Ο Ταγίπ εκβιάζει τον Τραμπ: Δεν συμφωνεί με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον αντιπρόεδρο Μαικ Πενς (αριστερά), στο Λευκό Οίκο. EPA, Zach Gibson / POOL




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Με μία ανακοίνωση 23 λέξεων, και χωρίς να αναφέρει τις λέξεις Αρμενική Γενοκτονία, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκους ανακοίνωσε ότι η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης για το θέμα δεν έχει αλλάξει.

Οι θέσεις μας, αναφέρει, αντικατοπτρίζονται στην ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για το θέμα τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναγνωρίσει ότι περισσότερο από ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι “απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στο θάνατο” υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η ανακοίνωση δεν επηρεάζει καθόλου τα ψηφίσματα της αμερικανικής Βουλής και της Γερουσίας, που αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΚΑΙ Η ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ (ΕΔΩ)

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επίσημη ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αναφέρεται στον τίτλο το θέμα για το οποίο εκδόθηκε η ανακοίνωση, απλά έχει τίτλο Ψήφισμα 150, κάτι που προκάλεσε εντύπωση.

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τον εκβιασμό του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο της βάσης του Ινσιρλίκ. Στα υψηλά δώματα της αμερικανικής γραφειοκρατίας συνεχίζουν να πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να απομακρύνουν την Τουρκία από την Ρωσία και την Κίνα, σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις της Άγκυρας και της Μόσχας είναι στενότατες και η συνεργασία τους είναι απόλυτη.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ που πρωτοστάτησε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Γερουσία, τόνισε ότι «είναι ευγνώμων επειδή το ψήφισμα αυτό πέρασε σε μια εποχή κατά την οποία εξακολουθούν να υπάρχουν επιζώντες της γενοκτονίας».

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν μειώνει την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών και των γερουσιαστών. Απλά δείχνει ότι οι εκβιασμοί του κ. Ερντογάν περνούν και σήμερα στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Έσπερ δεν γνωρίζει αν ο Ερντογάν ομιλεί σοβαρά για το Ινσιρλίκ: Θα συζητήσει με Ακάρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: