Ο Νετανιάχου τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη: Συζήτησαν αγωγό και ασφάλεια στη Μεσόγειο

File Photo: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. EPA, ABIR SULTAN / POOL




Η κινητικότητα για τον αγωγό East Med ξεκίνησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα είχε κρατήσει μία περίεργη σιωπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νετανιάχου ζήτησε να μιλήσει σήμερα με τον κ. Μητσοτάκη για τον τελικό καθορισμό της ημερομηνίας. Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου:

  • Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu με τον οποίο συζήτησαν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.

Από τη στιγμή που ο μεγάλος παίκτης, το Ισραήλ, αποφάσισε να προχωρήσει ο αγωγός και από τη στιγμή που οι όποιες αντιρρήσεις της Ιταλίας φαίνεται να αποσύρονται, απ’ εκεί και πέρα αποφασίστηκε να προχωρήσουν ταχύτατα οι σχεδιασμοί.

Ο κ. Νετανιάχου τηλεφώνησε πρώτα στον πρόεδρο της Κύπρου και έκανε γνωστό ότι επιθυμεί την άμεση υπογραφή της συμφωνίας. Στη συνέχεια έγινε η επικοινωνία του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εξέφρασε την επιθυμία να φιλοξενήσει τους άλλους ηγέτες στην Αθήνα για να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να μπουν οι υπογραφές πριν από την 5η Ιανουαρίου, ημέρα αναχώρησης του για την Αμερική.

Θυμίζω ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου και η πρόσκληση είναι επίσημη. Έτσι η ημερομηνία που προτάθηκε είναι η επομένη της Πρωτοχρονιάς.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι αν για κάποιο λόγο δεν μπορέσει να λάβει μέρος στη συνάντηση των Αθηνών ο κ. Κόντε, οι άλλοι τρεις ηγέτες θα προχωρήσουν στην υπογραφή και ο Ιταλός πρωθυπουργός θα το πράξει αργότερα.

Ο ΝΟΜΟΣ EAST MED

Υπέγραψε το νόμο ο πρόεδρος Τραμπ, χθες το βράδυ στο Air Force One. Ο EastMed Act ήταν μέρος του νόμου για τον προϋπολογισμό του κράτους. Εντάχθηκε δηλαδή σ’ αυτόν.

Κατά αρχάς, ο νόμος EastMed Act εκφράζει υποστήριξη στον αγωγό East Med, εκφράζει υποστήριξη στις τριμερείς συναντήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, και δίνει εντολή στον πρόεδρο Τραμπ να συμμετέχει η Αμερική στο East Med φόρουμ της Αιγύπτου.

Με τον EastMed Act έχουμε τον σχηματισμό νέας στρατηγικής σχέσης των Ηνωμένων Πολιτειών με τον άξονα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Μέχρι τώρα, η στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν βασισμένη σε δύο πυλώνες. Στο Ισραήλ και την Τουρκία.

Αυτό το νομοσχέδιο δείχνει ότι ο πυλώνας της Τουρκίας θα μπορούσε να αντικατασταθεί από την Ελλάδα.

Επίσης καλύπτει τον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας για τους συμμάχους της Αμερικής, η οποία θα ήθελε να βοηθήσει τους συμμάχους της στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη για να μην εξαρτώνται από τη Ρωσία στα θέματα της ενέργειας.

Ο Τραμπ υπέγραψε: Νόμος των ΗΠΑ ο EastMed Act, τέλος τα F-35 και το εμπάργκο στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: