Όντως κινδυνεύει η Δημοκρατία: Απορία …ψάλτου, «αστυνομοκρατία» και «αυταρχισμός»…

File Photo: Aστυνομικοί επιτηρούν την διαδικασία εκκένωσης κτιρίων στο Κουκάκι που είχαν καταληφθεί από αναρχικούς. ΑΠΕ ΜΠΕ, Παναγιώτου Ορέστης




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Η περίοδος μετά τις εκλογές και το σοκαριστικό για την γεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσμα ήταν προφανές ότι θα προκαλούσε βέρτικο σε ένα κομματικό προϊόν το οποίο μετατρεπόμενο σε Πασοκοσυλλεκτικό και όχι φυσικά πολυσυλλεκτικό κόμμα, αρνιόταν να αφήσει να βγει η ψυχή του 4%.

  • -Και ένα κόμμα το οποίο έπαιξε με την βαθιά λιτότητα, υπέγραψε Μνημόνιο υποκλίθηκε στον Τραμπ και στη Μέρκελ, ιδιωτικοποίησε και με στραβό τρόπο Δημόσια περιουσία, φτωχοποίησε περισσότερο την μεσαία τάξη, ώστε τα επιδόματα που κατόπιν μοίραζε να φαίνονται μάννα εξ ουρανού, ήταν προφανές ότι θα είχε λίγα να πει ή να υποσχεθεί μετά τις εκλογές.

΄Ετσι βρέθηκε η καραμέλα της «Δημοκρατίας». Ότι δηλαδή κινδυνεύει  η Δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα στην Ελλάδα και θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να τα σώσει. Και την Δημοκρατία και τα Δικαιώματα.

Το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με την βία και όσων την ασκούν δεν είναι κρυφό, εξάλλου κανείς δεν έχει προσπαθήσει να το κρύψει. Ακομη και  τις τελευταίες ημέρες που «τάγματα εφόδου» εξορμούν καταστρέφοντας ξένες περιουσίες, ΑΤΜ τραπεζών, καταστήματα, αυτοκίνητα δεν ακούστηκε μια κουβέντα όχι καταδίκης αλλά απλής έκφρασης  συμπάθειας για ανθρώπους που χάνουν τις περιουσίες τους, για πολίτες που αν μιλήσουν κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν από τα «επαναστατικά» γκρουπούσκουλα, για τις γειτονιές που μετατρέπονται σε άβατα. Για τους πολίτες που χάνουν το βασικό ατομικό δικαίωμα της ελεύθερης κίνησης, της ελεύθερης έκφρασης…

Δεν ακούστηκε μια κουβέντα για το εάν νοείται μια Δημοκρατική και ανοικτή κοινωνία και Πολιτεία να ανέχεται την παραβίαση του δικαιώματος της περιουσίας από αυτόκλητους τιμωρούς του «καπιταλιστικού συστήματος» με την κατάληψη δημοσίων και ιδιωτικών χώρων στο κέντρο και όχι μόνο, της Πόλης.

  • Αντιθέτως γυρνά ο ουρανός ανάποδα, όταν ένας αστυνομικός λοξοκοιτάξει έναν καταληψία ή έναν διαδηλωτή που πετά μολότοφ ή εκείνον που σπάει μαγαζιά και τράπεζες.

Η επιβολή του νόμου και της τάξης ώστε να διασφαλίζονται τα κορυφαία ατομικά δικαιώματα για όλους τους πολίτες δεν σηκώνει εκπτώσεις σε ότι αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και των συλληφθέντων. Και τα παρατράγουδα και οι παρανομίες πρέπει να ερευνώνται αμέσως και οι υπεύθυνοι να τιμωρούνται. Υπάρχουν τρόποι να αποδειχθεί η αυθαιρεσία και να τιμωρηθεί. Γιατί  φυσικά ο αστυνομικός που δέχεται την πόρτα με τα καρφιά στο κεφάλι δεν θα προσφέρει γαρδένιες σε αυτόν που σπρώχνει την πόρτα.

Το προβλημα δεν είναι η ασκηση βίας που πολύ συχνά είναι  επιβεβλημένη και προβλέπεται, αλλά η παράνομη, υπερβολική και μη αναλογική άσκηση βίας. Και στην σύγχυση αυτή επενδύουν οσοι επιχειρούν να εκμεταλλευθούν φαινόμενα σαν αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες.

Όμως το πρόβλημα όπως όλοι καταλάβαμε και με το επεισόδιο του Κουκακίου, δεν ειναι να τιμωρηθεί κάποιος αστυνομικός που αυθαιρέτησε. Είναι να ενοχοποιηθεί κάθε προσπάθεια αποκατάστασης της νομιμότητας στην καθημερινότητα των πόλεων.

  • Να βρεθεί ένα νέο αφήγημα, με τιτλο «η Δημοκρατία σε κίνδυνο» το οποίο θα υποβαθμίζει ότι καλό, αν και όποτε συμβαίνει στην οικονομία, στην κοινωνία, στην παιδεία, στην απασχόληση, στις επενδύσεις.

Και επειδή έτσι κάποιοι  φιλοδοξούν να κρύψουν την γύμνια τους και την εγκατάλειψη της αριστεροσύνης τους.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Άρχισε να κτυπά απειλητικά τα “τύμπανα” του πολέμου στη Μεσόγειο: Ερντογάν μαινόμενος!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: