Ο Χρυσοχοΐδης καλύπτει την ΕΛ.ΑΣ. στις καταγγελίες για πλαστικές σφαίρες στο Κουκάκι

Αστυνομικοί επιτηρούν την διαδικασία εκκένωσης κτιρίων στο Κουκάκι. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παναγιώτου Ορέστης




Για «εμμονή στη στήριξη της ανομίας» κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας σε ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με «αμείλικτα ερωτήματα» που προκύπτουν από την χθεσινή αστυνομική επιχείρηση στα υπό κατάληψη κτίρια στο Κουκάκι.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι στην επιχείρηση εκκένωσης των κτιρίων υπήρχε από την αρχή εισαγγελέας που έχει κάνει αναλυτικές εκθέσεις, παραπέμπει στην ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ για την χρήση, από αστυνομικό, ελαστικού σφαιριδίου «και όχι πλαστικής σφαίρας», που χτύπησε κοπέλα στην κατάληψη της οδού Παναιτωλίου και αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει:

«Τελικά όσοι πετάνε τούβλα και μολότοφ έχουν μόνο δικαιώματα και είναι υπεράνω του νόμου; Ας συνέλθουν».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πάλι ψέματα. Στα υποτίθεται αμείλικτα -όπως πομπωδώς τα χαρακτηρίζει- ερωτήματα που θέτει σήμερα με ανακοίνωση του, οι απαντήσεις είναι απλές και έχουν ήδη δοθεί.

1. Το είπαμε από χθες. Στην επιχείρηση για την εκκένωση της κατάληψης στη Ματρόζου η εισαγγελέας ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή στις 6:30 το πρωί. Υπογράφει δυο εκθέσεις. Μια για κατ’ οίκον έρευνα σε διπλανή της κατάληψης οικία και μια για το κτίριο της κατάληψης. Παρόντες ήταν εισαγγελικοί λειτουργοί και στις άλλες δυο εκκενώσεις. Συμπέρασμα: η παραβίαση ασύλου σε ταράτσες ή ισόγεια δεν υπάρχει, δεν υπήρξε, είναι γκεμπελικό εφεύρημα ΣΥΡΙΖΑ.

2. Για τη χρήση ελαστικού σφαιριδίου και όχι πλαστικής σφαίρας, όπως ψευδώς υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκαν ήδη απαντήσεις από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ. Αλλά για να μην εκπλήσσεται δήθεν το κόμμα αυτό, σημειώνουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει στη διάθεση της τα ίδια υλικά και μέσα που είχε και επί των ημερών διακυβέρνησης του.

Το μόνο αμείλικτο λοιπόν στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εμμονή στη στήριξη της ανομίας. Τελικά όσοι πετάνε τούβλα και μολότοφ έχουν μόνο δικαιώματα και είναι υπεράνω του νόμου;

Ας συνέλθουν».

Αυταρχισμός με ευθύνη Χρυσοχοΐδη λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ψευδόμενο» και «επικίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών» χαρακτηρίζει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου.

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης, απαντώντας χθες στον κ. Αλιβιζάτο, είχε το θράσος να κάνει λόγο για ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να πείσει το πανελλήνιο πως οι εικόνες που είδε από την αντισυνταγματική εισβολή σε σπίτι -άσχετο με την κατάληψη- τον ξυλοδαρμό και τη σύλληψη αθώων πολιτών, ήταν στη φαντασία του», αναφέρει η ανακοίνωση, και προσθέτει:

«Ωστόσο, για κακή του τύχη, σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας η καταχώρηση των ιατρών στο βιβλίο συμβάντων του νοσοκομείου “Ελπίς”, σύμφωνα με την οποία νεαρή γυναίκα, που διακομίστηκε με χειροπέδες και συνοδευόμενη από δύο αστυνομικούς, μετά τη σύλληψή της, έφερε τραύμα από πυροβολισμό εξ επαφής με πλαστική σφαίρα στο αριστερό στήθος». Στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη «να αφήσει τα ψέματα και να δώσει απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που δημιουργούνται».

Συγκεκριμένα, τονίζει: «Δεδομένου ότι η ΕΛΑΣ δεν έχει προμηθευθεί επισήμως οπλισμό με πλαστικές σφαίρες, έχει δώσει εντολή για εξαγορά σχετικού οπλισμού;». «Τι απαντά στην επίμαχη καταγγελία για πυροβολισμό με όπλο με πλαστικές σφαίρες;».

«Ο ίδιος ήταν ενήμερος για την εντολή εισβολής σε οικία χωρίς εισαγγελική παραγγελία και για τη χρήση πλαστικών σφαιρών;». «Οι σημερινές συγκλονιστικές αποκαλύψεις αλλά και ο ξυλοδαρμός χθες των τριών μελών της οικογένειας Ινδαρέ μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, μετά από αντισυνταγματική παραβίαση του οικιακού ασύλου, δεν διαψεύδουν απλά τον κ. Χρυσοχοΐδη. Επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση απάτη του κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν νοιάζεται για την ασφάλεια των πολιτών και το Σύνταγμα, αλλά με τον αυταρχισμό της γεννά την ανασφάλεια και τον φόβο», καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης από την πλευρά του απάντησε στον υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με μια δήλωση που συνοδευόταν από δύο φωτογραφίες του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ «όπως τον έστειλε στο νοσοκομείο η έκνομη κι αντισυνταγματική αστυνομική βία» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα η έχει ως εξής: “Εάν μία φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις, τότε ιδού δύο φωτογραφίες, δηλαδή 2.000 λέξεις ως απάντηση στα κατ’ εξακολούθηση ψεύδη του κ. Χρυσοχοΐδη. Πρόκειται για τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη κ. Δημήτρη Ινδαρέ, όπως τον έστειλε στο νοσοκομείο η έκνομη κι αντισυνταγματική αστυνομική βία που του ασκήθηκε μέσα στο ίδιο του το σπίτι χωρίς ίχνος εισαγγελικής νομιμοποίησης. Ιδού λοιπόν το έργο Χρυσοχοΐδη-Μητσοτάκη. Ιδού λοιπόν ποιος κατέχει στην Ελλάδα τα πνευματικά δικαιώματα εκπροσώπησης του Γκέμπελς».

Τι παραδέχεται η Αστυνομία

Η Αστυνομία παραδέχεται για πρώτη φορά ότι σε επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης χρησιμοποιήθηκαν συσκευές τύπου «Manuhrin», οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ).

Αναλυτικότερα, η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι «για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στην οδό Παναιτωλίου, ανακοινώνονται τα ακόλουθα: είναι απολύτως ψευδές ότι η συλληφθείσα χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα, η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητάς τους, δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες.

Σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους, όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin, οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου 15 μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς.

Στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού, λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων, μεταλλικών κλπ αντικειμένων, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων.

Για τα συμβάντα των χθεσινών καταλήψεων έχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Εκκένωση στο Κουκάκι: Ήταν πλαστικές σφαίρες, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πλαστικές μπάλες απαντά η ΕΛ.ΑΣ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: