται στο σκεπτικό για την αναβίωση των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων και ήταν ο πρόδρομός τους για την διεξαγωγή τέσσερα χρόνια αργότερα στην Αθήνα.

  • «Το σημερινό αποτέλεσμα του ρεκόρ είναι μαρτυρία για το όραμα του Πιερ ντε Κουμπερτέν πριν από περισσότερο από έναν αιώνα και το σεβασμό τον οποίο εξακολουθούν να απολαμβάνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες», δήλωσε ο ανώτερος ειδικός του Sotheby, Σέλμπι Κίφερ.

«Αυτό σηματοδοτεί την υψηλότερη τιμή σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες στο Sotheby’s.»

Μια φανέλα της Γιάνκις της Νέας Υόρκης που φορούσε ο Μπέιμπ Ρας , ήταν προηγουμένως το πιο ακριβό αντικείμενο αθλητικών αναμνηστικών, αφού πωλήθηκε για 5,64 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο.

Επίσης οι ιδυρικοί κανόνες της καλαθοσφαίρισης του Τζέιμς Νέισμιθ, ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια δολάρια το 2010.

  • Το αρχικό μανιφέστο του Κουμπερτέν εκφωνήθηκε σε ομιλία του για την πέμπτη επέτειο της Γαλλικής Ένωσης Αθλητισμού που πραγματοποιήθηκε στη Σορβόννη. Εκεί ο Κουμπερτέν περιέγραψε το όραμα του για την αναβίωση των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, σημειώνοντας πως η άνοδος του αθλητισμού συνδέεται με άλλες νέες ιδέες, τεχνολογίες και συστήματα που προωθούν την ανθρώπινη πρόοδο και την καινοτομία, όπως το τηλεγράφημα, οι σιδηρόδρομοι και οι εξελίξεις στην επιστημονική έρευνα.

Στο μανιφέστο, ο Κουμπετέν περιγράφει την κατάσταση του αθλητισμού σε χώρες όπως τη Γερμανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και αλλού σε όλο τον κόσμο, για να δείξει ότι η αθλητική προσπάθεια δεν ήταν πια μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Κάθε μία από τις εύθραυστες 14 σελίδες χαρτιού του μανιφέστου, γραμμένου στα γαλλικά, περιέχοντας τις γραπτές επεξεργασίες του Κουμπερτέν και διαγραμμένες φράσεις, εμφανίζουν το ιστορικό σκηνικό κατά το οποίο σχεδιάστηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Με πληροφορίες από Reuters, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Κεμζούρα: Αν παίζει έτσι ο Κώστας Παπανικολάου δύσκολα θα χάνει ο Ολυμπιακός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: