Ο Πομπέο πάει Λευκωσία: Δύναμη σταθερότητας η Κύπρος αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο. State Department photo by Ron Przysucha




Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Λευκωσία. Το πρωί πραγματοποιήθηκε ενημέρωση αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στη διάρκεια της οποίας έγινε αναφορά και στο ταξίδι του κ. Πομπέο στην Κύπρο.

  • Ο αξιωματούχος είπε ότι ο Αμερικανός υπουργός επενδύει στο τριμερές σχήμα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ. Η Κύπρος, είπε ο αξιωματούχος, είναι δύναμη σταθερότητας στην περιοχή και πρόσθεσε ότι ο ρόλος της Κύπρου αξιολογείται θετικά από την Αμερική και η επίσκεψη είναι επιβεβαίωση της στενής σχέσης των δύο χωρών.

Τονίστηκε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν σε συνέχιση της προώθησης των κοινών προτεραιοτήτων των δύο χωρών.

Να σημειώσουμε ότι θα συνεχιστεί και ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Λευκωσίας.

Στην ανακοίνωση για την επίσκεψη αναφέρεται ότι:

«Στις 7 Ιανουαρίου, ο Υπουργός θα μεταβεί στη Λευκωσία όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Χριστοδουλίδη για να επιβεβαιώσει την ισχυρή σχέση της Αμερικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Πομπέο θα συναντηθεί και με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι ο κ. Πομπέο θα βεβαιώσει ξανά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί «για τη συνεχιζόμενη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις κυπριακής ηγεσίας προσπάθειες υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση της Κύπρου ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Είναι μία σημαντική επίσκεψη και είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο κ. Πομπέο δήλωσε σήμερα ότι παραμένει υπουργός Εξωτερικών και δεν θα είναι υποψήφιος γερουσιαστής στην Πολιτεία του Κάνσας.

Επίσης έχει αναπτυχθεί μία καλή σχέση συνεργασίας του κ. Πομπέο με τον κ. Χριστοδουλίδη και αυτή θα συνεχιστεί, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του νόμου East Med Act από τον πρόεδρο Τραμπ που σχηματίζει ένα νέο πυλώνα ασφαλείας μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σημαντική και ουσιαστική η επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο δήλωσε ο Χριστοδουλίδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: