Ο Τραμπ μεταξύ του προβληματικού Ερντογάν και του πιστού Σίσι για τη Λιβύη: Ποιος θα τον πείσει;

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνομιλεί με Αμερικανούς στρατιώτες την ημέρα των Χριστουγέννων από την έπαυλή του, στη Φλόριδα. Φωτογραφία via Twitter, @TrumpWarRoom




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η αρνητική αντίδραση της Αιγύπτου στα παράνομα Μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, και η χθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά τη συνομιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, αλ Σίσι, είναι σημαντικές εξελίξεις.

  • Από τη μια, η πιο ισχυρή χώρα της Αφρικής, όπου επιχειρεί διείσδυση ο Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνει ότι δεν αναγνωρίζει τις παράνομες συμφωνίες της Άγκυρας με το καθεστώς της Τρίπολης. Η ανακοίνωση έγινε μέσω επιστολής στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο γενικός γραμματέας του οποίου είναι ο μόνιμος απολογητής της Τουρκίας.
  • Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ, που δηλώνει φίλος του Τούρκου προέδρου, τηλεφωνεί στον εχθρό του, τον αλ Σίσι για να συζητήσουν το πρόβλημα που δημιούργησε ο Ερντογάν. Και το συμπέρασμα των κ. Τραμπ και αλ Σίσι είναι ότι για την κατάσταση στη Λιβύη ευθύνονται ξένες χώρες, που είναι οι εξής δύο: η Τουρκία και η Ρωσία, που βρέθηκαν σε αντίθετα στρατόπεδα. Μετά τη Συρία, όπου διαφωνούν αλλά συμφώνησαν να μην συγκρουστούν, βρίσκονται αντιμέτωπες στη Λιβύη, όπου τα συμφέροντα είναι περισσότερα και η Μόσχα δεν θα υποχωρήσει απέναντι στην Άγκυρα.

Είναι ένας μύλος η κατάσταση και θα συμφωνήσω με όσους υποστήριξαν ότι η απόφαση του Ερντογάν να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μεγάλη και ιστορική ήττα για την Τουρκία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις η Συρία και η Λιβύη και δεν είναι μόνο η απόσταση το βασικό αρνητικό στοιχείο για την κατοχική δύναμη. Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και ο στρατηγός Χαφτάρ πολύ πιο ισχυρός απ’ ότι νομίζει ο Ερντογάν.

Περισσότερη σημασία όλων όσων συμβαίνουν στη Λιβύη είναι η τελική θέση που θα λάβει η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία προς το παρόν κρατεί και τα δύο σχοινιά: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αναγνωρίσει το καθεστώς της Τρίπολης και ο κ. Τραμπ, ο οποίος παίρνει μονίμως αποφάσεις χωρίς να διαβουλεύεται τους ειδικούς, είχε παλαιότερα τηλεφωνήσει στον Χαφτάρ και του είχε εκφράσει την υποστήριξή του. Μερικοί διπλωμάτες λένε ότι το τηλεφώνημα ήταν μία συμβουλή του Τζον Μπόλτον, του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, η οποία θα αποδειχθεί «σοφή». Υπό την έννοια ότι πιστεύουν πως το καθεστώς της Τρίπολης, που στηρίζει στρατιωτικά ο Ερντογάν, θα καταρρεύσει και θα υπερισχύσει ο Χαφτάρ.

  • Φαίνεται ότι στο θέμα της Λιβύης ο κ. Τραμπ δεν διαφωνεί με τις θέσεις του στρατηγού αλ Σίσι, που σημαίνει ότι δεν συμφωνεί με τον φίλο του τον Ερντογάν. Εάν όντως συμβαίνει αυτό, τότε η Τουρκία θα βρεθεί προ αρνητικών εξελίξεων. Αλλά ποιος μπορεί να γνωρίζει την τελική απόφαση του κ. Τραμπ; Ούτε ο …ίδιος!

Ένα ερώτημα που τέθηκε, είναι εάν ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Ερντογάν και του ζήτησε να σταματήσει τις παρανομίες του στη Λιβύη. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ανακοινώσει οτιδήποτε ο Λευκός Οίκος.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι και το πιο κρίσιμο: Ποιον εκ των δύο ηγετών θα εμπιστευθεί στο τέλος ο κ. Τραμπ στο θέμα της Λιβύης; Τον πάντα πιστό αλ Σίσι της Αιγύπτου ή τον πάντα προβληματικό Ερντογάν της Τουρκίας;

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος χαιρέτισε τον ρόλο του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, υπό την ηγεσία του Χαλίφα Χάφταρ, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αποτροπή των δραστηριοτήτων των ένοπλων οργανώσεων και των πολιτοφυλακών που απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια.

  • Επίσης, επιβεβαίωσε την ανάγκη να τεθεί τέρμα στην παράνομη ξένη επέμβαση στο ζήτημα της Λιβύης και φέρεται να ενημέρωσε τον κ. Τραμπ και για την παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες.

Εν αναμονή σημαντικών εξελίξεων, και με την υπενθύμιση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει πάντα ο πιο απρόβλεπτος ηγέτης…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η ερώτηση του εκατομμυρίου: Θα σταματήσει ο Τραμπ τον Ερντογάν αν επιτεθεί στην Ελλάδα;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: