O Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος χειροτόνησε τον νέο Επίσκοπο Κισούμου και Δυτικής Κένυας

File Photo: Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β’. Πηγή: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας




Με κατάνυξη, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας χειροτόνησε σήμερα τον νέο Επίσκοπο Κισούμου και Δυτικής Κένυας κ. Μάρκο, στον πανηγυρίζοντα ναό του Αγίου Σάββα του Αγιασμένου, από τα ιστορικά ελληνορθόδοξα μοναστήρια της Αφρικής που έχουν συνδέσει την ιστορία τους με τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

Καλωσορίζοντας το νέο Επίσκοπο να λάβει την αρχιεροσύνη, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μίλησε για το προνόμιο που πάντοτε είχε η Αλεξανδρινή Εκκλησία να αποτελεί την Εκκλησία των πτωχών και των καταφρονημένων, μέσα σε μία Αλεξάνδρεια που για πολλούς αιώνες υπήρξε το κέντρο της Θεολογίας.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος επεσήμανε την αγάπη του νέου Επισκόπου για την Εκκλησία και το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας.

Από την πλευρά του, ο νέος Επίσκοπος κ. Μάρκος, λίγο πριν περάσει την Ωραία Πύλη, μέσα από ένα συγκινητικό λόγο, μίλησε για τον Πατριάρχη Θεόδωρο, «τον ακούραστο ποιμενάρχη που συναντά άρχοντες και πολιτικά πρόσωπα, αλλά την ίδια στιγμή ποιμαίνει το ποίμνιο όλης της Αφρικής, τονίζοντας ότι προέρχεται και κείνος από την Αφρική, καθώς γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Στην τελετή της χειροτονίας, συμμετείχαν ο Γέρων Μητροπολίτης Ναϊρόμπι κ. Μακάριος, ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως (Γιοχάνεσμπουργκ) κ. Δαμασκηνός, ο Μητροπολίτης Σουδάν κ. Σάββας, ο Μητροπολίτης Ναυκράτιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας κ. Νάρκισσος, ο Επίσκοπος Νιτρίας και Έξαρχος του Πατριαρχείου στην Κύπρο κ. Νικόδημος και ο Επίσκοπος Ταμιάθεως και Καθηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας κ. Γερμανός.

Παραβρέθηκαν επίσης ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μποτόνι της Νοτίου Αφρικής κ. Νικήτας Κορφιάς, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» Λιλίκα Θλιβίτου και η Αντιπρόεδρος της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας κα Γεωργία Μαστουρίδη, καθώς ο νέος Επίσκοπος έχει Κυπρίους γονείς.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ του
Ν. Κάτσικα, Κάιρο, Αίγυπτος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: