Οι βιομήχανοι διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα, λέει ο Κουτσούμπας

Από την ομιλία του γ.γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Λάρισα. Φωτογραφία: 902.gr




Τα προβλήματα των αγροτών και τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην αγροτική παραγωγή, έθεσε στο επίκεντρο της παρέμβασης του σήμερα ο γ.γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Λάρισα σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση.

  • Ο κ. Κουτσούμπας αναφορικά με τις τιμές αγροτικών προϊόντων τόνισε ότι «οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, που κυριαρχούν στην αγορά, διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα με κριτήριο το κέρδος τους». Τόνισε δε ότι υπάρχουν «μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού μονοπώλια που ελέγχουν τα αγροτικά μέσα και εφόδια, μηχανήματα, σπόρους, φάρμακα και λιπάσματα και διαμορφώνουν και το κόστος παραγωγής στα ύψη».

Μεταξύ άλλων ο γ. γραμματέας του ΚΚΕ μιλώντας για το αγροτικό πετρέλαιο επέκρινε την κυβέρνηση της Ν.Δ, αλλά και την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «στη ληστεία του μόχθου οι κυβερνήσεις, όπως η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ τώρα και αυτή της ΝΔ, δεν δίνει ούτε ένα ευρώ για έκπτωση φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, τη στιγμή που εφοπλιστές, άλλοι καπιταλιστές, έχουν απαλλαγή και στον συγκεκριμένο φόρο στα καύσιμα που χρησιμοποιούν».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κουτσούμπας στο ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω κάθε σκέψη για αύξησή τους» ενώ κάλεσε των αγροτικό κόσμο «να δυναμώσει τον αγώνα για ασφάλιση που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και στις δυνατότητες».

  • «Να καταργηθούν οι εισφορές για την υγεία, την πρόνοια, να διασφαλιστεί ο Δημόσιος χαρακτήρας της με δωρεάν κρατικές παροχές. Να αυξηθεί, να διπλασιαστεί άμεσα η εξευτελιστική σύνταξη των 330 ευρώ που παίρνουν σήμερα οι συνταξιούχοι αγρότες, που αναγκάζονται να παραμένουν στο χωράφι και στα 70 και στα 75 χρόνια γιατί δεν μπορούν να ζήσουν αλλιώς» είπε χαρακτηριστά ο γ.γραμματέας του ΚΚΕ.

Σχετικά με το ζήτημα των ενισχύσεων των αγροτών είπε ότι οι αγρότες «δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τα παζάρια των κυβερνήσεων στην ΕΕ για το ύψος ή την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων» και τόνισε ότι « καμιά εκδοχή της ΚΑΠ, καμιά κόκκινη γραμμή, καμιά μάχη τους στην «λυκοσυμμαχία» δεν έχει στόχο να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες όσων μοχθούν και παράγουν».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το μεταναστευτικό- προσφυγικό ζήτημα είπε ότι «είναι συνέπεια των ιμπεριαλιστικών πολέμων», υποστηρίζοντας ότι «οι άνθρωποι έρχονται στην χώρα μας ζητώντας μία ζωή δίχως βόμβες και η κυβέρνηση -όπως και η προηγούμενη- εφαρμόζουν την επικίνδυνη πολιτική της ΕΕ».

  • «Η Ελλάδα γίνεται αποθήκη ψυχών προσφύγων, ξεριζωμένων ανθρώπων, ακριβώς επειδή υλοποιεί κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ, όπως αυτή αποτυπώνεται στον κανονισμό του Δουβλίνου, όπως αποτυπώνεται στην απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας», είπε ο γ.γραμματέας του ΚΚΕ και συμπλήρωσε: «Το ΚΚΕ λέει να καταργηθεί εδώ και τώρα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και το Δουβλίνο. Να στελεχωθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, με ευθύνη του κράτους, ώστε γρήγορα να γίνεται η καταγραφή των αιτούντων ασύλου. Να δίνονται τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να πηγαίνουν αυτοί οι άνθρωποι στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να φτιαχτούν ανοιχτές δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, υγιεινής και εκπαίδευσης, για όσο καιρό μείνουν στην χώρα μας, με προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού»

Παράλληλα επιτέθηκε στη κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ λέγοντας ότι « ο ΣΥΡΙΖΑ ετοίμασε και η ΝΔ υπέγραψε τη νέα ελληνοαμερικάνικη συμφωνία, που προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κουτσούμπας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας ότι «εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή» και σημείωσε ότι «το δόγμα «νόμος και τάξη» είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της πολιτικής που τα δίνει όλα στο κεφάλαιο».

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ λέγοντας ότι « το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένο πρόγραμμα και σχέδιο για να ζήσει ο λαός μας, όπως του αξίζει».

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Ηλία Σκυλλάκου

Κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας η υπογραφή μνημονίου, λέει το ΚΚΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: