«Όχι» από τη Δικαιοσύνη στην κυβέρνηση Τραμπ για επανάληψη των εκτελέσεων

File photo: Αμερικανική φυλακή υψίστης ασφαλείας. Photo via Pixabay.com
Αμερικανικό εφετείο επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να επαναλάβει τις εκτελέσεις καταδικασμένων σε θάνατο σε ομοσπονδιακό επίπεδο.Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ ανακοίνωσε το καλοκαίρι την υιοθέτηση νέου πρωτοκόλλου για τη χρήση θανατηφόρας ένεσης για την εκτέλεση καταδικασμένων και είχε προγραμματίσει πέντε εκτελέσεις μετά τις 9 Δεκεμβρίου.

Η ανακοίνωση αυτή είχε προκαλέσει έκπληξη, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει σε καμία εκτέλεση από το 2003, αλλά και την οργή όσων αντιτίθενται στην εσχάτη των ποινών.

Τέσσερις καταδικασθέντες σε θάνατο είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη αμφισβητώντας τη νομιμότητα του νέου πρωτοκόλλου.

Στα τέλη Νοεμβρίου δικαστήριο είχε αναστείλει την εκτέλεσή τους εν αναμονή δικαστικής απόφασης για το θέμα.

Ο Μπαρ είχε κάνει έφεση ζητώντας την ακύρωση της απόφασης αυτής, όμως το εφετείο της Ουάσινγκτον εκτίμησε χθες ότι το υπουργείο δεν πληροί «τα αυστηρά κριτήρια» για να δικαιωθεί.

«Τα δικαστήρια αποφάνθηκαν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει εσπευσμένα στις εκτελέσεις με στόχο να αποφύγει τη νομική και συνταγματική εξέταση του νέου της πρωτοκόλλου», δήλωσε ένας από τους δικηγόρους των καταδικασθέντων, ο Σον Νόλαν.

Πλέον η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να παραπέμψει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας του το πράσινο φως για τις εκτελέσεις.

Η Ουάσινγκτον ελπίζει να μπορέσει να προχωρήσει την επόμενη Δευτέρα στην εκτέλεση του Ντάνιελ Λι, ενός υπέρμαχου της υπεροχής της λευκής φυλής ο οποίος καταδικάστηκε το 1999 στην εσχάτη των ποινών για έναν τριπλό φόνο.

Ολοένα και λιγότερες αμερικανικές πολιτείες εφαρμόζουν τη θανατική ποινή

Από τις 25 εκτελέσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2018, οι 13 έγιναν στο Τέξας.

Εξάλλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο μόλις τρεις άνθρωποι έχουν εκτελεστεί τα τελευταία 45 χρόνια.

Όμως ο Τραμπ, που επιθυμεί την επανεκλογή του το 2020, ζητεί τακτικά την επαναφορά την επιβολή της θανατικής ποινής σε ομοσπονδιακό επίπεδο κυρίως για φόνους αστυνομικών ή για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Με πληροφορίες από AFP via ΑΠΕ – ΜΠΕ

Βιομετρική φωτογράφηση για τους ταξιδιώτες σχεδιάζει ο Τραμπ, φουντώνουν οι αντιδράσεις

 

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal