Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές κατάλαβαν τί ψήφισαν; Η κλιματική κρίση και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος διαδηλώνουν στη σύνοδο για το κλίμα, στη Μαδρίτη. EPA, ZIPI




Του Δρ. ΣΩΤΗΡΗ Ν. ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ* 

Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο ο κόσμος βρίσκεται σε κλιματική έκτακτη ανάγκη στηρίζοντας εμμέσως και την αποκαλούμενη European Green Deal.

  • Η κλιματική έκτακτη ανάγκη ή κρίση αμφισβητείται εντόνως από πολλούς επιστήμονες παγκοσμίως όσο και αν προσπαθούν ορισμένοι να δώσουν μία εικόνα ομοφωνίας με στοιχεία ολοκληρωτισμού. Οι επιστήμονες που αμφισβητούν την κλιματική κρίση υποστηρίζουν ότι:

– Δεν υπάρχει κλιματική κρίση.

– Φυσικοί και ανθρωπογενείς παράγοντες προκαλούν την αύξηση της θερμοκρασίας.

– Η πολιτική για το κλίμα βασίζεται σε ανεπαρκή θεωρητικά μοντέλα.

– Η θέρμανση του πλανήτη δεν έχει αυξήσει τις φυσικές καταστροφές. Ενδεικτικά, οι φυσικές καταστροφές που ζήσαμε τελευταία οφειλόταν είτε αμιγώς σε ανθρώπινες παρεμβάσεις/κακοτεχνίες  (π.χ. φωτιά στο Μάτι/εμπρησμός & κακοδιοίκηση, πλημμύρα στην Κινέτα/αποτέλεσμα της πυρκαγιάς στο Μάτι, πλημμύρα Μάνδρας/μπαζώματα ρεμάτων) είτε σε φυσιολογικά/περιοδικά φαινόμενα (π.χ. Βενετία/«Βασιλική» παλίρροια), είτε σε συνδυασμό των δύο (π.χ. ποταμός Κερίτης/έλλειψη συντήρησης υποδομών, μπαζώματα, μεγάλη λεκάνη απορροής του ποταμού).

– Η κλιματική πολιτική οφείλει να σέβεται την επιστημονική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα.

  • Τον τελευταίο μήνα έχουν υπάρξει διαδηλώσεις αγροτών σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις εναντίον της κλιματικής πολιτικής European Green Deal και της κλιματικής (ψευδο)κρίσης. Πιο συγκεκριμένα οι Ευρωπαίοι αγρότες διαδήλωσαν στη Βόννη, στο Αμβούργο, στο Βερολίνο και στο Παρίσι (παραπομπές 1,2, 3 και 4).

Γιατί ξεσηκώνονται οι Ευρωπαίοι αγρότες; Επειδή η υιοθέτηση της πολιτικής European Green Deal στρέφεται εναντίον τους. Πώς θα κινηθούν τα τρακτέρ με πετρέλαιο στα χωράφια όταν η τιμή του θα αυξηθεί ραγδαία;

Με τί θα οργώνουν οι αγρότες τα χωράφια τους; Με ηλεκτροκίνητα πανάκριβα αυτοκίνητα; Πώς θα επιβιώσουν οι αγρότες της Λάρισας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Κρήτης και του Έβρου; Οι Ευρωπαίοι αγρότες «…καλούνται να επωµιστούν το βάρος των φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών που εµπνέονται κάθε τόσο οι Βρυξέλλες και ειδικά εν όψει της νέας ΚΑΠ. Η αγανάκτηση δείχνει να έχει ξεχειλίσει, οι διαµαρτυρίες γίνονται όλο και συχνότερες και το µέλλον µοιάζει απρόβλεπτο  (…)

Όλα αυτά έχουν πραγµατικά θυµώσει τους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι έθεσαν σε κλοιό πολιορκίας τις δυο µεγαλύτερες πρωτεύουσες της ηπειρωτικής Ευρώπης. Τρίτη και Τετάρτη χιλιάδες Γερµανοί και Γάλλοι αγρότες κατέβασαν τα τρακτέρ τους σε Βερολίνο και Παρίσι. Σε αυτές τις µαζικές κινητοποιήσεις έρχονται να προστεθούν µικρότερες Ιρλανδών παραγωγών στο ∆ουβλίνο την ίδια εβδοµάδα, αλλά και εκείνες των Ισπανών παραγωγών φρούτων και λαχανικών που εδώ και ένα µήνα περίπου διεκδικούν υψηλότερες τιµές για τα προϊόντα τους, απέχοντας µάλιστα από τις αγορές ορισµένες ηµέρες.

  • Με αυτό τον τρόπο δίνεται συνέχεια στον αναβρασµό που επικρατεί από τις αρχές φθινοπώρου στους κόλπους της Ευρωπαϊκής υπαίθρου. (…) Εκείνο που ενοχλεί τους Γερµανούς αγρότες παράλληλα είναι η ευρύτερη αντιµετώπισή τους τόσο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο και από µια σειρά φιλοπεριβαλλοντικών οργανώσεων οι οποίες καλλιεργούν ένα αίσθηµα προκατάληψης στους πολίτες των πόλεων ενάντια στους αγρότες, µε τη διαµόρφωση µεροληπτικών πολιτικών. (…)

Οι παραγωγοί διαισθάνονται πως µε την κατεύθυνση που παίρνει η αγροτική πολιτική σε Γερµανία και Ευρώπη, στρώνεται το έδαφος για την πτώχευση του συνόλου των οικογενειακών εκµεταλλεύσεων (…) Το αγροτικό πακέτο που παρουσίασε η υπουργός Κλόκνερ, δεν θέτει σε κίνδυνο µόνο τις εκµεταλλεύσεις µας, αλλά απειλεί εν γένει την αλυσίδα τροφίµων της Ευρώπης και τις αγροτικές κοινότητες της υπαίθρου αναφέρει η διακήρυξη των Γερµανών αγροτών», [5].

Αλλά δεν είναι μόνο οι αγρότες. Πώς θα επιβιώσουν οι ιδιοκτήτες λεωφορείων και φορτηγών; Ποιές οι πιθανές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στον Ελληνικό τουρισμό εξαιτίας της βάναυσης φορολογίας στα αεροπορικά εισιτήρια και στα πλοία; Οι προαναφερόμενοι επαγγελματικοί κλάδοι είναι ενδεικτικοί.

Υπάρχει πλειάδα άλλων επαγγελμάτων τα οποία σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με τους υδρογονάνθρακες και το ψήφισμα European Green Deal. Τα φαρμακεία, τα κομμωτήρια, τα αρωματοπολεία, τα ξενοδοχεία, η οικοδομή…Δεν υπάρχει επάγγελμα το οποίο να μην επηρεασθεί με αρνητικό οικονομικό τρόπο από την υιοθέτηση του European Green Deal. Άλλο παράδειγμα: ο αριθμός των Ελλήνων εργαζομένων που απασχολούνται άμεσα και έμμεσα λόγω της εκμετάλλευσης του λιγνίτη είναι περίπου 20-25 χιλιάδες. Αυτοί τί θα κάνουν; Πώς θα επιβιώσουν;

  • Τί σημαίνει σε πραγματικό χρήμα η European Green Deal; Σκληρή πράσινη φορολογία. Πόσο σκληρή; Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών τον Αύγουστο του 2019 είχε αναφερθεί σε παγκόσμιο κατά κεφαλήν ετήσιο φόρο ύψους χιλίων (1000) δολλαρίων. Ο Πίνακας 1 περιγράφει τα συνολικά ποσά που θα καταβάλλουν οι φορολογούμενοι σε Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο (ακόμη και τα βρέφη).
Το συνολικό ποσό των πράσινων φόρων μέχρι το 2030 και μέχρι το 2050

Το European Green Deal αναφέρεται σε πράσινους φόρους ύψους 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030. Στην Ελλάδα βιώσαμε 3 σκληρά μνημόνια και ακόμη να συνέλθουμε. Το μέγεθος του ποσού που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι βάσει του European Green Deal αντιστοιχεί σε 4ο, 5ο, 6ο, 7ο + μνημόνια.

Το πιο σημαντικό από όλα: για ποιό λόγο προτείνεται η φορολογική επιδρομή του European Green Deal; Για να αντιμετωπισθεί, δήθεν, ένα φυσικό φαινόμενο όπως οι αλλαγές του κλίματος το οποίο συμβαίνει εδώ και 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια! Προσοχή: δεν αναφερόμαστε κλιματική αλλαγή, καθώς στο παρελθόν έχουν συμβεί δεκάδες αλλαγές στο κλίμα. Ίσως γι’αυτό το λόγο οι κλιματολογούντες αλλάζουν διαρκώς στρατηγική προώθησης του προϊόντος τους (μάρκετινκ): ξεκίνησαν από φαινόμενο θερμοκηπίου, πήγαν στην υπερθέρμανση, έφτασαν στην κλιματική αλλαγή κα σήμερα μιλούν για έκτακτη ανάγκη και κρίση…

Αντιλαμβάνονται οι Έλληνες Ευρωβουλευτές οι οποίοι στήριξαν το ψήφισμα για την κλιματική (ψευδο)κρίση τις πιθανές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις της στήριξης που έδωσαν;

  • Σε περίπτωση που λόγω άγνοιας(;) δεν το αντιλαμβάνονται ας έχουν υπόψιν τους το εξής: στην ΕΕ σιγοβράζει η κοινωνική χύτρα ενάντια στις σκληρές και ανόητες οικονομικές πολιτικές οι οποίες αποφασίζονται με πρόφαση την κλιματική (ψευδο)κρίση. Η έκρηξη της κοινωνικής χύτρας θα φέρει πιθανώς τεκτονικές πολιτικές-κοινωνικές αλλαγές στην ΕΕ. Οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να διαλύσουν κυριολεκτικά τις υπάρχουσες πολιτικές ομάδες του αποκαλούμενου «δημοκρατικού τόξου» της ΕΕ και την άνοδο των πολιτικών άκρων, [6]. Αυτός ο κίνδυνος είχε επισημανθεί στο παρελθόν και στη χώρα μας (ενδεικτικές παραπομπές 7, 8, 9).

Ας ελπίσουμε η θετική ψήφος όσων Ελλήνων Ευρωβουλευτών οι οποίοι στήριξαν το ψήφισμα για την κλιματική (ψευδο)κρίση να μην ήταν συνειδητή αλλά να στηρίχθηκε περισσότερο στην αντιεπιστημονική ως ιδιοτελή συμβατική σοφία που έχει επικρατήσει. Γι’αυτό το λόγο, καλούνται όσες Ελληνίδες και Έλληνες Ευρωβουλευτές ψήφισαν θετικά, με ψυχραιμία να ξανα-χρωματίσουν καλύτερα τη μεγάλη εικόνα μακριά από ιδιοτέλειες και επιστημονικές παρερμηνείες.

Υπάρχει κάτι το αξιοπρόσεκτο στο αποτέλεσμα του ψηφίσματος. Η νέα Κομισιόν έλαβε 461 ψήφους στήριξης. Η πρόταση περί κλιματικής κρίσης έλαβε 429 θετικές ψήφους. Δηλαδή, η πρόταση  περί κλιματικής (ψευδο)κρίσης έλαβε 32 ψήφους λιγότερες από την στήριξη της νέας Κομισιόν. Η κλιματική (ψευδο)κρίση καταψηφίστηκε από 225 ευρωβουλευτές. Απείχαν 19 ευρωβουλευτές. Δηλαδή, το σύνολο των ευρωβουλευτών που καταψήφισαν την κλιματική κρίση ήταν περίπου 34% (= το 1/3 της Ευρωβουλής). Να πρόκειται άραγε για τις πρώτες σημαντικές ρωγμές στο Ευρωκοινοβούλιο; Ίσως. Πάντως δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου αμελητέο ποσοστό εάν αναλογισθεί κανείς τα εξής:

  1. Μέχρι πριν 1-2 μήνες υπήρχε μηδενική αντίσταση-αμφισβήτηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (και στην Ελλάδα το ίδιο συνέβαινε). Σην Ελλάδα ορισμένοι ίσως να εξεπλάγησαν από το επίπεδο αμφισβήτησης. Ίσως μελλοντικά να διαπιστώσουν εντονότερη αμφισβήτηση.
  1. Εδώ και πολλά έτη όσοι επιστήμονες/ακαδημαϊκοί αμφισβητούν την κλιματική υστερία υφίστανται εκφοβισμό. Η κλιματική υστερία έχει λάβει χαρακτηριστικά θρησκείας. Αυτό πρέπει να τελειώσει προς όφελος της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Επιστήμης.

Οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες ας προσέξουν τί αναφέρει, μεταξύ άλλων, η παραπομπή [6]: «Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή χώρα με το ισχυρότερο Πράσινο Κόμμα είναι η Γερμανία. Αναρωτιέται κανείς εάν αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι ο Χίτλερ και η ναζιστική κυβέρνηση εισήγαγαν την πρώτη σημαντική νομοθεσία για το περιβάλλον στην Ευρώπη: τον Tierschützgesetz (νόμο για την προστασία των ζώων του 1933) και τον Reichsjachtgesetz (νόμο περί θηραμάτων του 1934, ο οποίος περιορίζει το κυνήγι).»

Η παραπάνω ιστορική αναφορά προέρχεται από ακαδημαϊκό άρθρο που δημοσιεύθηκε σε επίσημη ιστοσελίδα Ισραηλινού πανεπιστημίου. Ο αρθρογράφος δε, είναι εγκυρότατος επιστήμονας με εξειδίκευση στην έρευνα για τον αντισημιτισμό.

Αντιλαμβάνονται άραγε οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες τη βαρύτητα μίας τέτοιας ιστορικής αναφοράς και τί πιθανώς αυτή υπονοεί;

Εάν αυτές τις απόψεις τολμούσε να εκφέρει κάποιος Έλληνας αρθρογράφος ίσως αυτές αντιμετωπιζόταν ως συνομοσιολογία, ως ψευδής είδηση, ως λαϊκισμός κ.λπ. Πόσω μάλλον εάν ο Έλληνας αρθρογράφος τολμούσε να συνδυάσει τις παραπάνω ιστορικές αναφορές με την πρόταση ορισμένων, [10], ότι πρέπει να μειωθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός προκειμένου να αποφευχθεί η κλιματική ψευδοκρίση. Παρόμοιες ιστορικές αναφορές με αυτές που παρουσίασε ο ισραηλινός επιστήμονας ίσως υπάρχουν και άλλες. Οψόμεθα πότε αυτές οι ιστορικές αναφορές θα αρχίσουν σιγά-σιγά να παίρνουν μεγαλύτερη δημοσιότητα. Ίσως τότε ο κόσμος εκπλαγεί από τo γεωπολιτικό αφήγημα της πράσινης Ουτοπίας.

ΥΓ.  Ο Γ.Γ του ΟΗΕ τον Οκτώβριο 2019 δήλωσε ότι τελειώνουν τα μετρητά του ΟΗΕ και ότι υπάρχει κίνδυνος μη καταβολής μισθών στους υπαλλήλους του Οργανισμού, [11]. Αναρωτιούνται οι φορολογούμενοι εάν αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα-γεννεσιουργός αιτία και γι’αυτό το λόγο ο ΟΗΕ υιοθετεί ίσως το αφήγημα της κλιματικής κρίσης και της ανάγκης να δράσουμε τώρα ειδάλλως θα καταστραφεί ο πλανήτης; Ερώτημα είναι. Όχι άποψη…

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

  1. https://www.france24.com/en/20191022-german-farmers-stage-tractor-protest-over-climate-measures
  1. https://www.rte.ie/news/newslens/2019/1114/1090903-climate-change-farmer-protest-hamburg/
  1. https://www.dailymail.co.uk/news/article-7727755/10-000-farmers-descend-Berlin.html
  1. https://www.connexionfrance.com/French-news/Farmers-from-across-France-blockade-roads-in-Paris-and-major-cities-in-tractor-protest
  1. https://www.agronews.gr/agrenda/180968/duskoleuei-polu-i-thesi-ton-agroton-paneuropaika/?fbclid=IwAR1pZZUfwvfgOgTE2MLcDZUoo960YEgUUlaB-pTNsnG2OK3AvyP8GAXH1bU
  1. https://www.defence-point.gr/news/besa-i-polosi-me-tin-quot-klimatiki-krisi-quot-tha-echei-sovares-synepeies
  1. https://www.huffingtonpost.gr/entry/ochi-stoes-prasinoes-foroes_gr_5b2d220fe4b0b4221bcdc98b
  1. https://www.huffingtonpost.gr/entry/erthe-e-ora-yia-anadiamorfose-tes-semfonias-toe-parisioe_gr_5c04c8e9e4b03c46ad44a8a6
  1. https://slpress.gr/idees/i-symfonia-toy-parisioy-xesikose-ta-quot-kitrina-gileka-quot/
  1. https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-11-05/scientists-call-for-population-control-in-mass-climate-alarm
  1. independent.co.uk/news/world/un-running-out-money-finance-guterres-secretary-general-united-nations-a9148601.html

(*) PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Ο Μίκυ Μάους κλιματολόγος, το Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και το ΜΕΡΑ25

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: