Για τις επαφές που είχε σε Λιβύη και Αίγυπτο ενημέρωσε ο Δένδιας τον Χριστοδουλίδη

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Η ενημέρωση για τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας σε Λιβύη και Αίγυπτο, νωρίτερα την Κυριακή και η προετοιμασία για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού EastMed, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές ώστε να αντιμετωπιστούν ενέργειες αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του αφού ξεκαθάρισε ότι η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed δεν αποτελεί αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες, αλλά συνέχεια των προσπαθειών των Κυβερνήσεων των χωρών που την υπογράφουν για προαγωγή της ευημερίας των λαών τους, απηύθυνε πρόσκληση προς όλα τα κράτη που σέβονται το διεθνές δίκαιο να ενώσουν τις προσπάθειες τους, ώστε αυτό να διασφαλιστεί και να διαφυλαχθεί η σταθερότητα στην περιοχή.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση: «Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για την προετοιμασία της υπογραφής του EastMed στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου και γενικά, να ανταλλάξουμε απόψεις για τον καλύτερο συντονισμό μας, για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε, που είναι -όπως καλά ξέρετε- μέσα στο πλαίσιο, πάντοτε, του Διεθνούς Δικαίου».

  • «Και όπως πολύ σωστά είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, χωρίς να αποκλείουν κανέναν. Όλες οι χώρες οι οποίες αντιλαμβάνονται το Διεθνές Δίκαιο ως το φυσικό περιβάλλον [τους], είναι καλοδεχούμενες να συμμετάσχουν στις κοινές μας πρωτοβουλίες», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Ερωτώμενος για τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που αμφισβητούν το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, ο κ. Δένδιας τόνισε χαρακτηριστικά:

 

  • «Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες είναι επαρκείς για να απαντούν σε κάθε αυθαίρετη τοποθέτηση, δήλωση ή συμπεριφορά».

Αναφερόμενος στην υπογραφή των διακρατικών συμφωνιών για τον αγωγό EastMed, ο υπουργός εξωτερικών υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για «αντίδραση σε κάποιον άλλον».

«Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και o EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Αυτό που πάντα λέω, τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου. Τις βλέπουμε σαν θετικά βήματα και προσκαλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο».

Τέλος, σχετικά με την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως στις 8 Ιανουαρίου υπάρχει συνάντηση των τεχνικών επιτροπών Ελλάδας- Αιγύπτου.

Η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη ολοκληρώθηκε περίπου στις 20.40 στη Λάρνακα.

Το αεροσκάφος με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών προσγειώθηκε νωρίς το βράδυ (19.50) της Κυριακής στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δύο Υπουργών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συντονισμού των ενεργειών Λευκωσίας – Αθήνας για τη διαχείριση των εξελίξεων μετά την υπογραφή των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης.

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέμενε την ολοκλήρωση της συνάντησης ώστε να ενημερωθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών για το περιεχόμενο της.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μετέβη νωρίτερα την Κυριακή στη Βεγγάζη, όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Ο κ. Δένδιας μετέβη στη συνέχεια στην Αίγυπτο όπου στο αεροδρόμιο Καϊρου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα των τουρκολιβυκών μνημονίων.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έφθασε στη Λάρνακα, για να ενημερώσει τον Κύπριο ομόλογό του για τις επαφές του και για συντονισμό των επόμενων ενεργειών στην εξωτερική πολιτική των δύο χωρών.

ΚΥΠΕ, Μαρία Φιλή
Λάρνακα, Κύπρος

Σε εξέλιξη η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου-Ελλάδας στη Λάρνακα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: