Ο πνιγμένος Ερντογάν στα νερά της Μεσογείου επιδιώκει να σώσει το γόητρό του στα νερά του Αιγαίου

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ (Κ) περικυκλωμένος από αξιωματικούς. Photo via Twitter, @tcsavunma




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Δίκοπο μαχαίρι φαίνεται ότι εξελίσσεται η υπόθεση της Λιβύης για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παίζοντας με σημαδεμένη τράπουλα δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει τους άσσους που υπολόγιζε ότι θα έχει την ευκαιρία να τραβήξει από το μανίκι του.

  • Ο συνασπισμός των δυνάμεων που αποτελούν τις τριμερείς συμμαχίες διχοτομούν τις σκέψεις στο Τουρκικό επιτελείο και την κυβέρνηση της Άγκυρας. Επιπλέον ένα έμμεσο τελεσίγραφο που φτάνει στην Τουρκία από την Αίγυπτο και οι σιωπηρές αλλά αποφασιστικές κινήσεις της Ελλάδας, «καρφώνουν» στον τοίχο τα σχέδια του Ερντογάν.

Το να υποστηρίξει η Τουρκία με αεροπορικές επιχειρήσεις την κυβέρνηση της Τρίπολης, είναι ένα όνειρο που ολοένα απομακρύνεται καθηλώνοντας τα F-16 που «ξεσπούν» στο Αιγαίο.

Αν τελικά επιχειρήσει να κάνει κάτι τέτοιο ο Ταγίπ Ερντογάν, εξηγούσαν πηγές από την Πολεμική Αεροπορία θα είναι σαν να στέλνει ιπταμένους του σε αποστολή αυτοκτονίας και χωρίς κανενός άλλου τις εγγυήσεις.

  • Το μαρτύριο της σταγόνας για τον κ. Ερντογάν

Την ίδια στιγμή που υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στα σχέδια της Άγκυρας, οι μέρες έως την υπογραφή για τον ενεργειακό αγωγό «EastMed» πλησιάζουν κι αυτό για την Τουρκία μοιάζει κάτι σαν το μαρτύριο της σταγόνας.

Οι λόγοι ήδη έχουν αναλυθεί πολλές φορές για το τι σημαίνει αυτή η συμφωνία, στην οποία αναμένεται ότι θα συμπεριληφθεί πολύ σύντομα και η Ιταλία.

Η αναγνώριση μέσω αυτής της συμφωνίας θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις χώρες που υπογράφουν, τοποθετεί στα ενεργειακά τάρταρα την πολιτική που ακολούθησε ο κ. Ερντογάν. Και αυτό όμως ενέχει πολλούς κινδύνους για τους τρόπους αντίδρασης του κυβερνήτη της Τουρκίας.

  • Το DNA που δείχνει την απώλεια ψυχραιμίας, δεν μπορεί να λείπει κι από αυτόν, όπως από τους πιλότους της γείτονος όταν δεν καταφέρνουν σχεδόν ποτέ να πάρουν την ώρα 6 ενός Ελληνικού μαχητικού.

Σε στρατιωτικό επίπεδο η Ελλάδα θα μπορούσε να πει κανείς ότι βρίσκεται αυτό το διάστημα σε πλήρη εγρήγορση και με ιδιαίτερα αναπτυγμένα αντανακλαστικά.

Γιατί συμβαίνει αυτό την παρούσα φάση;

  • Πολύ απλά οι Επιτελείς κάνουν τα πάντα ώστε κάθε απόπειρα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων να λαμβάνει την ανάλογη απάντηση και να είναι σκληρή κι από την άλλη πλευρά να μην συμβεί οτιδήποτε για το οποίο να έχει ευθύνη η χώρα μας.

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε και δεν πρέπει να δώσουμε λαβή στην γείτονα ειδικά αυτή τη στιγμή που βρίσκεται σε μια από τις πιο δυσχερείς θέσεις», έλεγαν με νόημα ανώτατες πηγές.

  • Εβδομάδα των παθών για την Άγκυρα, εβδομάδα αυξημένης επιφυλακής για την Ελλάδα

Η εβδομάδα που ξεκινά τις επόμενες ώρες, υπολογίζεται πως θα εμπεριέχει το ίδιο «μενού» από Τουρκικής πλευράς. Προκλήσεις, αερομαχίες, παραβιάσεις χωρικών υδάτων και πολλές άλλες προβοκατόρικες ενέργειες, σαν αυτές που συνηθίζει η Άγκυρα πολλά χρόνια τώρα.

Το να επιχειρεί η Τουρκία να βάλει «φωτιά» στο Αιγαίο, δεν είναι η πρώτη φορά, όμως σε κάθε τέτοια ενέργεια οι απαντήσεις είναι πολύ γνωστές.

Το ζητούμενο στην παρούσα κρίσιμη στιγμή είναι ουδείς να κάνει πίσω ούτε χιλιοστό κυρίως όταν η Άγκυρα προβαίνει σε έκνομες ενέργειες.

Μπορεί πρώτοι να εκνευρίζονται, να χάνουν την ψυχραιμία τους και να προχωρούν σε σπασμωδικές κινήσεις, όμως έχουν το χάρισμα να βλέπουν αν σε μια αμυντική ενέργεια υπάρχουν όλα τα χαρακτηριστικά της ή αν απουσιάζει ένα, έστω και μικρό κομμάτι από την αποφασιστικότητα που υπάρχει μέχρι τώρα.

Δεν μπορεί να ξεπεράσει τα χουνέρια η Άγκυρα: Επιδιώκει πάση θυσία ένα επεισόδιο με Αθήνα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: