Ο Τραμπ στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του: Αντιμετωπίζει και το πρόβλημα “Τουρκία”!

File Photo: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ομιλεί σε οπαδούς του στην πόλη Battle Creek, του Μίσιγκαν. EPA, TANNEN MAURY




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

“Σε καμία περίπτωση οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν στον  Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν να αποκτήσει ταυτόχρονα το ρωσικό σύστημα S-400 και τα μαχητικά αεροσκάφη F-35».

  • Με αυτή τη δήλωση ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, (Ρεπουμπλικάνος από το Αϊντάχο), και φίλος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έκοψε τα φτερά του Ερντογάν, ο οποίος ήταν βέβαιος πως θα έπειθε(;) τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου, ο οποίος τον προστατεύει μέχρι σήμερα από τις κυρώσεις, να του παραχωρήσει και τα αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς, διατηρώντας ταυτόχρονα και τους S-400. Ομιλούμε για απύθμενο θράσος.

Ο «πολιορκημένος» πλέον Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του για το μείζον αυτό θέμα, καθώς όλο και περισσότερο αυξάνονται οι ψίθυροι ότι η σχέση του με την Τουρκία και τον Ερντογάν είναι ακόμα πιο ανάρμοστη από την υπόθεση της Ουκρανίας, που οδήγησε στην παραπομπή του σε δίκη. Για τη σχέση του με τον Ερντογάν, υπάρχει πάντα η υπόνοια ότι «έγινε ανταλλαγή χρημάτων», και αυτό ενισχύθηκε με εκείνο τον ισχυρισμό του Τζον Μπόλτον, ότι η πολιτική του κ. Τραμπ για την Τουρκία άγεται και φέρεται από τα προσωπικά και οικονομικά συμφέροντά του. Πολύ βαριά η κατηγορία.

Στο θέμα των F-35, έπαιξε και έχασε o Ερντογάν, σύμφωνα με την πλειοψηφία των Αμερικανών νομοθετών, που στοχεύουν τώρα στο θέμα των κυρώσεων, για ένα σοβαρότατο λόγο που δεν μπορεί να αντιληφθεί ο κ. Τραμπ: ότι πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι αμερικανικοί νόμοι και επειδή η μόνη υπερδύναμη δεν πρέπει να εκβιάζεται, από διεφθαρμένους ηγέτες όπως ο πρόεδρος της Τουρκίας.

  • «Ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων», είπε ο κ. Ρις, «θα παρεμποδίσω τη μεταβίβαση οποιουδήποτε F-35 και του συναφούς εξοπλισμού του στην Τουρκία, όσο καιρό διαθέτει αυτά τα ρωσικά συστήματα».

Ο κ. Ρις δεν είναι ένας τυχαίος γερουσιαστής. Είναι πολιτικός του συντηρητικού συστήματος, ο οποίος το Σάββατο που μας πέρασε ήταν προσκεκλημένος του προέδρου Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Ταξίδεψαν με το προεδρικό αεροπλάνο στη Φιλαδέλφεια, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και το μείζον πρόβλημα της Τουρκίας. Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες. Αλλά όσοι φοβήθηκαν ότι ο κ. Τραμπ θα του άλλαζε τη γνώμη, νομίζω ότι πρέπει να ησυχάσουν. Από τις δηλώσεις του φαίνεται ότι επιμένει στις σκληρές θέσεις του εναντίον της Τουρκίας.

Βλέπετε, ο εν λόγω γερουσιαστής έχει καταθέσει με τον Δημοκρατικό συνάδελφό του Ρόμπερτ Μενέντεζ σχέδιο νόμου, που προβλέπει διαφόρων ειδών κυρώσεις, που αγγίζουν προσωπικά τον Ερντογάν. Η στόχευση είναι συγκεκριμένη και αφορά και τον απίστευτο πλούτο που μάζεψε από το 2002 ο πρόεδρος της Τουρκίας και η οικογένειά του.

Ο κ. Ρις, που ήδη ζήτησε από τον επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Πλειοψηφίας, Μιτς Μακ Κόνελ, να θέσει σε ψηφοφορία το σχέδιο νόμου για τις κυρώσεις, δήλωσε ακόμα ότι αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τον ίδιο η συμπερίληψη της πρόβλεψης που εμποδίζει τη χρηματοδότηση της μεταφοράς των F-35 στην Τουρκία

  • «Είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στο φετινό προϋπολογισμό του Πενταγώνου», είπε και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα επανεξετάσει τη θέση του σχετικά με τη διατήρηση των S-400 και θα επιστρέψει στις αρχές της ένταξης στο ΝΑΤΟ που ακολούθησε η Τουρκία εδώ και δεκαετίες».

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής θα μείνει με την …ελπίδα. Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές από ανθρώπους που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο παρασκήνιο, η σημερινή Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν έχει εγκαταλείψει τη Δύση. Όλες οι πράξεις του Τούρκου Προέδρου το δείχνουν και το αποδεικνύουν και το επόμενο διάστημα, ως αντίδραση μετά την απόφαση για ακύρωση της πώλησης των F-35, θα δούμε κινήσεις της Τουρκίας, που θα προκαλούν ανοικτά την Αμερική και τους συμμάχους της, όπως είναι το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος.

Μιλώντας την Δευτέρα με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, καταλάβαμε ότι η αίσθηση που επικρατεί στο Κογκρέσο είναι ότι η Τουρκία δεν αποτελεί σύμμαχο της Αμερικής, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση του κ. Τραμπ, αλλά μία εχθρική χώρα, όπως η Ρωσία, το Ιράν και άλλες παρόμοιες δυνάμεις…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο “πόλεμος” για τα F-35 τελείωσε με νίκη της Ομογένειας: Σειρά έχουν οι κυρώσεις στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: