Ο Στρατός εγγυάται τα εξωτερικά σύνορα: Διευκρινήσεις ΥΠΑΜ μετά την κόντρα με ΣΥΡΙΖΑ

File Photo: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Επανήλθε με ανακοίνωση στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφορικά με την δήλωσή του για ρόλο του στρατού στην εσωτερική ασφάλεια της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων επί του Σ/Ν του ΥΠΕΘΑ «Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», απάντησε σε σχόλια που διατυπώθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση σχετικώς με την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση του Μεταναστευτικού επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

«Απαντώντας στον κύριο Τζαννακόπουλο, ασφαλώς για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση, δεν θα ταυτιστώ με την άποψη Καμμένου που διατυπώθηκε περί τον Απρίλιο του 2015, όταν είπε ο συνέταιρος στην κυβέρνηση ότι ο Στρατός εγγυάται την Εσωτερική Ασφάλεια της χώρας.

  • Θα πω ότι ο στρατός, το διευκρινίζω λοιπόν, μήπως εν τη ρύμη του λόγου παρερμηνεύτηκε: Ο Στρατός εγγυάται την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της χώρας. Τα φυλάττει. Την Εσωτερική Ασφάλεια της χώρας εγγυόνται η Αστυνομία, το Λιμενικό, κλπ.

Αυτό που είπα και δεν θέλω παρερμηνεία είναι ότι εκτιμούμε πως η κατάσταση όπως εξελίσσεται αποτελεί δυνητική απειλή για την ασφάλεια της χώρας, όχι ότι θα την αντιμετωπίσει ο Στρατός.

Ο Στρατός θα εντείνει τον τρόπο φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της χώρας, από τα οποία σημεία εισόδου αυτών των συνόρων εισέρχονται διάφοροι. Αυτή τη διάσταση, για την Εσωτερική Ασφάλεια της χώρας, την έχουμε κάνει αντικείμενο συζήτησης και στο ΝΑΤΟ, διότι όπως καταλαβαίνετε υπάρχει ο κίνδυνος, με την αύξηση μεταναστευτικών ή προσφυγικών ροών από την βόρεια Συρία, μετά την εισβολή της Τουρκίας εκεί.

Υπάρχει κίνδυνος να παρεισφρήσουν τρομοκράτες τζιχαντιστές του ISIS, που δραπέτευσαν από τα στρατόπεδα που μέχρι πρότινος φύλαγαν οι Κούρδοι μαχητές. Υπάρχουν κρούσματα και το ξέρετε.

Το να παρεισφρήσουν λοιπόν τζιχαντιστές τρομοκράτες μέσω των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, με τελικό προορισμό στην Ευρώπη, για σας δεν είναι δυνητική απειλή στην εσωτερική ασφάλεια της χώρας; Απορώ δηλαδή!

Αυτές είναι πραγματικές εκτιμήσεις και τα πραγματικά σενάρια. Θα ήθελα να διασκεδάσω τις ανησυχίες σας, ότι θα αναλάβει ο Στρατός την Εσωτερική Ασφάλεια της χώρας, δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Ακόμα επιμένετε να το παρερμηνεύετε.

Ο Εθνικός Συντονιστής με την οργανωτική του εμπειρία και τη διοικητική του ικανότητα, ο κ. Στεφανής, βρίσκεται καθοδόν για τον Έβρο, όχι να κινητοποιήσει το Στρατό αλλά να συντονίσει αύριο στο πλαίσιο αυτού που κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει.

Δεν είναι το ζήτημα αυτό, έπρεπε πρώτα ωστόσο να περιγραφεί η θέση του, να θωρακιστεί θεσμικά και μετά να ανακοινωθεί επισήμως το πρόσωπο που θα αναλάβει. Αυτά άλλωστε είναι γνωστά δια του Τύπου εδώ και τρεις εβδομάδες.

Πρέπει λοιπόν, να διαχειριστούμε το πρόβλημα. Δεν έχουμε έρθει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να δραπετεύσουμε από την ευθύνη ή να την αποφεύγουμε. Ήρθαμε για να αναλάβουμε την ευθύνη, ακόμα κι αυτή που δεν μας αναλογεί παρά το κόστος, με πλήρη διάθεση να δουλέψουμε έτσι όπως κάνουμε σε όλα τα άλλα θέματα και επιλύοντας το πρόβλημα ή βελτιώνοντας την αντιμετώπισή του.

Και μία απάντηση στην εύλογη ερώτηση του κυρίου Λοβέρδου: Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που είναι συνεπείς στη διάθεσή του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες.

Ασφαλώς και υπάρχει ζήτημα κατά πόσον αυτές οι δαπάνες είναι αμιγώς εξοπλιστικές ή σχετίζονται με την κάλυψη εξόδων στα λειτουργικά των Ενόπλων Δυνάμεων, το 20%. Με το δεδομένο ότι πριν από μερικές μέρες ο Πρωθυπουργός κ Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν προσκεκλημένος στο γεύμα του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ προς τους «καλοπληρωτές» (τους συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους προς το ΝΑΤΟ) δείχνει ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως μέλος της Συμμαχίας. Πριν από μερικά χρόνια ήταν δύο αυτές χώρες, η Ελλάδα μία ανάμεσά τους, στην πρόσφατη Σύνοδο ήταν, αν δεν κάνω λάθος 9 από 2, επομένως και άλλοι καλύπτουν αυτό το πόστο του 2% αυτό και μόνο.

Βέβαια τις εκπληρώνει εξαιτίας των γεωπολιτικών συνθηκών που βιώνει. Αν ήμαστε το Λουξεμβούργο και μπορούσαμε είχαμε την πολυτέλεια να διαθέτουμε Ένοπλες Δυνάμεις περίπου εμβέλειας ταξιαρχίας -με χίλιους ανθρώπους το πολύ- δεν θα πληρούσαμε αυτό τον όρο κάλυψης του 2% σε αμυντικές δαπάνες αλλά ξέρετε δεν το είχαμε, δεν θα το είχαμε ανάγκη. Δεν θα είχαμε και θέμα να μας κατηγορεί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ως κακοπληρωτές. Όμως η Ελλάδα δεν συνορεύει με τις Κάτω Χώρες και τη Γαλλία.

Συνορεύει με γείτονες που όλοι γνωρίζουμε και επομένως, είτε θέλουμε, ότι είτε όχι, είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε έτοιμες αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις με υψηλή αποτρεπτική ισχύ, αυτό το εγχείρημα το διαρκές έχει ασφαλώς μεγάλο κόστος και οικονομικό αντίκτυπο ιδίως σε καιρούς οικονομικής δυσκολίας, αλλά νομίζω ότι παράλληλα έχει και μεγάλο Εθνικό όφελος.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προτεραιοποιεί -στη βάση της κατεπείγουσας ανάγκης- ότι στο Ναυτικό πρέπει πρώτα να δούμε τι θα κάνουμε με την πρόσκληση βαρέων τορπιλών και μετά να πάρουμε άλλον ένα τύπο μεταφορικού ελικοπτέρου. Αυτή είναι η λεγόμενη προτεραιοποίηση.

Προτεραιοποιούμε λοιπόν με αυτό το σχεδιασμό, ο οποίος να είναι οικονομικά εφικτός και έξυπνος ως προς τις επιλογές, βελτιστοποιώντας τις λύσεις που θα αυξήσουν την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων».

HELLAS JOURNAL

 

Κόντρα Παναγιωτόπουλου-ΣΥΡΙΖΑ για δήλωση του ΥΠΕΘΑ ότι υπερασπίζεται την εσωτερική ασφάλεια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: